Utbildning i Helsingfors
Lokalinformation
Välj kommun, så får du information om lokala tjänster på webbplatsen.
- Småbarnspedagogik
- Förskoleundervisning
- Grundläggande undervisning
- Förberedande undervisning i Helsingfors
- Eftermiddagsverksamhet för skolbarn
- Modersmålsundervisning för invandrare
- Rådgivning om småbarnspedagogik och utbildning
- Yrkesutbildning
- Gymnasium
- Utbildning som handleder för examensutbildning (Hux)
- Stöd och handledning för unga
- Högskoleutbildning
- Andra studiemöjligheter
Småbarnspedagogik
I Helsingfors finns det flera daghem som drivs av staden och privata daghem. Stadens daghem är finsk- eller svenskspråkiga. De flesta är finskspråkiga.
Om du ansöker om en dagvårdsplats i stadens daghem, ska du skicka in din ansökan minst fyra månader före dagvårdsstart. Du kan ansöka om dagvårdsplats vid staden om familjen har sin adress i Helsingfors.
Ansök om plats i småbarnspedagogiken elektroniskt i tjänsten Asti. När du använder den elektroniska ansökan behöver du finländska nätbankkoder. Dessutom ska ditt barn ha en finsk personbeteckning.
Om du inte kan använda den elektroniska ansökan kan du skriva ut ansökningsblanketten på stadens webbplats. Fyll i ansökan och skicka den till
Varhaiskasvatuksen palveluohjaus
Työpajankatu 8
PL 58300
00099 Helsingin kaupunki
Ansökningar tas också emot av de flesta lekparkerna.
Du kan fråga om ansökan till småbarnspedagogik hos småbarnspedagogikens och förskoleundervisningens servicestyrning (varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluohjaus):
E-post: varepalveluohjaus@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)
Tfn 09310 80488
I Helsingfors finns även privata daghem vars verksamhetsspråk är engelska, ryska, tyska, franska, spanska eller estniska. I Helsingfors finns även två muslimska daghem.
Om du ansöker om en plats i ett privat daghem, kontakta direkt det daghem som är föremål för platsansökan.
Läs mer: Småbarnspedagogik.
Förskoleundervisning
Ditt barn måste delta i förskoleundervisning i ett kommunalt eller privat daghem. I Helsingfors ges förskoleundervisning även vid några skolor. Förskoleundervisningen är kostnadsfri och börjar i augusti.
Om ditt barn deltar i den kommunala småbarnspedagogiken före förskoleundervisningen, får du besked om barnets plats inom förskoleundervisningen i januari. Du får beskedet och tackar ja till platsen elektroniskt i tjänsten Asti.
Barnet får förskoleundervisning fyra timmar om dagen. Om ditt barn behöver barnomsorg efter förskoleundervisningen, glöm inte att ange att barnet deltar i förskoleundervisning.
Om barnet inte deltar i den kommunala småbarnspedagogiken måste du anmäla hen till förskoleundervisningen. Anmäl barnet till förskoleundervisning i tjänsten Asti. När du använder den elektroniska ansökan behöver du finländska nätbankkoder. Dessutom ska ditt barn ha en finsk personbeteckning.
Om du inte kan använda den elektroniska ansökan kan du skriva ut ansökningsblanketten på stadens webbplats. Fyll i ansökan och skicka den till
Varhaiskasvatuksen palveluohjaus
Työpajankatu 8
PL 58300
00099 Helsingin kaupunki
Ansökningar tas också emot av de flesta lekparkerna.
Om du ansöker om en plats för ditt barn i förskoleundervisning som ordnas vid ett privat daghem ska du lämna ansökan direkt till daghemmet.
Du kan fråga om ansökan till förskoleundervisning hos småbarnspedagogikens och förskoleundervisningens servicestyrning:
E-post: varepalveluohjaus@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)
Tfn 09310 80488
Läs om ordnandet av förskoleundervisningen i Finland på InfoFinlands sida Förskoleundervisning. Du hittar en lista över daghem och mer information på Helsingfors stads webbplats. Du kan även fråga daghemsföreståndaren.
Helsingfors stad
Information om småbarnspedagogik och förskoleundervisningLänken tar dig utanför tjänstenHelsingfors stad
Ansökan till förskoleundervisningLänken tar dig utanför tjänstenGrundläggande undervisning
Varje barn som är bosatt i Helsingfors får en skolplats i sin närskola (lähikoulu). Närskolan är en kommunal skola som är belägen i barnets bostadsområde. Undervisningen håller hög kvalitet i alla skolor.
