Gå till innehållet
Suomeen muuttajan muistilista

Flytt till Finland, komihåglista

Publicerad09.07.2025
När du flyttar till Finland måste du ta hand om många praktiska ärenden. Komihåglistan för dig som flyttar till Finland hjälper dig med de viktigaste ärendena före och efter flytten.

Ta reda på tillståndsärenden

Behöver du uppehållstillstånd i Finland?

Huruvida du behöver ett uppehållstillstånd beror på ditt medborgarskap, varför du kommer till Finland och hur länge du ska stanna. Om du är medborgare i ett nordiskt land, EU-land, Liechtenstein eller Schweiz, behöver du inget uppehållstillstånd när du flyttar till Finland. Du kan resa till Finland med ett giltigt ID-kort eller pass. Läs mer på InfoFinlands sidor Nordisk medborgare och EU-medborgare.

Om du är medborgare i något annat land och vill flytta till Finland, behöver du ett uppehållstillstånd. Du måste ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket innan du kommer till Finland.

Läs mer på InfoFinlands sida Icke-EU-medborgare.

Utkomst

Du måste ha tillräckligt uppehälle för att kunna flytta till Finland. När du ansöker om uppehållstillstånd eller registrering av uppehållsrätten måste du bevisa att din utkomst i Finland är tryggad. Om du kommer till Finland för att arbeta eller som företagare måste du bevisa att ditt arbete eller din företagsverksamhet inbringar dig en tillräcklig utkomst. Om du flyttar till en familjemedlem i Finland, krävs det ofta även att den person som bor i Finland har tillräckliga medel för att försörja sig själv och den familjemedlem som flyttar till Finland.

Hitta en bostad

I Finland finns många olika boendealternativ. De flesta som flyttar till Finland bor till en början i en hyresbostad. Börja söka bostad i god tid och jämför olika alternativ. Läs mer på InfoFinlands sidor Boende i Finland och Hyresbostad.

Prisnivån i Finland

Prisnivån är hög i Finland. Till exempel mat och många typer av tjänster kostar i genomsnitt mer i Finland än i övriga Europa. Boendekostnaderna varierar mycket. I storstäderna kostar boendet mycket mer än på mindre orter.

Läs mer om priser och andra levnadskostnader i Finland på InfoFinlands sida Prisnivån i Finland.

Legalisera handlingar

Innan du flyttar till Finland är det bra att låta legalisera och översätta handlingar och intyg som utfärdats i något annat land än Finland. Sådana är till exempel födelseattester, vigselbevis, intyg om namnbyten och skilsmässa, examensbetyg och andra viktiga dokument. En handling kan vidimeras av samma myndighet som utfärdat dig handlingen i fråga eller en notarius publicus i den stat där handlingen utfärdats.

Finländska myndigheter godtar handlingar på finska, svenska och engelska. Handlingar på andra språk måste du låta översätta till något av dessa tre språk. Se närmare anvisningar om legalisering av handlingar på Finlands utrikesministeriums webbplats och på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (Digi- ja väestötietovirasto).

Anmäl flyttningen till myndigheterna i avreselandet

När du flyttar till Finland ska du anmäla flytten även till myndigheterna i avreselandet. En flytt från ditt hemland kan påverka till exempel den sociala tryggheten, pensionen och beskattningen. När dina uppgifter är uppdaterade, är det lättare för dig att sköta ärenden med myndigheter. 

Ta reda på vad du får ta med dig

Flyttsaker

Vanligen behöver du inte betala tullavgift eller skatt på de föremål som du tar med dig till Finland som flyttsaker.

Om du flyttar till Finland från ett land utanför EU (eller från ett land utanför EU:s tull- och skatteområde) måste du dock göra en tulldeklaration för flyttsakerna till de finländska tullmyndigheterna. Flyttsakerna ska införas till Finland inom 12 månader efter flyttningen.

Om du flyttar till Finland från ett land inom EU:s tull- och skatteområde behöver du inte göra en tulldeklaration.

För mer information om flyttvaror och tulldeklaration, kontakta Tullrådgivningen tfn. +358 295 5201 eller besök Tullens webbplats. Tullrådgivningen betjänar på finska, svenska och engelska.

Införsel av bil till Finland

Om du tar med dig en bil från ett land utanför EU (eller utanför EU:s tull- och skatteområde) ska du göra en tullklarering så snart bilen anländer till Finland.

Om du tar med dig en bil från ett land inom EU:s tull- och skatteområde behöver du inte göra en tullklarering.

Innan du kan köra bilen i Finland måste du:

  • få ett förflyttningstillstånd om bilen inte har giltig registrering i ett EU- eller EES-land
  • se till att bilen har en trafikförsäkring som är giltig i Finland
  • göra en anmälan om ibruktagande till Skatteförvaltningen

Mer information om användning av bil i Finland hittar du på InfoFinlands sida Trafiken i Finland.

