Gå till innehållet
Asuminen Helsingissä

Boende i Helsingfors

Publicerad14.12.2023
I Helsingfors är alla stadsdelar trygga och kollektivtrafiken fungerar väl. På denna sida har vi samlat information om var du kan hitta en bostad och vad boende i Helsingfors kostar. Du hittar även information om hur du sorterar dina sopor på ett rätt sätt.

Lokalinformation

Välj kommun, så får du information om lokala tjänster på webbplatsen.

Boendekostnader i Helsingfors

I början av år 2020 låg den genomsnittliga kvadratmeterhyran i Helsingfors på 22,7 euro på den fria marknaden och på 13 euro efter statliga hyressubventioner (Statistikcentralen). Utöver hyran måste man ofta även betala för el, internet, vatten och hemförsäkring, som många hyresvärdar kräver att man har.

Om du äger din bostad betalar du bolagsvederlag och eventuellt bostadslån. Om du köper en bostad i Helsingfors och ansöker om lån för den, rekommenderar bankerna att boendekostnaderna uppgår till högst 40 procent av din totala inkomst.

Om familjen har en låg inkomst kan du ha rätt till bostadsbidrag. Du kan även ansöka om en förmånlig hyresbostad vid Helsingfors stad (Heka).

Om du vill hyra eller köpa en bostad i Helsingfors och har frågor kring boendet, ring och fråga om råd på engelska på numret +358 9 310 5015 (lokalsamtalsavgift).

Läs om FPA:s bostadsbidrag på InfoFinlands sida Bostadsbidrag. Läs mer om kollektivtrafiken på InfoFinlands sida Information om Helsingfors.

Kontrollera bostadsförsäljningspriser och hyror på miljöministeriets webbplats Asuntojen.hintatiedot.fi (välj Helsingfors).

Hyresbostad

Nästan hälften av alla Helsingforsbor bor i en hyresbostad. Bostäder hyrs ut av många företag, Helsingfors stad, privatpersoner och andra instanser. Du kan även fråga din arbetsgivare om tjänstebostad.

Priset på en hyresbostad i Helsingfors påverkas av bostadens storlek, läge och skick. Hyrorna är förmånligare utanför centrum. De flesta bostäderna med två rum och kök i Helsingfors kostar ungefär 800–1 100 euro i månaden och de flesta bostäderna med tre rum och kök ungefär 1 000–1 500 euro i månaden. I möblerade bostäder är hyran något högre.

Utöver hyran ska den boende även betala elräkning, vattenavgift, hemförsäkring och eventuellt internetabonnemang. Dessutom måste man betala en hyresdeposition som uppgår till 1–3 månaders hyra. Hyresdepositionen återbetalas när man flyttar ut.

Läs mer om var du kan söka efter hyresbostad, om hyresavtal och andra handlingar på InfoFinlands sida Hyresbostad och Hyresavtal.

Privata hyresbostäder i Helsingfors

I Helsingfors är efterfrågan störst på små bostäder. Det lönar sig att söka bostad i ett stort område. På så sätt har du bättre chanser att hitta en bostad. Via bolagen Sato och VVO&amp,Lumo får man en bostad snabbare än i genomsnitt. Det lönar sig att söka bostad på många ställen samtidigt. Du kan söka information om hyresbostäder i Helsingfors via olika webbtjänster.

Helsingfors stads hyresbostäder

Helsingfors stads hyresbostäder (ARA-bostäder) är förmånligare än bostäder via privata hyresvärdar. Dessutom behöver du inte betala en hyresdeposition. Stadens hyresbostäder förmedlas av tjänsten ansökning om hyresbostad. Du kan ansöka om Helsingfors stads hyresbostad antingen elektroniskt eller genom att besöka kundtjänsten för ansökning om hyresbostad.

  1. Fyll i en elektronisk ansökan om hyresbostad i tjänsten ansökning om hyresbostad. För en elektronisk ansökan behöver du nätbankskoder eller mobilcertifikat.
  2. Om du inte kan styrka din identitet elektroniskt kan du göra en bostadsansökan även genom att besöka kundtjänsten för ansökning om hyresbostad. Ta med dig ett giltigt ID-kort eller pass. Du behöver också en personlig e-post för identifiering och registrering.

ansökning om hyresbostad

Verkstadsgatan 8

Tfn (09) 3101 3030

Ansökan är giltig tre månader i taget. Om din ansökan om en Ara-hyresbostad går ut måste du göra en ny ansökan.

För att kunna ansöka om en hyresbostad hos staden, måste du ha ett uppehållstillstånd för minst ett år. Det är många som söker till stadens bostäder. Du kan fråga om Helsingfors stads hyresbostäder via e-post på asunnonhaku(at)hel.fi eller via Boenderådgivningens chatt.

Boende för studerande och unga

Om du studerar på heltid kan du ansöka om en hyresbostad via HOAS. Du kan även höra dig för om hyresbostäder på din läroanstalt eller i Helsingfors stads tjänst Ansökning om hyresbostad.