Utöver stadens egna skolor finns det privata skolor och statliga skolor i Helsingfors. Studierna vid en privat skola kan vara avgiftsbelagda.
I stadens skolor är undervisningsspråket finska eller svenska. Vissa skolor ger också tvåspråkig undervisning eller undervisning på engelska. I Helsingfors finns det också privata skolor med undervisning på t.ex. engelska, tyska, franska eller ryska.
Anmäl ditt barn till grundskolan i januari det år då barnet fyller sju år. Anmäl ditt barn till skolan elektroniskt i tjänsten Asti. När du använder den elektroniska blanketten behöver du finländska nätbankkoder. Du kan också anmäla barnet i närskolan på anmälningsdagen, som meddelas på Helsingfors stads webbplats.
Om barnet inte har tillräckligt bra kunskaper för att klara grundskolan kan han eller hon få förberedande undervisning. Den förberedande undervisningen förbereder barnet inför grundskolan. I den förberedande undervisningen ges undervisning i finska och i grundskolans ämnen.
Du kan ställa frågor om den grundläggande utbildningen och om skolorna i Helsingfors till Servicerådgivningen inom fostran och utbildning.
Läs mer om den grundläggande utbildningen på InfoFinlands sida Grundläggande utbildning. Du hittar mer information om den grundläggande utbildningen i Helsingfors på Helsingfors stads webbplats och i handboken Bekanta dig med skolan.
Helsingfors stad
Handboken Bekanta dig med skolanLänken tar dig utanför tjänstenFörberedande undervisning i Helsingfors
Barn i åldern 6–16 år, som ännu inte har tillräckliga kunskaper i finska eller svenska kan börja i en klass för förberedande undervisning, också mitt under skolåret. I klassen för förberedande undervisning studerar eleverna finska eller svenska och bekantar sig med den finländska skolan.
Eftermiddagsverksamhet för skolbarn
Helsingfors stad ordnar ledarledd eftermiddagsverksamhet efter skoldagarna för elever i åk 1–2 och elever som får särskilt stöd. I eftermiddagsverksamheten ingår meningsfulla aktiviteter i en trygg miljö i skolan eller i närheten av skolan. Barnen kan leka och umgås med vänner, vistas ute och göra små utflykter i näromgivningen. Eftermiddagsverksamheten är avgiftsbelagd, barnen är försäkrade och de får mellanmål.
Modersmålsundervisning för invandrare
Barn som har ett annat modersmål än finska eller svenska kan få modersmålsundervisning. I Helsingfors ges modersmålsundervisning på ungefär 50 olika språk.
Du kan ställa frågor om modersmålsundervisningen i ditt eget språk till Servicerådgivningen inom fostran och utbildning.
Rådgivning om småbarnspedagogik och utbildning
Om du har frågor kring det finländska skolsystemet, småbarnspedagogiken eller lekparks- eller klubbverksamheten kan du kontakta servicerådgivningen för fostran och utbildning.
Servicerådgivning för fostrans- och utbildningssektorn
Tfn: 09 310 44986, vardagar klockan 10–12 och 13–15
E-post: koulutusneuvonta@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)
Om du har frågor kring engelskspråkig eller tvåspråkig utbildning, skicka e-post till eduguidance@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post) eller ring 09 310 76965. Här har du även ställa frågor om småbarnspedagogik på andra språk än på finska och svenska.
Yrkesutbildning
Yrkesläroanstalten Stadin ammattiopisto är Finlands största yrkesläroanstalt där man kan utbilda sig inom många olika branscher. I Helsingfors finns även andra yrkesläroanstalter. Man söker till yrkesutbildning i den gemensamma ansökan.
Läs mer: Yrkesutbildning.
Yrkesinstitutet Stadin ammattiopisto
Yrkesinriktad utbildningLänken tar dig utanför tjänstenGymnasium
I Helsingfors finns många gymnasieskolor. I Helsingfors finns även några sådana gymnasieskolor där undervisningsspråket är något annat än finska eller svenska. Utöver dagsgymnasierna som är avsedda för ungdomar finns det tre vuxengymnasier (aikuislukio) i Helsingfors.
