Gå till innehållet
Suomen ja ruotsin kieli Espoossa

Finska och svenska språket i Esbo

Publicerad21.05.2024
I Esbo kan du studera finska och svenska på flera ställen. Dessutom ordnar man till exempel på bibliotek samtalsklubbar på finska som är öppna för alla.

Lokalinformation

Välj kommun, så får du information om lokala tjänster på webbplatsen.

Språkkurser

Med hjälp av tjänsten finnishcourses.fi kan du söka en lämplig kurs i finska i Helsingfors, Vanda, Esbo eller Grankulla. I Esbo ordnas språkkurser i finska och svenska av till exempel Omnia, Esbo arbetarinstitut, öppna universitetet vid Aalto-universitetet , Esbo vuxengymnasium, Luksia och Axxell.

Om du behöver hjälp med att hitta en lämplig kurs i finska eller svenska, kontakta Omnias karriärvägledning. Tjänsten tillhandahålls på finska och engelska. Du kan också delta med en egen tolk.

tfn 092 319 8360
e-post: info@omnia.fi (Link opens default mail program)

Samtala på finska

På biblioteken i Esbo ordnas språkkaféer, där man kan öva sig i att prata finska. På språkkaféerna samtalar man på finska, så det är bra om du redan kan lite finska. Språkkaféerna är avgiftsfria. Språkkaféer: Entresse bibliotek, Iso Omena bibliotek, Lippulaiva bibliotek, Sello bibliotek och Hagalunds bibliotek.

Länken tar dig utanför tjänstenHelmet-biblioteket

Språkkaféer

På den internationella träffpunkten Trapesa kan du delta i en samtals- och inlärningsgrupp på finska. Gruppen är öppen för alla och den är avgiftsfri.

Adress: Kyrkträskvägen 11, Esbo centrum.

Vi läser tillsammans

I Esbo finns också många Vi läser tillsammans-grupper, varav en del är avsedda endast för kvinnor.

Invånarlokalen i Kivenkolo

Man kan även träna sina finskakunskaper i invånarlokalen i Kivenkolo. Kivenkolo ligger i Esboviken. Där ordnas olika slags fritidsaktiviteter.

Länken tar dig utanför tjänstenVästra Nylands välfärdsområde

Kivenkolo invånarhus

Om du är kund vid arbets- och näringsbyrån kan du fråga om språkkurser i finska och svenska vid arbets- och näringsbyrån.

Läs mer: Studier i finska

Det svenska språket i Finland

Allmän språkexamen

Du kan avlägga allmän språkexamen (yleinen kielitutkinto) i finska eller svenska i Esbo. I Esbo ordnas språkexamina av Axxell, Luksia och Omnia.

På utbildningsstyrelsens (opetushallitus) webbplats finns en sökmotor för språkexamina. Med sökmotorn kan du kontrollera var och när du kan avlägga examen.

Läs mer: Officiellt intyg över språkkunskaper