Införsel av sällskapsdjur

Om du vill ta med dig ett husdjur till Finland är det bra att på förhand bekanta sig med reglerna som gäller införsel av djur. Ofta krävs till exempel att djuren har fått vissa vaccinationer. Mer information om reglerna i Finland ges av Livsmedelsverket (Ruokavirasto).

Registrera dig som invånare

Registrering av uppehållsrätten för EU-medborgare

Om du är EU-medborgare och avser vistas i Finland över 90 dagar, måste du registrera din uppehållsrätt. Läs mer på InfoFinlands sida Registrering av uppehållsrätten för EU-medborgare.

Finsk personbeteckning

Om du får ett uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Finland, registreras du automatiskt i det finska befolkningsdatasystemet (Suomen väestötietojärjestelmä). Du får samtidigt även en finsk personbeteckning. Du kan också få en personbeteckning på Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata i Finlands närmaste verksamhetsställe eller på skattebyrån i de största städerna samtidigt som du ansöker om ett skattekort. Läs mer på InfoFinlands sida Registrering som invånare.

Hemkommun i Finland

Om du flyttar till och blir stadigvarande bosatt i Finland registreras en hemkommun för dig i Finland. Hemkommunen är den kommun där du bor. När du har en hemkommun har du rätt att använda tjänsterna på din hemort, till exempel de offentliga hälsovårdstjänsterna. Du kan fråga vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas närmaste serviceställe (Digi- ja väestötietovirasto) om det är möjligt att registrera en hemkommun i Finland för dig. Läs mer på InfoFinlands sida Hemkommun i Finland.

Ansök om ett skattekort

Om du arbetar eller är företagare behöver du ett finskt skattekort (verokortti). Om du precis har flyttat till Finland, får du skattekortet vid skattebyrån. När du är stadigvarande bosatt i Finland skickar Skatteförvaltningen dig ett nytt skattekort varje år i januari. Läs mer på InfoFinlands sida Skattekort.

Länken tar dig utanför tjänstenMyndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Registrering av utlänningar

Öppna ett bankkonto

Du behöver ett bankkonto för att sköta din dagliga ekonomi. Du behöver också finska nätbankskoder för elektronisk identifiering och ärendehantering med myndigheter. Du hittar information om att öppna ett bankkonto på InfoFinlands sida Vardagslivet i Finland.

Ta reda på din rätt till social trygghet

När du flyttar till Finland är det tillrådligt att du ansöker om ett FPA-kort vid FPA. Du kan ha rätt till sociala förmåner om du bor stadigvarande i Finland och uppfyller de övriga villkoren som krävs för förmånen. Din rätt till sociala förmåner prövas när du ansöker om dem. Om du arbetar i Finland men inte bor stadigvarande i Finland, kan du ha rätt till vissa sociala förmåner. Mer information om den sociala tryggheten i Finland finns på InfoFinlands sida Den sociala tryggheten i Finland.

Hälsotjänster i Finland

I Finland finns offentliga och privata hälsotjänster. De offentliga tjänsterna är mycket förmånligare än de privata. Om du inte har rätt att använda de offentliga hälsotjänsterna kan du kontakta en privat läkarstation. Du hittar mer information på InfoFinlands sida Hälsotjänsterna i Finland.

Delta i integrationstjänster

Integration i Finland

I Finland finns olika tjänster som hjälper dig att etablera dig, hitta sysselsättning och lära dig språket. Om du vill fråga om råd eller behöver vägledning får du hjälp hos rådgivningstjänsterna i din kommun. Läs mer på om integrationstjänsterna på InfoFinlands sida Integration i Finland.

Språkstudier

Finlands officiella språk är finska och svenska. Språkkunskaper hjälper dig att förstå det nya samhället och underlättar skötseln av ärenden. Läs mer om språkstudier på InfoFinlands sida Finska och svenska språket.

Jobbsökning

Du hittar information om lediga jobb på arbetsplatsernas webbplatser, på sociala medier och andra webbplatser samt hos kommunernas sysselsättningstjänster. Om du är arbetslös kan du få hjälp med jobbsökningen hos sysselsättningstjänsterna i din kommun. Läs mer om jobbsökning i Finland på InfoFinlands sida Arbete i Finland.

Ta reda på transportmöjligheterna

Kollektivtrafik

Om du bor i en stad är det inte nödvändigt att äga en bil. Kollektivtrafiken fungerar väl i Finland. Man kan resa nästan över allt i Finland med tåg eller buss. Man kan också flyga till många städer. I stora städer och deras näromgivning finns en välfungerande lokaltrafik. Lokaltrafiken trafikeras vanligtvis med bussar. 

Körkort

Om du har ett körkort som utfärdats i ett av de nordiska länderna eller i ett EU-/EES-land, är det giltigt även i Finland. Om du bor stadigvarande i Finland kan du byta ut kortet mot ett finländskt körkort. Läs mer på InfoFinlands sida Trafiken i Finland.

Länken tar dig utanför tjänstenTransport- och kommunikationsverket Traficom

Utländskt körkort i Finland