Barn vid skilsmässa
Om familjen har barn under 18 år och äktenskapet slutar ska föräldrarna i samband med skilsmässan komma överens om följande:
- Var ska barnet bo?
- Vem är barnets vårdnadshavare?
- Hur ordnas umgänget?
- Underhållsbidrag.
När föräldrarna har kommit överens om barnets boende, vårdnad, umgängesrätt och underhållsbidrag kan barnatillsyningsmannen (lastenvalvoja) på din ort bekräfta avtalet. När barnatillsyningsmannen bekräftar avtalet är det lika officiellt som ett domstolsbeslut.
Du får mer information hos familjetjänsterna (perhepalvelut) i ditt område.
Om ni inte kommer överens
Om ni inte kan komma överens om boende, vårdnad, umgänge och underhåll kan ni ansöka om medling i familjefrågor (perheasioiden sovittelu). Om ni inte får fram ett avtal där heller, måste ni låta tingsrätten lösa tvisten. Domstolen tar hänsyn till barnets intressen och dess egna önskemål.
Fråga om medling i familjefrågor hos socialtjänsterna på din ort.
Boende
Låt alltid barnets intressen gå först när ni beslutar om boendet.
Officiellt kan ett barn bara bo på ett ställe. Vid skilsmässa kommer man överens om hos vilken förälder barnet har sin officiella adress.
I praktiken kan barnet dock bo en del av tiden hos sin andra förälder.
Barnbidraget betalas till den förälder hos vilken barnet bor officiellt. Barnets officiella adress påverkar också till exempel FPA:s bostadsbidrag.
Vårdnad
Vårdnaden om ett barn innebär
- att man tar hand om barnet
- att man uppfostrar barnet
- att man tar hand om och beslutar om barnets angelägenheter.
Barnets vårdnadshavare har även rätt att få information om allt som berör barnet av myndigheter.
När ett äktenskap slutar beslutar barnets föräldrar hur vårdnaden ska ordnas. Föräldrarna kan komma överens om gemensam vårdnad eller om att den ena föräldern har ensam vårdnad. Vårdnaden är inte beroende av vem barnet bor med.
Gemensam vårdnad
När båda föräldrarna är barnets vårdnadshavare, alltså när de har gemensam vårdnad, beslutar de många saker tillsammans. Dessa är barnets
- namn
- bostadsort
- fostran
- språk
- religion
- utbildning
- hälsovård
- disponering av barnets egendom
Också till exempel för en passansökan behövs båda föräldrarnas samtycke.
När föräldrarna har gemensam vårdnad måste de kunna komma överens om saker med varandra. Det viktigaste är att föräldrarna tänker på barnets bästa när de fattar beslut.
Ensam vårdnad
En ensamstående förälder fattar på egen hand alla beslut som rör barnet. Myndigheter såsom daghem eller skola ger information om barnet endast till vårdnadshavaren. Den andra föräldern får dock bestämma om vården och fostran av barnet när barnet är hos honom eller henne.
Umgängesrätt
Barnet har rätt att ha kontakt med båda sina föräldrar efter skilsmässan. Han eller hon har också rätt att träffa den förälder som han eller hon inte bor med.
Umgängesrätten kan till exempel innebära att barnet bor hos den ena föräldern och träffar den andra föräldern vartannat veckoslut och dessutom vissa tider under loven. Om barnet är mycket litet kan umgänget ordnas bara över dagen.
Umgängesrätten kan också vara så omfattande att barnet bor lika mycket hos båda föräldrarna. Officiellt kan barnet dock bara ha en adress. Låt alltid barnets intressen gå först när ni fattar beslut.
När ni skiljer er kan ni på förhand komma överens om hur ofta barnet kan träffa den förälder som bor på ett annat ställe. Om ni vill kan ni upprätta ett skriftligt avtal om umgängesarrangemanget. Ni kan också besluta att ni kommer separat överens om alla träffar.
Om umgänget blir problematiskt
Vid problem med umgänget kan du kontakta barnatillsyningsmannen. Barnatillsyningsmannen ordnar ett möte med föräldrarna.
Om du misstänker att barnets hälsa eller säkerhet äventyras när barnet träffar den andra föräldern ska du meddela detta till socialmyndigheter. Om misstanken är befogad, kan det beslutas att umgänget ska ske under socialmyndigheters uppsikt.
Underhållsbidrag för barn
Båda föräldrarna bär ansvaret för underhåll av ett barn under 18 år, även om de inte bor tillsammans. När föräldrarna skiljer sig måste de komma överens om barnets underhåll samt om eventuellt underhållsbidrag (elatusapu). Den förälder som inte bor med barnet betalar underhållsbidrag till den förälder hos vilken barnet bor.
Läs mer om underhållsbidrag på InfoFinlands sida Familjer med en förälder.
Förbundet för underhållsskyldiga r.f.
Information för underhållsskyldigaLänken tar dig utanför tjänstenBarnets efternamn vid skilsmässa
Barnet behåller sitt tidigare efternamn när föräldrarna skiljer sig. Efternamnet kan även bytas. Skicka in en ansökan om namnändring till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Om barnet har fyllt tolv år måste man få barnets skriftliga tillstånd för att byta barnets efternamn. Det är bra att diskutera bytet av efternamn även med barn som ännu inte har fyllt tolv år.
Barnkapningar (lapsikaappaus)
Det är fråga om barnkapning när
- ett barn under 16 år som är bosatt i Finland förs utomlands utan vårdnadshavarens tillstånd
- ett barn som förts utomlands inte har lämnats tillbaka till Finland vid avtalad tidpunkt.
I Finland är barnkapning ett brott. Ta kontakt med polisen på din hemort. Mer information och råd får du från föreningen Kaapatut Lapset ry.