Om du blir arbetslös
Anmäl dig som arbetssökande
Om du blir arbetslös, anmäl dig omgående som arbetssökande i webbtjänsten Jobbmarknaden eller hos sysselsättningstjänsterna i din kommun (kuntasi työllisyyspalvelut). Anmäl dig också om du blir permitterad, avslutar din utbildning eller om ditt jobb med lönesubvention upphör.
Du kan få arbetslöshetsförmån (työttömyystuki) endast om du har anmält dig som arbetssökande och din jobbsökning är i kraft.
Du kan ha rätt till arbetslöshetsförmån om du bor stadigvarande i Finland och omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Även om du inte bor stadigvarande i Finland eller inte omfattas av den sociala tryggheten i Finland kan du ha rätt till grunddagpenning (peruspäiväraha) eller inkomstrelaterad dagpenning (ansiopäiväraha). Läs mer på ämnet på InfoFinlands sida Den sociala tryggheten i Finland.
Hur du ska anmäla dig beror på i vilket land du är medborgare.
Om du är medborgare i Finland, ett EU- eller EES-land, Liechtenstein eller Schweiz
Du kan anmäla dig som arbetssökande på internet, via Jobbmarknadens e-tjänster. Logga in i tjänsten med finländska webbankskoder, mobilcertifikat eller ett ID-kort med chip. Om du inte har något av dessa eller om du av någon annan anledning inte kan logga in i webbtjänsten ska du anmäla dig som arbetssökande vid verksamhetsstället för sysselsättningstjänsterna i din kommun.
Om du är medborgare i något annat land
Om du är medborgare i något annat land än de nordiska länderna, EU-länderna, Liechtenstein eller Schweiz, ska du anmäla dig som arbetssökande vid verksamhetsstället för sysselsättningstjänsterna i din kommun. Du hittar kontaktuppgifterna på kommunens webbplats eller Jobbmarknadens regionala sidor.
Det första besöket vid verksamhetsstället
När du besöker verksamhetsstället för sysselsättningstjänsterna i din kommun för första gången, ta med dig följande:
- Giltigt ID-kort eller pass
- Uppehållstillståndet eller intyget över registrering av uppehållsrätten för EU-medborgare
- Ett dokument av vilket det framgår att du har en finländsk personbeteckning (t.ex. FPA-kortet eller ett utdrag ur befolkningsregistret som du får hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata)
- Arbetsintyg och skolbetyg översatta till finska, svenska eller engelska
Om polisen har tillfälligt tillvaratagit ditt pass, ta med ett intyg över detta. Om du är medborgare i Storbritannien och du har ansökt om uppehållsrätt enligt utträdesavtalet, ta med ett intyg över detta.
Du får mer information om registrering som arbetssökande på Jobbmarknaden och webbplatsen för din hemkommun.
Ansök om arbetslöshetsförmån
När du har anmält dig som arbetssökande granskar sysselsättningstjänsterna uppgifterna som du har lämnat och utfärdar ett arbetskraftspolitiskt utlåtande (työvoimapoliittinen lausunto) om din situation. Detta kan ta en stund. Sysselsättningstjänsterna lämnar det arbetskraftspolitiska utlåtandet till arbetslöshetskassan (työttömyyskassa) eller FPA. Utan det arbetskraftspolitiska utlåtandet kan arbetslöshetskassan eller FPA inte fatta ett beslut om din arbetslöshetsförmån. Arbetslöshetskassan eller FPA tar det arbetskraftspolitiska utlåtandet i beaktande när beslut om din rätt till arbetslöshetsförmån fattas. Samtidigt bedömer arbetslöshetskassan eller FPA om de övriga förutsättningarna för att få arbetslöshetsförmån uppfylls.
Ansök om arbetslöshetsförmån hos arbetslöshetskassan eller FPA när du har varit arbetslös i minst två veckor. Om du är medlem i arbetslöshetskassan ska du ansöka om inkomstrelaterad dagpenning vid kassan. Om du inte är medlem i arbetslöshetskassan ska du ansöka om grunddagpenning (peruspäiväraha) eller arbetsmarknadsstöd (työmarkkinatuki) vid FPA. Läs mer om olika arbetslöshetsförmåner på InfoFinlands sida Arbetslöshetsförsäkring.
