Gå till innehållet
Töitä Suomesta

Arbete i Finland

Publicerad03.06.2024
Om du söker jobb i Finland, läs jobbannonser, ta reda på om du behöver ett uppehållstillstånd och se till att ha ordning på de handlingar som behövs i jobbsökningen. Var aktiv och be vid behov om råd hos jobbsökningsexperter.

Att söka jobb i Finland

Du kan söka jobb i Finland när du befinner dig utomlands eller i vissa situationer efter att du har anlänt till Finland. Observera att din rätt att arbeta och det eventuella behovet av uppehållstillstånd beror på din nationalitet och på vilket land du flyttar från. Läs mer om ämnet på InfoFinlands sida Rätt att arbeta i Finland.

Ta i förväg reda på om det finns jobb i din egen bransch i Finland och vilka intyg du behöver på arbetsmarknaden i Finland. I vissa yrken, till exempel lärare, närvårdare och läkare, måste man i Finland enligt lag ha en viss utbildning eller examen eller rätt att utöva yrket. Det är bra att ansöka om erkännande av yrkeskvalifikationer eller examen innan du söker jobb.

Mer information finns på InfoFinlands sidor Utländsk examen i Finland och Språkkunskaper och kvalifikationskrav.

Lediga jobb i Finland

Du hittar information om lediga jobb på arbetsplatsernas webbplatser, i sociala medier, på andra webbplatser samt hos arbets- och näringsbyrån, alltså TE-toimisto. Du hittar jobbförmedlingssidor genom att skriva ”avoimet työpaikat” på finska eller “vacancies” på engelska i sökmotorns sökfält.

Information om den finska arbetsmarknaden och om lediga jobb finns till exempel på Jobbmarknaden (Työmarkkinatori) och på webbplatsen Work in Finland samt i Eures- och Europass-portalerna.

  • Työmarkkinatori.fi är en webbtjänst som sammanför arbetssökande och arbetsgivare samt de offentliga sysselsättningstjänsterna i Finland.
  • På webbplatsen Work in Finland finns lediga jobb för internationella experter och allmän rådgivning för olika faser i internationell rekrytering.
  • EURES (European Employment Services) är ett omfattande europeiskt samarbetsnätverk och en högklassig offentlig tjänst som underlättar mötet mellan arbetsgivare och arbetstagare över hela Europa.
  • I tjänsten Europass finns information om arbetsmöjligheter i Finland och hela Europa. Tjänsten är kostnadsfri och avsedd för alla. Du kan också skapa ett konto i tjänsten Europass om du kommer från länder utanför EU/EES.

Du hittar mer information om den finländska arbetsmarknaden och olika branscher på InfoFinlands sida Arbetsmöjligheter i Finland.

Hur söker du jobb?

Finländska jobbförmedlingssidor är oftast på finska, svenska eller engelska. I Finland söker man i allmänhet jobb med en jobbansökan, som måste bifogas en meritförteckning, alltså ett CV. Jobbansökan och CV ska skickas via arbetsgivarens webbplats eller via e-post direkt till arbetsgivaren.

Håll reda på de intyg och handlingar som du behöver bifoga till jobbansökan. Du kan också behöva översättningar av handlingarna om de är på något annat språk än finska, svenska eller engelska.

Läs mer om ämnet på InfoFinlands sida Jobbansökan och CV samt Tips för jobbsökningen.

Länken tar dig utanför tjänstenFinlands Fackförbunds Centralorganisation FFC

Hur du söker jobb

Länken tar dig utanför tjänstenTyöelämään.fi

Jobbsökning

Andra sätt att hitta sysselsättning

Bemanning

I Finland finns bemanningsbolag via vilka företagen söker arbetstagare för både korta och långa perioder. Denna typ av arbete kallas hyresarbete. Din arbetsgivare är bemanningsbolaget som hyr ut ditt arbete till kundföretag. Du arbetar alltså på kundföretagens arbetsplatser.

Bemanningsbolaget ingår ett anställningsavtal med dig, betalar din lön, ger dig avlönad semester och ordnar företagshälsovården för dig. Kundföretaget ger dig en introduktion i arbetet och övervakar ditt arbete samt ser till säkerheten i arbetet.

Hyresarbete kan vara ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet i det egna branschen i Finland och bygga nätverk. I Finland finns flera bemanningsbolag. Du hittar dem på internet till exempel med sökordet ”henkilöstövuokraus”.

Säsongsarbete

Du kan också hitta säsongsarbete i Finland. Du kan söka dig till kortvariga säsongsjobb året om. Stora säsongsarbetsgivare är till exempel turistorterna i Lappland på vintern och semesterorterna i skärgården på sommaren. På sommaren erbjuds även jordbruksarbete, såsom bärplockning på gårdar som odlar bär.

Också städer och kommuner erbjuder ofta många sommarjobb. Du hittar säsongsjobb på jobbförmedlingssidor med sökordet ”kausityö” eller ”kesätyö".

Företagsverksamhet

Du kan även starta ett eget företag. Du hittar information om att grunda ett företag på InfoFinlands sida Att grunda ett företag i Finland.

Om du redan bor i Finland och har ett giltigt uppehållstillstånd kan du arbeta som frilans (freelancer) eller lättföretagare. Arbetet som frilans innebär att du arbetar för flera uppdragsgivare utan fast anställning. En frilans måste själv sköta beskattningen och pensionsbetalningar.

Du kan fakturera för dina tjänster via en faktureringstjänst utan att starta ett eget företag. Detta kallas för lättföretagande. Kom ändå ihåg att arbete som frilans eller som lättföretagare kan påverka din arbetslöshetsförsäkring.

Länken tar dig utanför tjänstenArbetarskyddsförvaltningen

Hyresarbete

Tjänster som stöd för jobbsökningen

Jobbsökning kräver att du själv är aktiv, men du behöver inte göra allt på egen hand. Olika tjänster hjälper dig med jobbsökningen i olika livssituationer.

I jobbsökningen får du till exempel hjälp av rådgivare vid International Houses över hela Finland, TE-toimistot och kommunernas sysselsättningstjänster.

International House Helsinki

Om du överväger att flytta till Finland kan du på förhand be om råd av experterna vid International House Helsinki. Rådgivarna ger dig information om livet och arbetet i Finland och råd om olika saker som du behöver ta hand om före och efter flytten. Du kan ta del av jobbsökningsrådgivningens (Työnhakuneuvonta) tjänster redan från ditt hemland på distans. På så sätt kan du förbättra dina chanser att hitta ett jobb och få mer information om arbetsmarknaden i Finland.

Länken tar dig utanför tjänstenInternational House Helsinki

Rådgivningstjänster före flytten

Länken tar dig utanför tjänstenInternational House Helsinki

Jobbsökningsrådgivning

Länken tar dig utanför tjänstenInternational House Helsinki

Handbok för internationella arbetssökande

Lokalinformation