Gå till innehållet
Suomalaiset juhlapäivät

Finländska högtidsdagar

Publicerad09.09.2024
På den här sidan finns kortfattad information om några finländska högtider. Om flaggdagarna hittar du mer information på webbplatsen för Helsingfors universitets almanacksbyrå. Om kristna fester kan du läsa mer på webbplatsen för evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.

En del av högtiderna, till exempel jul och påsk, är allmänna lediga dagar. Då är också många butiker och ämbetsverk stängda. Ett sätt att fira en helgdag är att hissa flaggan. I Finland flaggar man på bestämda dagar som är intagna i kalendern. Både myndigheter och vanliga människor deltar i flaggdagarna. I Finland är flaggan något högtidligt.

Länken tar dig utanför tjänstenUniversitetets almanacksbyrå

Högtidsdagarna i den finska kalendern

Länken tar dig utanför tjänstenEvangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Kristna högtider

Nyår

Nyårsaftonen den 31 december är årets sista dag. Då ordnas fyrverkerier. Fyrverkeripjäser kan köpas i affären. För fyrverkerierna har man satt exakta tidsgränser.

Trettondagen

Trettondagen den 6 januari är julens sista dag. Då minns man de tre vise männen som kom med gåvor till Jesusbarnet.

Runebergsdagen

Johan Ludvig Runeberg (1804–1877) är en viktig finländsk skald. På Runebergsdagen den 5 februari äter man Runebergstårtor.

Vändagen

På vändagen den 14 februari kan man minnas sina vänner till exempel med blommor eller ett kort. I Finland firas vändagen inte med lika mycket pompa och ståt som till exempel i USA.

Fastlagen

Fastlagen inleder förberedelserna för påsken. På fastlagen åker man i Finland backe och äter fastlagsbullar som har bland annat grädde som fyllning.

Påsk

Påsken infaller vid olika tidpunkter, men oftast firas påsk i mars eller april. Före påsken firas palmsöndagen. Då klär barn sig ut till häxor och går runt i grannskapet för att dela ut videkvistar som de dekorerat. Barnen får oftast en liten present, till exempel lite godis.

På långfredagen minns man Jesu död i kyrkan. Söndagen är påskdagen och då minns man Jesu uppståndelse. Påskfirandet fortsätter ännu på måndagen som är annandag påsk. På påsken äter man ofta lamm, chokladägg och memma.

Kristi himmelsfärdsdag

På Kristi himmelsfärdsdag minns man Jesu himmelsfärd. Kristi himmelsfärdsdag firas 40 dagar efter påsken.

Valborgsmässoafton och första maj

Första maj är vårens och arbetarnas fest. I Finland firas Valborgsmässoafton och första maj på många olika sätt. Människorna samlas på picknick. På första maj äter man munkar och dricker mjöd, som liknar läsk. Många firar också med mousserande vin. Hemmen dekoreras med ballonger och serpentin. Studenterna tar på sig sina vita studentmössor. Arbetarna ordnar Valborgsmarscher.

Morsdag

I Finland firas morsdag den andra söndagen i maj. Mammorna firas till exempel med presenter och blommor.

Midsommar

Midsommar firas i slutet av juni. Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet. Många finländare åker gärna till stugan på midsommaren. Stora midsommareldar hör till de finländska midsommartraditionerna. I södra Finland reser man ibland också midsommarstången.

Alla helgons dag

Alla helgons dag firas i början av november. Då minns man sina avlidna. Människorna tänder ljus på sina anhörigas gravar. Samtidigt firas också Halloween. Alla helgons dag är emellertid inte en karneval som Halloween, utan en högtidlig och stilla fest.

Farsdag

Farsdag firas i Finland den andra söndagen i november. Far firas med många slags presenter.

Självständighetsdagen

Finland blev självständigt 1917. Det firas på självständighetsdagen den 6 december. Då tittar många finländare på självständighetsdagens mottagning med presidenten som värd på TV.

Julen

Julen är årets viktigaste fest i Finland. Då minns man Jesu födelse i kyrkan. Den egentliga dagen för firandet är julafton den 24 december. Många skaffar sig en julgran som pyntas. Julklapparna delas oftast ut på julafton. Till den finländska julen hör många slags festmat, såsom julskinka, rosoll som är en rödbetssallad, olika slags lådor, julstjärnor och pepparkakor. På julen sjunger man julsånger och umgås med familjen och andra nära och kära.