Boende i Helsingfors
Lokalinformation
Välj kommun, så får du information om lokala tjänster på webbplatsen.
Boendekostnader i Helsingfors
I början av år 2024 var den genomsnittliga kvadratmeterhyran i Helsingfors 22,2 euro på den fria marknaden och 14,5 euro i statligt subventionerade hyresbostäder. Du måste också betala för el, internet, vatten och hemförsäkring, som många hyresvärdar kräver att man har.
Om du äger din bostad betalar du bolagsvederlag och eventuellt bostadslån. Om du köper en bostad i Helsingfors och ansöker om lån för den, rekommenderar bankerna att boendekostnaderna uppgår till högst 40 procent av din totala inkomst.
Om familjen har en låg inkomst kan du ha rätt till bostadsbidrag. Du kan även ansöka om en förmånlig hyresbostad vid Helsingfors stad (Heka).
Läs om FPA:s bostadsbidrag på InfoFinlands sida Bostadsbidrag.
Bostäderna är ofta dyrare i centrala Helsingfors än på andra ställen i Helsingfors och i huvudstadsregionen. Kollektivtrafiken fungerar bra i huvudstadsregionen, så det lönar sig att söka bostad även utanför Helsingfors centrum. Läs mer om kollektivtrafiken på InfoFinlands sida Information om Helsingfors.
Du kan titta på bostädernas försäljningspriser och hyror i tjänsten Bostadspriser (Asuntojen hintatiedot). Välj Helsingfors som stad.
Hyresbostad
Ungefär hälften av Helsingforsborna bor i hyresbostäder. Bostäder hyrs ut av många företag, Helsingfors stad, privatpersoner och andra instanser. Du kan även fråga din arbetsgivare om tjänstebostad.
Priset på en hyresbostad i Helsingfors påverkas av bostadens storlek, läge och skick. Hyrorna är förmånligare utanför centrum. De flesta bostäderna med två rum och kök i Helsingfors kostar ungefär 800–1 100 euro i månaden och de flesta bostäderna med tre rum och kök ungefär 1 000–1 500 euro i månaden. I möblerade bostäder är hyran något högre.
Utöver hyran ska den boende även betala elräkning, vattenavgift, hemförsäkring och eventuellt internetabonnemang. Dessutom måste man betala en hyresdeposition som uppgår till 1–3 månaders hyra. Hyresdepositionen återbetalas när man flyttar ut.
Läs mer på InfoFinlands sida Hyresbostad och Hyresavtal.
Privata hyresbostäder i Helsingfors
I Helsingfors är efterfrågan störst på små bostäder. Det lönar sig att söka bostad i ett stort område. På så sätt har du bättre chanser att hitta en bostad.
Du kan ansöka om hyresbostad hos privata hyresvärdar eller bolag. Till exempel Sato och Lumo är bolag som hyr ut bostäder. Det lönar sig att söka bostad på många ställen samtidigt. Du kan söka information om hyresbostäder i Helsingfors via olika webbtjänster.
Helsingfors stads hyresbostäder
Helsingfors stads hyresbostäder, alltså Hekas bostäder, är förmånligare än privata hyresbostäder. Dessutom behöver du inte betala en hyresgaranti.
Du kan ansöka om bostad elektroniskt. För en elektronisk ansökan behöver du finländska nätbankskoder.
Om du inte kan styrka din identitet elektroniskt kan du göra en bostadsansökan även genom att besöka kundtjänsten för ansökning om hyresbostad. Ta med dig ett giltigt ID-kort eller pass. Du behöver också en personlig e-post för identifiering och registrering.
Rådgivning om ansökan om hyresbostad (Vuokra-asunnon haun neuvonta)
Verkstadsgatan 8
Tfn 09 3101 3030
E-post: asunnonhaku@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)
Ansökan gäller tre månader efter att den gjordes eller ändrades. Om din ansökan förfaller, måste du göra en ny ansökan.
För att kunna ansöka om en hyresbostad hos staden, måste du ha ett uppehållstillstånd för minst ett år. Det är många som söker till stadens bostäder. Dina möjligheter att få en bostad påverkas av ditt bostadsbehov och dina tillgångar och inkomster.
Läs närmare anvisningar om att söka bostad på Helsingfors stads webbplats. Du kan också vända dig till rådgivningen om ansökan om hyresbostad (vuokra-asunnon haun neuvonta).
Förutom Hekas bostäder finns det också andra statligt subventionerade hyresbostäder i Helsingfors. Du hittar dem på internet till exempel med sökordet ”Ara-asunnot”.
Boende för studerande och unga
Om du studerar på heltid kan du ansöka om en hyresbostad via HOAS. Du kan också fråga om hyresbostäder vid din läroanstalt.
HOAS (Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse)
Tfn 09 549 900
Hör dig för om hyresbostäder för studerande per e-post på asiakaspalvelu@hoas.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post).
