Gå till innehållet
Tapahtumia ja tekemistä

Evenemang och aktiviteter

Publicerad30.05.2024
Vill du gå på en konsert, på bio, ett museum eller på teater? På den här sidan hittar du information om evenemang på fritiden och besöksmål runtom i Finland. På InfoFinlands kommunsidor hittar du fler lokala evenemang.

Evenemang

Länken tar dig utanför tjänstenTapahtumainfo.fi

Evenemang i Finland

Köp biljetter till evenemang

Film

I de flesta städerna i Finland finns en biograf. Du hittar information om filmerna på internet med sökordet film (elokuvat) och stadens namn. Finlands största biografkedja är Finnkino. På Finnkinos webbplats kan du söka biografer enligt stad på engelska och finska.   

I Finland visas filmerna oftast på originalspråket. Dessutom är de textade till finska och svenska. Ibland är filmer för barn dubbade till finska.

De bäst kända finländska filmfestivalerna är Kärlek och anarki‑festivalen i Helsingfors och Sodankylä filmfestival.

Länken tar dig utanför tjänstenFinnkino

Filmer

Länken tar dig utanför tjänstenKärlek och anarki

Filmfestival

Länken tar dig utanför tjänstenSodankylä filmfestival

Filmfestival

Teater

I de flesta städerna i Finland finns en teater. En del teatrar är professionella, andra är amatörteatrar. Föreställningsspråket är finska, men på vissa orter finns även svenskspråkiga teatrar.

På webbplatsen för Informationscentralen för teater i Finland kan du söka teatrar på olika orter på finska.

Länken tar dig utanför tjänstenInformationscentralen för teater i Finland

Kontaktuppgifter till teatrar

Museer

I Finland finns det ett museum på nästan alla orter. De presenterar konst, historia, natur, någon person eller ett specialområde. Finländsk konst presenteras till exempel i Ateneum som hör till Nationalgalleriet och Esbo moderna konstmuseum (EMMA). Med Finlands kulturhistoria kan du bekanta dig till exempel på Finlands nationalmuseum i Helsingfors.

På webbplatsen Museot.fi finns information om museer och utställningar i Finland. Museerna ordnar ofta också guidade visningar på olika språk.

Inträdesavgifterna till museerna varierar. Du kan också skaffa dig ett Museikort som ger dig fritt inträde till över 300 museer under ett år. Museikortet kostar 74 euro.

Musik

I Finland finns många möjligheter att syssla med musik. På många orter finns medborgarinstitut som ordnar förmånlig musikundervisning. Dessutom erbjuder även privata musikskolor och -institut musikundervisning.

Medborgarinstitutens musikgrupper är öppna för alla. Du kan ansöka till musikskolorna genom ett inträdesprov.

Motion

Folk i Finland är aktiva motionärer och olika motionshobbyer kan hjälpa dig att lära känna människor och få nya vänner. Ledd motion ordnas till exempel av olika idrottssällskap som ofta drivs med frivilligarbete.

De flesta idrottsplatserna i Finland upprätthålls av kommunerna och de är tillgängliga för alla invånare. Du hittar mer information på din hemkommuns webbplats.

Länken tar dig utanför tjänstenFinlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf

Kom till simhallen!

Länken tar dig utanför tjänstenLiikkukaa! ry

Motionsförening

Länken tar dig utanför tjänstenUKK-institutet

Motionsrekommendationer

Lokalinformation