HOAS (Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse)

Tfn (09) 549 900

Hör dig för om hyresbostäder för studerande per e-post på asumispalvelut(at)hoas.fi

Läs mer om boende för studerande på InfoFinlands sida*Boende för studerande.

Du kan fråga om hyresbostäder med rimlig hyra, som är avsedda för unga, hos Nuorisoasuntoliittos eller Nuorisosäätiös rådgivning. Det kan hända att du måste köa för en hyresbostad. Du kan även fråga om hyresbostäder för unga hos olika föreningar och stiftelser.

Länken tar dig utanför tjänstenNuorisosäätiö

Hyresbostäder för unga

Länken tar dig utanför tjänstenFörbundet för ungdomsbostäder

Hyresbostäder för personer under 30 år

Köpa bostad

Strax över 40 procent av bostäderna i Helsingfors är ägarbostäder. På lång sikt är det förmånligare att bo i en ägarbostad. Du hittar information om att söka en bostad, bostadslån, bostadsköp och om säljarens och köparens ansvar på InfoFinlands sida Köpa bostad.

Sommaren 2019 var snittpriset för de dyraste bostäderna i Helsingfors 7 300 euro per kvadratmeter. De förmånligaste bostäderna kostade i genomsnitt 3 000 euro per kvadratmeter. Bostadspriserna steg i genomsnitt med 2,4 procent på ett år. Du kan se de genomsnittliga bostadspriserna i olika områden på en karta på Helsingfors stads webbplats. Det dyraste området är område 1 i centrum som är markerat med grönt.

Länken tar dig utanför tjänstenHelsingfors stad

Priser på gamla aktiebostäder

Du hittar bostäder som är till salu på bostadssidor på internet.

Länken tar dig utanför tjänstenEtuovi.com

Sökning av ägarbostäder

Länken tar dig utanför tjänstenOikotie.fi

Sökning av ägarbostäder

Om du vill bygga ett egnahemshus i Helsingfors måste du skaffa en tomt samt bygglov. Du hittar närmare information om att bygga egnahemshus på Helsingfors stads webbplats.

Bostadsrättsbostad i Helsingfors

Vad är en bostadsrättsbostad? Hur söker man en bostadsrättsbostad? Läs mer på InfoFinlands sida Boende i Finland.

Du hittar information om bostadsrättsbostäder på Helsingfors stads webbplats, till exempel

  • hur man ansöker om bostadsrätt i Helsingfors
  • vad är ett ordningsnummer och hur man ansöker om det
  • vilka bolag och föreningar som äger bostadsrättsbostäder.

Praktisk information om boende

Du hittar mycket praktisk information om boende på InfoFinland:

Läs mer om regler och rättigheter kring boende på InfoFinlands sida Rättigheter och skyldigheter för boende.

Avfall och återvinning

Sortera avfallet enligt anvisningarna, så kan det återvinnas. Blandavfall transporteras i Helsingfors till en energianläggning. Du hittar information om sopsortering på InfoFinlands sida Avfall och återvinning. Hushållsavfall, såsom möbler, elapparater eller renoveringsavfall ska tas till en Sorttistation.

Du hittar information om sopsortering och återvinningsstationer i Helsingfors på HRM:s (Helsingforsregionens miljötjänster) webbplats.

Länken tar dig utanför tjänstenHelsingforsregionens miljötjänster

Avfall och återvinning

Problem med boendet

Vid problem med boendet kan du kontakta Helsingfors stads socialservice.

Om du inte kan bo kvar hemma, eftersom någon i din familj utövar våld mot dig eller hotar dig med våld, kan du kontakta ett skyddshem.

Läs mer om skyddshem i Helsingfors på InfoFinlands sida Familjen i Helsingfors.

Bostadslöshet

Om du blir bostadslös i Helsingfors, kontakta det närmaste serviceestället för socialarbete. En socialarbetare kan hjälpa dig att hitta en bostad.

De bostadslösas servicecenter på Sanduddsgatan har öppet dygnet runt varje dag. Där kan du vid behov övernatta. Servicecentret erbjuder nattlogi åt helsingforsare med missbruksproblem, om de inte har något annat ställe att övernatta.

Hietaniemenkadun palvelukeskus

Sanduddsgatan 5 B

Tfn (09) 310 466 28

Vailla vakinaista asuntoa ry. är en förening som hjälper bostadslösa. Vailla vakinaista asuntoa ry har ett nattcafé, Kalkkers, som erbjuder bostadslösa en varm plats på natten från höst till vår. Kalkkers håller öppet kl. kl. 22–6. Det finns inga möjligheter att övernatta på nattcaféet, och det är inte heller drogfritt. Där är det ingen som frågar om du har uppehållstillstånd. Nattcaféet finns i Helsingfors på adressen Banmästargatan 6, Östra Böle och telefonnumret är 050 4431 068. E-post: kalkkers(at)vvary.fi. Experter på invandring som arbetar på samma adress:

  • Mån-tor: finska, engelska, bulgariska. Tfn 044 2603 818.
  • Fre: finska och ryska. Tfn 050 4079 703.

Läs mer: Bostadslöshet.