Kan jag förlora mitt uppehållstillstånd?
Återkallande av uppehållstillstånd
Ditt permanenta eller tidsbegränsade uppehållstillstånd återkallas om
- du har uppgett felaktiga uppgifter i din ansökan om tillstånd
- du har flyttat från Finland permanent
- din flyktingstatus är indragen eftersom du begått ett brott
- du bor någon annanstans än i Finland och du har begått ett brott
- något annat land har utfärdat dig inreseförbud, så att du inte får resa in i Schengenområdet
Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd kan också återkallas om de grunder på vilka tillståndet beviljades inte längre gäller. Ditt uppehållstillstånd kan återkallas till exempel om
- du har ett uppehållstillstånd på grund av studier, men studierna framskrider inte tillräckligt eller du har ingen studieplats
- du har ett uppehållstillstånd på grund av familjeband, men familjebandet har upphört
- du har ett uppehållstillstånd med försörjningsförutsättning, men du har inte tillräcklig inkomst för att leva i Finland
- du har ett uppehållstillstånd på grund av arbete eller ett EU-blåkort (EU:n sininen kortti), men du är arbetslös och skyddstiden för din arbetslöshet har gått ut
Skyddstiden (suoja-aika) innebär att du har tre eller sex månader på dig att hitta ett nytt jobb i Finland. Under denna tid inleds inte återkallandet av ditt tillstånd. Om du inte hittar ett nytt jobb under denna tid kan ditt tillstånd återkallas.
Om ditt uppehållstillstånd går ut före utgången av skyddstiden måste du lämna Finland redan när giltighetstiden för ditt uppehållstillstånd löper ut.
Om du har ett permanent uppehållstillstånd påverkar upphörandet av din anställning inte ditt tillstånd.
Beslut om återkallelse av uppehållstillstånd fattas av Migrationsverket.
Om du flyttar utomlands
Om du ämnar flytta utomlands från Finland för två år, till exempel på grund av arbete eller studier, kan du ansöka hos Migrationsverket om att ditt uppehållstillstånd inte återkallas. Ansökan är fritt formulerad men datum, underskrift och dina personuppgifter ska finnas med. Ur ansökan bör även framgå hur länge och varför du studerar utomlands. I din ansökning ska du motivera varför ditt uppehållstillstånd inte bör återkallas. Ansökan ska göras innan du har vistats utomlands två år.
Om din finländska arbetsgivare har sänt dig utomlands för att arbeta förlorar du inte ditt uppehållstillstånd i Finland även om du vistas utomlands på grund av arbetet i över två år.
Mer information om att flytta utomlands finns på InfoFinlands sida Att flytta utomlands från Finland.
Om ditt äktenskap eller registrerade parförhållande upphör
Om du har ett tidsbestämt uppehållstillstånd med familjeband som grund kan det faktum att äktenskapet eller det registrerade parförhållandet upphör påverka uppehållstillståndet. Också familjemedlemmens bortgång kan påverka uppehållstillståndet, om denna familjemedlem var den person som ansökte om familjeförening i Finland.
Om familjebandet inte längre existerar kan det hända att uppehållstillståndet inte förlängs. Det är även möjligt att ett existerande tillstånd upphävs.
Uppehållstillståndet kan dock förlängas om du fortsättningsvis har starka band till Finland. Exempel på sådana är:
- barn eller andra familjemedlemmar i Finland
- arbetsplats eller eget företag i Finland
- studieplats i Finland
Om du skiljer dig på grund av att din make/maka varit våldsam mot dig kan ditt uppehållstillstånd förlängas trots skilsmässan. Du ska lämna in en redovisning, exempelvis läkarintyg eller utlåtande från familjerådgivning. Bifoga även till ansökan om uppehållstillstånd din egen redovisning av situationen.
Mer information om skilsmässa och upplösande av ett registrerat parförhållande hittar du på InfoFinlands sidor Skilsmässa.
