Gå till innehållet
Asunnottomuus

Bostadslöshet

Publicerad08.01.2024
Om du inte har en stadigvarande bostad och inte heller är officiell hyresgäst eller underhyresgäst, är du bostadslös. I Finland tillhandahåller välfärdsområdena tjänster för bostadslösa.

Om du blir bostadslös ska du kontakta socialservicen (sosiaalipalvelut) eller tjänsterna för bostadslösa (asunnottomien palvelut) på din ort. Där får du hjälp när du söker bostad eller tillfällig inkvartering. En tillfällig inkvartering kan vara ett hem för bostadslösa, ett natthärbärge eller en bostad som är avsedd för bostadslösa. Kartlägg din situation tillsammans med en socialarbetare: hur mycket kan du betala i hyra och kan du få stöd med hyran.

Dessa tjänster är avsedda för människor som har en hemkommun i Finland.

Du kan också vända dig till rådgivningstjänsten för invandrare.

På InfoFinlands sida Hyresbostad får du information om hur du kan hitta en hyresbostad. Bostadssituationen varierar mycket mellan olika orter. Det finns lediga bostäder på till exempel många mindre orter i olika delar av Finland. Inom huvudstadsregionen kan det vara svårt att hitta en bostad.

Du kan be om råd och hjälp också av Vailla vakinaista asuntoa ry. Det är en organisation som erbjuder råd, stöd och vägledning i ärenden gällande boende och försöker förbättra de bostadslösas ställning i samhället.

Ohjaamo-verksamheten erbjuder råd och vägledning till unga bostadslösa.

Länken tar dig utanför tjänstenVailla vakinaista asuntoa ry

Föreningen för bostadslösa

Om du inte är stadigvarande bosatt i Finland

Vailla vakinaista asuntoa ry har ett nattcafé, Kalkkers, som erbjuder bostadslösa en varm plats på natten från höst till vår. Kalkkers håller öppet kl. kl. 22–6. Det finns inga möjligheter att övernatta på nattcaféet, och det är inte heller drogfritt. Där är det ingen som frågar om du har uppehållstillstånd. Nattcaféet finns i Helsingfors på adressen Banmästargatan 6, Östra Böle och telefonnumret är 050 4431 068. E-post: kalkkers(at)vvary.fi. Experter på invandring som arbetar på samma adress:

  • Mån-tor: finska, engelska, bulgariska. Tfn 044 2603 818.
  • Fre: finska och ryska. Tfn 050 4079 703.

Läs mer: I Finland utan uppehållstillstånd

Länken tar dig utanför tjänstenVailla vakinaista asuntoa ry

Nattcentret Kalkkers

Om din bostad har skadats

Om du har en hemförsäkring, och din bostad blir skadad till exempel vid en brand eller till följd av en vattenskada, kontakta då genast ditt försäkringsbolag. Hemförsäkringen kan eventuellt ersätta hyran för en tillfällig bostad.

Om du inte kan betala din hyra

Om du har ekonomiska problem, lönar det sig för dig att alltid först betala hyran och därefter andra räkningar och skulder. Om du inte kan betala hyran, kontakta då hyresvärden och försök avtala om längre betalningstid. Läs mer på InfoFinlands sida Ekonomiska problem.

På InfoFinlands sida Bostadsbidrag finns information om det bostadsbidrag som FPA betalar.

Lokalinformation