Asettuminen Vaasaan
Paikallistietoa
Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.
Maahanmuuttajien neuvonta ja kotoutuminen
Vaasan kaupungin yhteispalveluista saat tietoa kaupungin kaikista palveluista. Yhteispalveluihin kuuluu Welcome Office, Kansalaisinfo sekä Vähänkyrön yhteispalvelupiste.
Welcome Office
Welcome Office neuvonnasta saat tietoa esimerkiksi maahanmuuttoon, suomalaiseen yhteiskuntaan, julkisiin palveluihin, kielikursseihin ja rekrytointiin liittyvistä asioista. Welcome Officesta voit kysyä lisätietoa palveluista, jotka voivat auttaa sinua asettautumaan ja kotoutumaan Vaasaan. Esimerkiksi kolmannen sektorin palvelut (järjestöt ja organisaatiot) auttavat asukkaita löytämään paikkansa yhteisössä ja kotoutumaan Vaasaan.
Palvelu on avoin ja maksuton kaikille taustasta tai maahantulosyystä riippumatta. Neuvonta toimii ilman ajanvarausta usealla eri kielellä. Aikataulun voit tarkistaa Welcome Officen verkkosivuilta.
Neuvontaa ja opastusta saa muun muassa seuraaviin asioihin:
- Oleskelulupa- ja rekisteröintiasiat
- Työelämä ja rekrytointi
- Kielikurssit
- Viranomaispalvelut ja yhteiskunta
- Asuminen
- Koulutus
- Vapaa-aika
- Asiakirjat ja lomakkeiden täyttäminen
Welcome Office
Tammipiha Teräksenkuja 1
65100 VAASA
Lue lisää: Kotoutuminen Suomeen
Kansalaisinfo
Kansalaisinfossa voit maksaa Vaasan kaupungin lähettämät laskut (esimerkiksi parkkisakot ja opistojen maksut) käteisellä ja maksukortilla. Palvelupisteessä voit myös ostaa esimerkiksi bussikortin kaupungin lähiliikenteeseen.
Kotouttamispalvelut
Jos sinulla on Suomessa pakolaisasema, saat Kotouttamispalveluista ohjausta, neuvontaa ja tukea kotoutumiseen maahanmuuton alkuvaiheessa, noin kolmen vuoden ajan.
Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma
Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma voidaan tehdä kanssasi asumiskunnassasi tai TE-toimistossa, riippuen tilanteestasi ja Suomessa asumisen syystä.
Lue lisää: Kotoutuminen Suomeen
TE-palvelut
Kun olet tullut Suomeen esimerkiksi perheenjäsenenä, ja sinulla ei ole työpaikkaa, voit rekisteröityä työnhakijaksi TE-toimistossa. TE-toimisto kartoittaa osaamisesi ja laatii kanssasi kotoutumis- tai työllistymissuunnitelman, jotta työllistyisit paremmin Suomessa. Yleensä tämä tarkoittaa, että voit päästä kotoutumis- tai työvoimakoulutukseen oppimaan suomea tai ruotsia.
Kotouttamispalvelut
Jos sinulla on Suomessa pakolaisasema, saat Kotouttamispalveluista ohjausta, neuvontaa ja tukea kotoutumiseen maahanmuuton alkuvaiheessa, noin kolmen vuoden ajan.
Kotouttamispalveluiden palveluita ovat alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma työvoiman ulkopuolella oleville asiakkaille, yksilöllinen ohjaus ja neuvonta sekä tulkkipäivystys. Kotouttamispalveluissa järjestetään monenlaista ryhmätoimintaa, kuten suomenkielen opetusta ja tarjotaan omakielistä kotouttavaa yhteiskuntatietoa. Ryhmissä on järjestetty lastenhoito.
Kotouttamispalvelut
Korsholmanpuistikko 44 krs 5
65100 Vaasa
Tarvitsetko tulkkia?
Jos et osaa suomea tai ruotsia, voit käyttää tulkkia kun hoidat asioita viranomaisten kanssa.
