Siirry sisältöön

Tietoa Raahesta

Julkaistu19.12.2022

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Perustietoa

Raahe on mielenkiintoinen merenrantakaupunki Perämeren kupeessa, valtatie nro 8:n varrella noin 75 km Oulusta etelään. Kreivi Pietari Brahe perusti tämän aikansa kaupankäynnin keskuksen ja omaa nimeään kantavan Brahestadin vuonna 1649. Sittemmin Raaheksi nimetystä kaupungista kehittyi merkittävä satama-, koulu- ja teollisuuskeskittymä, jonka jäljet näkyvät kaupungissa edelleen. Raahen elinkeinoelämä nivoutuu pitkälti terästeollisuuden ympärille, Raahessa sijaitsee mm. Pohjoismaiden suurin terästehdas eli SSAB:n Raahen terästehdas (ent. Ruukki), mutta parhaillaan kaupunki elää kovaa kehittymisvaihetta, joka tuo mukanaan myös aivan uusia mahdollisuuksia elinkeinoelämälle.

Oman erikoisleimansa kaupungille antaa aivan keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva Wanha Raahe, eräs parhaiten säilyneistä suomalaisista 1800-luvun puukaupungeista. Raahessa on mahdollista elää yhtä aikaa niin historiallisessa miljöössä, meren rannassa kuin keskustan monipuolisten palveluiden ääressäkin. Tämä ainutlaatuinen piirre tekee Raahesta erityisen omaleimaisen ja miellyttävän asuinpaikan.

Asukkaita Raahessa on noin 25 000 ja kaupungin kokonaispinta-ala on 1 888,94 neliökilometriä, josta vesistöä on 13,30 neliökilometriä. Raahen työpaikkaomavaraisuus on yli 100 %, suurimpia työllistäjiä ovat teollisuus, sosiaali- ja terveysala sekä kaupanala.

Historia

Raahen kaupungin perusti Suomen kenraalikuvernööri, kreivi Pehr Brahe 5.12.1649. Alun perin kaupunki oli nimeltään Salo, mutta ostettuaan Salon pitäjän ja liitettyään sen osaksi vapaaherrakuntaansa vuonna 1652 kenraalikuvernööri nimesi kaupungin itsensä mukaan Brahestadiksi. Kansan suussa nimi vääntyi vähitellen muotoon Raahe. Vuosina 1867-1875 Raahe oli maamme suurin laivanvarustajakaupunki, jonka väestöstä suuri osa sai elantonsa merenkulusta.

1900-luvun puoleen väliin saakka Raahe eli pienimuotoisen saha- ja konepajateollisuuden sekä sataman varassa. Raahe tunnettiin myös koulukaupunkina opettajaseminaarin, Raahen Porvari- ja Kauppakoulun sekä Lybeckerin Naiskotiteollisuuskoulun ansiosta. Rautaruukin terästehdas perustettiin Raaheen 1960 ja sen rakentaminen valmistui 1961.

Nykyinen Raahen kaupunki on syntynyt kuntaliitosten kautta, Saloisten kunta liitettiin Raaheen v. 1973 ja vuoden 2003 alussa Raahen kaupungin ja Pattijoen kunnan yhdistyessä molemmat vanhat kunnat lakkautettiin ja tilalle perustettiin kokonaan uusi Raahen kaupunki. Sen jälkeen Raahe on kasvanut vielä Raahen kaupungin ja Vihannin kunnan kuntaliitoksen myötä vuoden 2013 alussa.

Liikenne

Raahen kaupunki sijaitsee valtatie 8:n varrella Perämeren rannalla, noin 75 km Oulusta etelään ja noin 120 km Kokkolasta pohjoiseen ja Kajaanista noin 200 km länteen.

Linja-autoasema ja taksiasema ovat aivan kaupungin keskustassa Fellmanin puistokadulla, mistä lähtevät linja-autot Oulun, Kokkolan ja Vihannin suuntaan.

Tietoa aikatauluista ja yhteyksistä saa Matkahuollon aikatauluhausta internetistä tai Matkahuollosta puhelin: 0200 4000. Taksikyydin voit tilata Raahen Taksista, puhelin: 0600 30010.

Raahen rautatieasema on Vihannissa, noin 36 km päässä kaupungin keskustasta. Junayhteyksiä Raahen ja Vihannin välillä liikennöidään Käkelän liikenteen linjavuoroina, lisäksi tarjolla on kutsuliikenneperiaatteella toimivat iltavuorot Raahe – Vihanti ja Vihanti – Raahe. Kutsutaksi kyytiin on ilmoittauduttava soittamalla Raahen Taksi Oy:n numeroon 0600 30010 viimeistään kaksi tuntia ennen taksin lähtöaikoja. Lisätietoja junayhteysvuoroista ja niiden aikatauluista saatavissa Matkahuollon Internet-sivuilta.

Lähin lentoasema on Oulussa noin 70 km Raahesta pohjoiseen. Lisätietoa Airport taksin lentokenttäkuljetuksista löytyy Raahen Taksiaseman internet-sivustolta ja puhelimitse numerosta 0600 30010.

Lue lisää: Liikenne.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleFinnavia Oyj

Lentoasemat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleRaahen taksi

Raahen taksi

Uskonto

Raahessa toimii useita uskonnollisia yhteisöjä. Uskonnot Suomessa -palvelusta voit hakea tietoa uskonnollisen yhteisön ja paikkakunnan mukaan.

Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon kuluvan Raahen seurakunnan alueella sijaitsee seitsemän kirkkoa. Lisää tietoa saat Raahen seurakunnan sivuilta.

Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleRaahen seurakunta

Raahen seurakunta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleUskonnot Suomessa

Uskonnolliset yhteisöt

Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Raahen kaupungin asioissa ylin päätösvalta on kaupunginvaltuustolla. Valtuuston jäsenet ja varajäsenet (valtuutetut ja varavaltuutetut) valitaan kunnallisvaaleissa vaalivuotta seuraaviksi neljäksi kalenterivuodeksi. Raahen kaupunginvaltuustossa on 43 valtuutettua. Valtuusto vastaa kaupungin toiminnasta ja taloudesta. Kaupunginvaltuuston kokouksien esityslistat ja pöytäkirjat ovat kaupunkilaisten nähtävillä kaupungin sivuilla.

Kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Lisätietoja kuntalaisaloitteen tekemisestä löytyy kaupungin internet-sivustolla.

Lue lisää: Päätöksenteko ja vaikuttaminen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleRaahen kaupunki

Päätöksenteko