Om du förlorar ditt jobb
Om du har ett uppehållstillstånd på grund av arbete och din anställning upphör, måste du hitta ett nytt jobb inom en utsatt tid. Tidsfristen är tre månader om du har bott i Finland i mindre än två år. Om du har haft ett uppehållstillstånd på grund av arbete i minst två år, är tidsfristen sex månader. Denna period på tre eller sex månader kallas för skyddstid (suoja-aika). Under skyddstiden återkallas inte ditt uppehållstillstånd. Om du inte hittar ett nytt jobb inom tidsfristen, kan ditt tillstånd återkallas.
Du har sex månader på dig att hitta ett nytt jobb, om du har
- ett uppehållstillstånd för specialsakkunnig
- ett uppehållstillstånd för arbetstagare i den översta ledningen eller mellanledningen
- ett uppehållstillstånd för intern förflyttning inom ett företag (ICT-uppehållstillstånd)
- ett EU-blåkort eller
- om du har haft något annat arbetsrelaterat uppehållstillstånd i minst två år (t.ex. uppehållstillstånd för arbetstagare).
Du har tre månader på dig att hitta ett nytt jobb, om du i mindre än två år har haft till exempel
- ett uppehållstillstånd för arbetstagare
- ett uppehållstillstånd för personer som slutfört forskning i Finland
- ett uppehållstillstånd för personer som avlagts examen i Finland
- ett uppehållstillstånd för gästande lärare, föreläsare, utbildare eller
- för idrottare.
Du hittar en täckande lista över alla arbetsrelaterade uppehållstillstånd på Migrationsverkets webbplats.
Om Migrationsverket har beviljat dig ett uppehållstillstånd för arbetstagare och din anställning upphör tidigare än uppehållstillståndet, måste du eller din arbetsgivare skriftligt inom 14 dagar meddela Migrationsverket att din anställning upphör.
Om ditt arbetsrelaterade uppehållstillstånd fortfarande är giltigt kan du också söka jobb i branscher som definierats som branscher med riksomfattande brist på arbetskraft. Se branscherna med brist på arbetskraft på webbplatsen Arbetskraftsbarometern.
Ytterligare information om situationen på arbetsmarknaden och om jobbsökning hittar du på InfoFinlands sida Arbete i Finland.
Har du blivit utsatt för arbetsgivarens utnyttjande och betydande försummelse?
Om du redan har uppehållstillstånd i Finland och du har fallit offer för arbetsgivarens utnyttjande, kan du ansöka om fortsatt tillstånd eller intyg om utvidgad rätt att arbeta på grund av arbetsgivarens utnyttjande. Ansök om fortsatt tillstånd på grund av arbetsgivarens utnyttjande, om ditt nuvarande uppehållstillstånd ska utgå och du inte har en ny arbetsgivare. Ansök om intyg på grund av arbetsgivarens utnyttjande om du har ett giltigt uppehållstillstånd och en ny arbetsgivare. Med hjälp av intyget eller det fortsatta tillståndet kan du arbeta inom vilken bransch som helst.
Utvisning
Om du redan har haft ett uppehållstillstånd i Finland, men tillståndet inte förlängs, fattar Migrationsverket beslut om utvisning.
Om du begår brott i Finland, kan du även utvisas på grund av brotten.
Om du blir utvisad, förfaller ditt eventuella giltiga uppehållstillstånd och du måste lämna landet. Vanligtvis får du en tidsfrist inom vilken du måste lämna Finland.
Om du inte lämnar Finland inom tidsfristen avlägsnar polisen eller gränsbevakningsväsendet dig ur landet.
Enligt lag kan du inte utvisas om du hotas av dödsstraff, tortyr, förföljelse eller någon annan behandling som är omänsklig eller kränker människovärdet i ditt hemland.
Är du i Finland utan uppehållstillstånd? Är du rädd för att förlora ditt uppehållstillstånd? Du kan få hjälp med att sköta dagliga ärenden och juridisk rådgivning på många olika ställen. Läs mer om ämnet på InfoFinlands sida I Finland utan uppehållstillstånd.