Finländska seder
Den finländska värdegrunden
Jämlikhet och rättvisa är värden som finländarna skattar högt. I det finländska samhället är alla jämlika och alla ska behandlas rättvist. Information om jämlikhet och likabehandling hittar du på InfoFinlands sida Jämlikhet och jämställdhet.
Jämställdhet
Enligt finsk lag är kvinnor och män jämställda. I Finland är det vanligt att kvinnor arbetar, även om de har barn. Mannen och kvinnan ansvarar båda för att ta hand om barnen och hemmet.
Tillit
Det är vanligt att finländarna litar på andra människor och på myndigheter. I Finland värdesätts också demokrati och yttrandefrihet. Varje människa har rätt att delta i samhällslivet. I Finland råder också yttrandefrihet.
Individualitet
I den finländska kulturen framhävs individualism mer än i många andra kulturer. Individens frihet syns starkt i den finländska lagstiftningen.
Eget utrymme
Finländarna värdesätter också sin integritet och privatsfär. Till exempel uppmuntras unga vuxna att bli självständiga och flytta hemifrån.
Ärlighet och punktlighet
I Finland värdesätts ärlighet. Det är viktigt att hålla sina löften och tala sanning. Också punktlighet är viktigt för finländarna. När du har ett möte ska du komma i tid. Om du till exempel har bokat tid hos en myndighet eller läkaren är det speciellt viktigt att du är på plats i tid. Om du till exempel har en tid klockan tolv, var på plats strax före tolv. Om du kommer klockan 12.10 är du försenad.
Anspråkslöshet
Många finländare uppskattar anspråkslöshet. Människor framhäver sig inte i gruppen, de talar inte högljutt och skryter inte. I Finland anses det vara välartat att ta hänsyn till och lyssna på andra. Också arbetsamhet och flit värdesätts högt.
Naturen
Naturen är mycket viktig för finländarna. Många finländare trivs i naturen, till exempel vandrar eller plockar bär. I Finland gäller allemansrätten. Enligt allemansrätten får alla röra sig fritt i naturen utan att behöva be om markägarens tillstånd till allt. Läs mer om allemansrätten på InfoFinlands sida Att röra sig i naturen.
Att hälsa
Att skaka hand är ett vanligt sätt att hälsa på människor i officiella situationer. Också män och kvinnor skakar hand med varandra. Nära vänner eller släktingar kan även hälsa på varandra genom att krama om varandra. Kindpussar är dock ovanliga.
När du pratar med någon, ta ögonkontakt med personen du pratar med. I Finland uppfattas ögonkontakt som uppriktighet och ärlighet gentemot den andra.
På finska duar man oftast. Man duar också folk man inte känner, likaså sina kollegor. Niande hör hemma endast i mycket formella situationer. Det är också bra att nia äldre människor.
Samtal och växelverkan
Finländare går gärna rakt på sak i samtal. Det finländska sättet att kommunicera är rakt och okomplicerat. I Finland förväntar människorna sig att man verkligen menar det man säger. Det du säger tas på allvar och andra förväntar sig att du står bakom dina ord.
När finländare samtalar, kan det ibland uppstå tysta stunder. Tystnaden är inte negativ utan upplevs som något naturligt. De tysta stunderna behöver inte fyllas med prat.
Högljutt prat kan anses vara obekvämt eller hotfullt.
I Finland är det oartigt att avbryta andra när de talar. Finländare väntar vanligtvis att samtalspartnern har sagt sitt innan de själva tar till ordet.
I Finland är det inte vanligt att visa sina känslor offentligt. När man talar är det oartigt att höja rösten, speciellt på allmänna platser.
Den finska matkulturen
Finländare äter relativt typisk europeisk mat som ofta innehåller kött, fisk, potatis, ris eller pasta. Vegetarism har blivit allt populärare. Det är vanligt att man äter två varma måltider om dagen, lunch och middag. I Finland dricker också vuxna ofta mjölk.
I Finland äter man lunch tidigare än i många andra länder. På arbetsplatser och i skolor serveras lunch vanligtvis kl. 11–12. Middag äts ofta vid femtiden på eftermiddagen.
I Finland betonas ofta att maten ska vara hälsosam. Bland annat rågbröd och olika gröträtter är en viktig del av den finländska matkulturen. Olika regioner i Finland har olika matkulturer. Till exempel i Lappland äts mycket renkött, medan man i kustregionerna äter fisk. Å andra sidan förändras matkulturen. Till exempel syns italienska pastarätter och asiatiska matkulturer också i Finland.
Barn och unga serveras mat i daghem och skolor. Skolmaten är gratis för alla och man behöver inte ta med sig en matsäck till skolan.
I Finland dricker man mycket kaffe. Till exempel på fester serveras det nästan alltid kaffe. På möten på arbetsplatsen dricker man ofta kaffe.
Alkoholdrycker är relativt dyra i Finland och köpet av dem begränsas med åldersgränser för unga personer. I mataffären säljs endast milda alkoholdrycker. Starka alkoholdrycker köper man i de statligt reglerade Alko-butikerna. Att köra bil under alkoholpåverkan är förbjudet enligt lag och det kan ge ett hårt straff.
Att äta på restaurang är ofta dyrare i Finland än i andra länder. Också alkoholdrycker är dyra på restaurang. Du behöver inte lämna dricks, men du kan göra det om du vill tacka för en speciellt bra service.
Bastu
Bastun är en viktig del av den finländska kulturen. Bastun är avsedd för att man ska göra sig ren och koppla av och därför förknippas den med tystnad och lugn. Många finländare badar bastu varje vecka. Man badar bastu med såväl familjemedlemmar och vänner som med affärspartner. Män och kvinnor badar vanligtvis bastu olika tider. Vanligtvis badar man bastu naken. På bastulaven sitter man oftast på ett litet sittunderlag.
Radhuslägenheter och egnahemshus i Finland har vanligtvis en egen bastu. Det finns ofta en bastu även i nya höghuslägenheter. I gamla höghus finns det oftast en bastu i bostadsaktiebolagets gemensamma utrymmen och de boende kan reservera den mot en månatlig avgift.
Som gäst i ett finländskt hem
I Finland ska man alltid på förhand komma överens om besök hos andra, även hos goda vänner. Finländare lägger speciellt stort värde på sitt privatliv och sitt eget lugn.
Finländare använder inte skor inomhus. Det är artigt att ta av sig skorna när du går in i någons hem. När du besöker ett finländskt hem, ta av dig skorna eller fråga om du kan ha dem på.