Gå till innehållet
Vapaa-aika Vaasassa

Fritiden i Vasa

Publicerad20.12.2022

Lokalinformation

Välj kommun, så får du information om lokala tjänster på webbplatsen.

På denna sida finns information om olika tjänster i Vasa. Annan viktig information på temat hittar du på sidan Fritid.

I Vasa finns många olika möjligheter att tillbringa sin fritid på. Det finns säkert något att göra för hela familjen. Visit Vasa ger råd om var man kan turista i Vasaregionen. I evenemangskalendern hittar du information om aktuella kultur- och idrottsevenemang i Vasa.

Bibliotek

I Vasa finns utöver huvudbiblioteket flera serviceenheter samt bokbussen Rölli. Du får ett eget bibliotekskort på biblioteket, om du visar upp t.ex. ett identitetskort, pass eller körkort. Med bibliotekskortet kan du låna böcker, musik, filmer, motionsredskap och allt möjligt annat material.

I biblioteket finns också platser avsedda för studier och gratis trådlöst nät (WiFi). Biblioteket ordnar kontinuerligt olika slags evenemang och bokcirklar som du kan ansluta dig till.

Motion och idrott

I Vasa kan man utöva olika slag av motion och idrott. Här finns en simhall, rum av olika storlek för inomhusmotion och otaliga platser för motion utomhus. Motionsgrupper finns det från barn till seniorer. Mera information finns på Vasa stads webbplats.

Röra sig i naturen

I Vasa är naturen alltid nära, vilket gör att det är enkelt att röra sig i naturen. Stränder och grönområden är platser där man enkelt kan motionera i den närliggande naturen. Från centrum kommer du på några minuter till fots till havsstranden. Vasa har nio badstränder. Här finns också många olika naturobjekt som man kan göra en utflykt till och där man kan röra sig i naturen.

Unika Kvarkens skärgård är det enda naturarvsobjektet i Finland på Unescos internationella världsarvslista. Du kan bekanta dig med området per bil, båt, cykel, paddlande eller vandrande till fots eller också kan du sommartid hoppa ombord på en världsarvskryssning.

Teatrar och biografer

I Vasa finns både en finsk teater Vaasan kaupunginteatteri och en svensk Wasa Teater, studentteatern Rampen, samt några teatrar som är avsedda för barn och några amatörteatrar. Mera information om dem finns på Vasa stads webbplats:

I Vasa finns en biograf, BioRex Vasa, mera information om dess program och föreställningar finns på webbplatsen:

Utöver BioRex finns den nostalgiska biografen Ritz i Vasa. Den är numera både en kulturscen och biograf. På Ritz ordnas olika tillställningar i bred skala utöver filmförevisningarna. Frivilliga i föreningen Skafferiet rf driver Ritz, och nya frivilligarbetare behövs också hela tiden.

Museer

I Vasa finns flera museer och konstgallerier. De finns både i och nära centrum och lite längre bort.

Hobbyer för barn och unga

Verksamhet och aktiviteter för barn, ungdomar och familjer kan man leta efter på Vasa stads webbplats eller på Reimari.

I Vasa finns också juniorlag i flera idrottsgrenar.

Läs mera: Hobbyer för barn och unga

Föreningar

Österbottens föreningar rf har åttio medlemsföreningar. Det finns allt från patientföreningar till kulturföreningar.

Länken tar dig utanför tjänstenÖsterbottens Föreningar rf

Medlemsföreningar

Läs mera: föreningar