Du får råd i frågor kring utkomststödet för arbetslösa hos sysselsättningstjänsterna i din kommun. Du hittar kontaktuppgifterna på Jobbmarknadens regionala sidor.
Du kan också ringa Jobbmarknadens telefontjänst för information om utkomstskydd för arbetslösa (työttömyysturvaneuvonta). Rådgivningstjänsten är riksomfattande och betjänar på olika språk från måndag till fredag klockan 9–15.
- På finska, svenska och engelska: 0295 020 701
- På ryska: 0295 025 505
Sök arbete och skaffa dig kompetens
Om du ansöker om eller får arbetslöshetsförmån måste du aktivt söka heltidsarbete och delta i tjänster som främjar din sysselsättning samt följa sysselsättningsplanen. Du kan fundera över vilket slags arbete du skulle vilja ha, behöver du kompletterande utbildning eller vill du byta yrke. Ta reda på vilka möjligheter det finns att få jobb, starta företag eller utbilda sig i ditt område.
Du finner information om arbetsmöjligheterna i Finland på sidorna Arbete i Finland, Tips för jobbsökningen och Att grunda ett företag i Finland.
Hjälp när du söker jobb
Sysselsättningstjänsterna i din kommun hjälper dig när du söker jobb. Hos dem får du också information om lediga jobb och utbildningar samt tjänster som är avsedda för arbetssökande.
Lämpliga tjänster kan exempelvis vara:
- integrationsutbildning,
- stöd för jobbsökning eller karriärträning eller
- arbetsförsök.
Läs mer på integrationsutbildningen InfoFinlands sida Integration i Finland.
Ohjaamo
Om du är under 30 år kan du från Ohjaamo få information om arbete, studier och annat som hör vardagslivet till.
Den arbetssökandes rättigheter och skyldigheter
Att börja arbeta eller studera
När du är arbetslös arbetssökande kan du i vissa situationer studera och samtidigt få arbetslöshetsförmån. Du kan till exempel gå en yrkesinriktad arbetskraftsutbildning, delta i en kortvarig utbildning eller avlägga frivilliga studier. I yrkesinriktad arbetskraftsutbildning kan du avlägga en grundexamen, en yrkesexamen eller specialyrkesexamen eller delar av dessa. Innan du börjar studera måste du dock komma överens om detta med din egen expert.
Om du börjar arbeta eller studera när du är arbetslös ska du meddela detta till sysselsättningstjänsterna i din kommun. Där får du anvisningar om hur av studierna kan påverkar arbetslöshetsförmånen.
Läs mer om ämnet på InfoFinlands sida Yrkesinriktad arbetskraftsutbildning.
Semestrar
Om du reser inom landet eller utomlands ska du se till att du alltid kan nås. Lämna till exempel ditt telefonnummer och din adress till sysselsättningstjänsterna i din kommun.
Om du erbjuds arbete eller tjänster, kan du dock inte avböja dessa på grund av en utlandsresa.
Företagande
Om du är intresserad av att starta ett företag kan du få olika slags tjänster hos sysselsättningstjänsterna i din kommun. Sådana tjänster är exempelvis startpenning (starttiraha) och företagarutbildning. Ta kontakt med sysselsättningstjänsternas experter innan du startar ett företag.
Om du startar ett företag när du är arbetslös arbetssökande, kan du få arbetslöshetsförmån under de fyra första månaderna efter att du startat företaget.
Läs mer om frågor som rör företagande på InfoFinlands sida Att grunda ett företag i Finland.
Karens
Du kan förlora din rätt till arbetslöshetsförmån för en viss tid om du själv har förorsakat arbetslösheten eller att den fortsätter. Det kan bestämmas att du inte får någon ersättning under en bestämd tid, att du alltså har karens, till exempel om
- du inte söker jobb så som överenskommet i din sysselsättningsplan
- du inte söker ett jobb som sysselsättningstjänsterna i din kommun erbjuder dig
- du inte tar emot ett jobb som erbjuds dig
- du säger upp dig från ditt jobb utan godtagbar anledning
- du avböjer en tjänst som erbjuds dig utan en godtagbar anledning.
Karenstidens längd varierar från 7 dagar till 45 dagar. Längden beror på orsaken till karensen och huruvida beteendet är återkommande. I vissa fall kan du förlora rätten till arbetslöshetsförmån tills vidare, om du inte efterlever reglerna i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (työttömyysturvalaki).