Läs mer om boende för studerande på InfoFinlands sida *Boende för studerande.
Om du är under 30 år, kan du söka bostad hos Nuorisoasuntoliitto och Nuorisosäätiö.
Förbundet för ungdomsbostäder
Hyresbostäder för personer under 30 årLänken tar dig utanför tjänstenKöpa bostad
Strax över 45 procent av bostäderna i Helsingfors är ägarbostäder. På lång sikt är det förmånligare att bo i en ägarbostad. Du hittar information om att söka en bostad, bostadslån, bostadsköp och om säljarens och köparens ansvar på InfoFinlands sida Köpa bostad.
Våren 2024 var snittpriset för de dyraste bostäderna i Helsingfors 7 800 euro per kvadratmeter. De förmånligaste bostäderna kostade i genomsnitt 2 900 euro per kvadratmeter. Du kan se de genomsnittliga bostadspriserna i olika områden på en karta på Helsingfors stads webbplats. Det dyraste området är i Helsingfors centrum.
Du hittar bostäder som är till salu på bostadssidor på internet.
Om du vill bygga ett egnahemshus i Helsingfors måste du skaffa en tomt samt bygglov. Du hittar närmare information om att bygga egnahemshus på Helsingfors stads webbplats.
Bostadsrättsbostad i Helsingfors
Vad är en bostadsrättsbostad? Hur söker man en bostadsrättsbostad? Läs mer på InfoFinlands sida Boende i Finland.
Du hittar information om bostadsrättsbostäder på Helsingfors stads webbplats, till exempel
- hur man ansöker om bostadsrätt i Helsingfors
- vad är ett ordningsnummer och hur man ansöker om det
- vilka bolag och föreningar som äger bostadsrättsbostäder.
Praktisk information om boende
Du hittar mycket praktisk information om boende på InfoFinland:
- om att söka bostad på sidan Boende i Finland
- en komihåglista för flytten på sidan När du flyttar
- om brandsäkerhet, elarbeten och förebyggande av vattenskador på sidan Säkerhet i hemmet.
Läs mer om regler och rättigheter kring boende på InfoFinlands sida Rättigheter och skyldigheter för boende.
Avfall och återvinning
Sortera avfallet enligt anvisningarna, så kan det återvinnas. Blandavfall transporteras i Helsingfors till en energianläggning. Du hittar information om sopsortering på InfoFinlands sida Avfall och återvinning. Hushållsavfall, såsom möbler, elapparater eller renoveringsavfall ska tas till en Sorttistation.
Du hittar information om sopsortering och återvinningsstationer i Helsingfors på HRM:s (Helsingforsregionens miljötjänster) webbplats.
Helsingforsregionens miljötjänster
Avfall och återvinningLänken tar dig utanför tjänstenProblem med boendet
Om du har problem med boendet kan du kontakta Helsingfors stads boenderådgivning (asumisneuvonta).
Om du inte kan bo kvar hemma, eftersom någon i din familj utövar våld mot dig eller hotar dig med våld, kan du kontakta ett skyddshem.
Läs mer om skyddshem i Helsingfors på InfoFinlands sida Familjen i Helsingfors.
Du hittar mer information om problem med boendet på InfoFinlands sida Problem med boende.
Bostadslöshet
Om du blir bostadslös, kan du kontakta Helsingfors stads rådgivning för bostadslösa eller din egen socialarbetare.
Rådgivning för bostadslösa (Asunnottomien neuvonta)
Tfn 09 310 22530 (mån., ons., fre. kl. 9–15)
De bostadslösas servicecenter på Sanduddsgatan har öppet dygnet runt varje dag. Där kan du vid behov övernatta. Servicecentret erbjuder nattlogi åt helsingforsare med missbruksproblem, om de inte har något annat ställe att övernatta.
Hietaniemenkadun palvelukeskus
Sanduddsgatan 5 B
Tfn 09 310 466 28
Nödinkvarteringen för papperslösa finns på adressen Kornettvägen 10. Kontakta särskilda tjänster för inflyttade (Maahan muuttaneiden erityispalvelut) innan du går till nödinkvarteringen.
Vailla vakinaista asuntoa ry. är en förening som hjälper bostadslösa. Vailla vakinaista asuntoa ry har ett nattcafé, Kalkkers, som erbjuder bostadslösa en varm plats på natten från höst till vår. Kalkkers håller öppet kl. kl. 22–6. Det finns inga möjligheter att övernatta på nattcaféet, och det är inte heller drogfritt. Där är det ingen som frågar om du har uppehållstillstånd. Nattcaféet finns i Helsingfors på adressen Banmästargatan 6, Östra Böle och telefonnumret är 050 4431 068. E-post: kalkkers(at)vvary.fi. Experter på invandring som arbetar på samma adress:
- Mån-tor: finska, engelska, bulgariska. Tfn 044 2603 818.
- Fre: finska och ryska. Tfn 050 4079 703.
Läs mer: Bostadslöshet.