Joissakin tapauksissa saat tulkin viranomaisen kautta. Voit kysyä tulkkauksen mahdollisuudesta etukäteen asianomaiselta viranomaiselta. Viranomainen tilaa tulkin, jos se on tarpeellista. Siinä tapauksessa tulkkaus on sinulle ilmaista.
Voit käyttää tulkkia milloin haluat, jos maksat kustannukset ja tilaat tulkin itse.
Vaasassa voit tiedustella tulkkaus tai käännöspalveluita MicoBotnian kautta.
Lue lisää: Tarvitsetko tulkkia?
Apua ongelmatilanteisiin
Hätätilanteet
Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112. Suomessa on vain yksi hätänumero. Hätänumeroon soitetaan silloin, kun paikalle tarvitaan poliisia, ambulanssia tai palokuntaa. Soita hätänumeroon vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun tiedät hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa.
Sosiaalipäivystys antaa kiireellistä ensiapua lastensuojelu- ja perhekriisitilanteissa. Pohjanmaan sosiaalipäivystys vastaa kiireelliseen sosiaaliseen avuntarpeeseen kaikkina vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä numerossa 06 218 9555.
Pohjanmaan hyvinvointialue
Päivystys, ensiapu ja hätätilanteetLinkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjanmaan hyvinvointialue
Sosiaali - ja kriisipäivystysLinkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjanmaan hyvinvointialue
LastensuojeluilmoitusLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleSyrjintä ja rasismi
Jos epäilet, että sinua on syrjitty työnhaussa tai työpaikalla, yritä ensin selvittää asia työpaikallasi. Keskustele työpaikan luottamusmiehen kanssa asiasta. Jos asia ei ratkea työpaikalla, ota yhteyttä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluun.
Jos sinua syrjitään, voit myös pyytää apua Yhdenvertaisuusvaltuutetulta.
Jos olet joutunut rasistisen rikoksen kohteeksi, voit tehdä rikosilmoituksen verkossa tai poliisilaitoksella.
Rikokset
Jos tarvitset poliisin kiireellistä apua hätätilanteessa, soita hätänumeroon 112. Älä soita hätänumeroon, jos kyseessä ei ole hätätilanne.
Voit tehdä poliisille rikosilmoituksen verkossa. Lisää tietoa saat poliisin verkkosivuilta. Voit myös täyttää lomakkeen ja toimittaa sen poliisiasemalle.
Vaasan pääpoliisiasema
Korsholmanpuistikko 45
65100 VAASA
Jos joudut rikoksen uhriksi tai todistajaksi, voit saada apua Rikosuhripäivystyksestä.
Väkivalta
Jos tarvitset poliisin kiireellistä apua hätätilanteessa, soita hätänumeroon 112.
Jos perheesi jäsen käyttää väkivaltaa sinua kohtaan tai uhkaa sillä, voit ottaa yhteyttä turvakotiin. Voit soittaa turvakotiin kaikkina vuorokauden aikoina, puhelinnumero on 06 3129666
Pohjanmaan turvakoti Vaasassa:
Varastokatu 12
65100 Vaasa
Puh 06 312 9666 (24h)
Taloudelliset ongelmat
Talous- ja velkaneuvonnasta saat tietoa ja neuvoja raha- ja velkaongelmissa. Palvelu on maksutonta.
Jos sinulla on taloudellisia ongelmia, voit ottaa yhteyttä sosiaalipalvelujen neuvontaan, puh 06 218 9555. Joissakin tilanteissa sinulla on oikeus hakea toimeentulotukea. Toimeentulotuki on tarkoitettu viimeiseksi turvaksi, kun muita tuloja tai varoja ei ole, tai ne ovat vähäiset. Perustoimeentulotukea haetaan Kelalta.
Tarvitsetko asianajajaa?
Oikeusaputoimistosta on mahdollista saada asianajajan apua. Vähävaraisille apu on ilmaista, muiden on maksettava palkkio osittain itse.
Voit myös etsiä tietoa yksityisistä asianajajista esimerkiksi Suomen Asianajajaliiton sivuilta.