Läs mer: Gymnasium
Utbildning som handleder för examensutbildning (Hux)
Om du vill utöka dina kunskaper och färdigheter innan du söker till gymnasium eller yrkesutbildning, kan du söka till utbildning som handleder för examensutbildning (Hux). Under Hux-utbildningen kan du höja dina vitsord från den grundläggande utbildningen och även förbättra dina kunskaper i finska.
I Helsingfors ordnas Hux-utbildning vid flera av yrkesläroanstalten Stadin ammattiopistos verksamhetsställen. Du hittar mer information om ansökan till Hux-utbildningen på Stadin ammattiopistos webbplats.
Även vissa privata läroanstalter ordnas Hux-utbildning i Helsingfors.
Stöd och handledning för unga
Ohjaamo
Om du är under 30 år gammal kan du få råd och handledning via Ohjaamo-tjänsten. Ohjaamos personal hjälper dig om du inte har ett arbete eller en studieplats. Du kan även fråga om andra saker, som till exempel boende eller ekonomiska frågor.
Kontaktuppgifter:
Fredrikinkatu 48
Tfn: 040 70 46 818
E-postadress: ohjaamo@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)
Navigatorn Helsingfors
Rådgivning för unga (Ohjaamo)Länken tar dig utanför tjänstenHögskoleutbildning
I Helsingfors kan du avlägga högskolestudier i många branscher. I Helsingfors finns flera universitet (yliopisto) och yrkeshögskolor (ammattikorkeakoulu). Det största universitetet är Helsingfors universitet (Helsingin yliopisto). De största yrkeshögskolorna är Metropolia och Haaga-Helia.
Största delen av undervisningen på högskolorna ges på finska. I nästan alla högskolor erbjuds dock även undervisning på engelska. I Helsingfors finns ett svenskspråkigt universitet och en svenskspråkig yrkeshögskola.
Kontaktuppgifterna till högskolorna finns på Helsingfors stads webbplats. Anvisningar om ansökning och närmare information om utbildningsprogrammen finns på högskolornas egna webbplatser.
Läs mer: Universitet och Yrkeshögskolor.
Andra studiemöjligheter
Grundläggande utbildning för vuxna
Vid Helsingfors vuxengymnasium (Konepajan aikuislukio) finns en linje avsedd för invandrare över 17 år, där du kan avlägga hela eller en del av den grundläggande utbildningen. Mer information finns på Konepaja vuxengymnasiums webbplats.
Du kan också avlägga studier som ingår i grundskolans eller gymnasiets lärokurs exempelvis vid andra vuxengymnasier. Kontaktuppgifterna till vuxengymnasierna finns på Helsingfors stads webbplats.
Studier som hobby
I Helsingfors finns många studiemöjligheter som är öppna för alla. Dessa studier är vanligtvis avgiftsbelagda.
Det är möjligt att avlägga högskolestudier vid öppna universitet och öppna yrkeshögskolor. Vem som helst kan studera vid dessa. Det öppna universitetet och de öppna yrkeshögskolorna har ett brett utbud av kurser också på engelska. Du kan avlägga studier vid öppna universitetet till exempel vid Helsingfors universitets Öppna universitet. Du kan läsa mer om studierna vid öppna yrkeshögskolan på yrkeshögskolornas webbplatser.
Du kan också läsa olika kurser vid sommaruniversitetet, arbetarinstitut, folkhögskolor och medborgarinstitut.
Helsingfors stad har ett finskspråkigt arbetarinstitut och ett svenskspråkigt arbetarinstitut. Vid arbetarinstituten kan du studera t.ex. språk, handarbete och musik. Studieutbudet är väldigt mångsidigt. Största delen av arbetarinstitutens kurser går på finska eller svenska. Arbetarinstituten ordnar kurser också på till exempel engelska och ryska. I tjänsten Ilmonet hittar du hela kursutbudet vid arbetar- och medborgarinstituten i huvudstadsregionen.
Helsingin työväenopisto
Kundtjänstens telefonnummer 09 310 88610
E-post: tyovaenopisto@edu.hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)
Svenskspråkiga arbetarinstitutet Arbis
Telefon 09 310 49494
E-post: arbis@hel.fi (Länk öppnar standardprogram för e-post)
Läs mer om studier som är öppna för alla på InfoFinlands sida Studier som hobby.
Läs mer om studier i finska och svenska på InfoFinlands sida Finska och svenska språket i Helsingfors.