Siirry sisältöön

EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Julkaistu08.07.2024
Jos olet EU-maan kansalainen ja aiot asua Suomessa yli kolme kuukautta, sinun pitää rekisteröidä oleskeluoikeutesi. Hae EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä kolmen kuukauden sisällä maahantulopäivästäsi.

EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti ei ole automaatio. Voit hakea oleskeluoikeuden rekisteröintiä, jos sinun toimeentulosi Suomessa on turvattu. Perusteena voi olla työ, opiskelu, yritystoiminta, perheside tai riittävät varat.

Jos aiot asua Suomessa yli kolme kuukautta, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa. Hakemus pitää jättää kolmen kuukauden kuluessa maahantulopäivästä.

Maahanmuuttoviraston tekemä rekisteröinti on eri asia kuin asuinpaikkasi rekisteröiminen väestötietojärjestelmään Digi- ja väestötietovirastossa. Sinun ei tarvitse rekisteröidä oleskeluasi Maahanmuuttovirastossa, jos oleskelet Suomessa vähemmän kuin kolme kuukautta yhtäjaksoisesti. Kolmen kuukauden oleskelu lasketaan aina siitä, kun olet käynyt Suomen rajojen ulkopuolella.

Lue lisää edellytyksistä sivulta EU-kansalaiset.

Miten haen?

Oleskeluoikeuden rekisteröintihakemuksen käsittely on maksullinen. Sinun pitää maksaa maksu silloin, kun jätät hakemuksen.

Hae EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintiä Enter Finland -palvelussa:

  1. Täytä hakemuslomake ja lisää siihen tarvittavat liitteet. Tiedot hakemukseen tarvittavista liitteistä löydät tämän sivun kappaleesta Mitä rekisteröintiin tarvitaan?
  2. Käy Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, koska sinun täytyy todistaa henkilöllisyytesi ja esittää hakemuksesi liitteiden alkuperäiset kappaleet. Ota mukaan voimassa oleva henkilökortti tai passi.
  3. Sinun pitää käydä palvelupisteessä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun teit hakemuksen. Palvelupisteeseen kannattaa varata aika etukäteen. Varaa aika Maahanmuuttoviraston sähköisessä ajanvarauspalvelussa.
  4. Muista tarkistaa Enter Finland -tilisi säännöllisesti. Jos hakemukseesi tarvitaan lisäselvityksiä, saat tiedon siitä Enter Finland -tilillesi. Saat ilmoituksen myös siitä, kun päätös on tehty.

Jos et voi tai osaa tehdä rekisteröintiä verkossa:

  1. Tee rekisteröintihakemus paperihakemuksella, voit tehdä sen myös henkilökohtaisesti Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Tee hakemus kolmen kuukauden kuluessa maahantulopäivästä.
  2. Tulosta rekisteröintilomake Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta ja täytä se valmiiksi. Hakemus pitää täyttää huolellisesti. Väärin täytettyjä hakemuksia ei oteta vastaan.
  3. Varaa aika palvelupisteeseen Maahanmuuttoviraston sähköisessä ajanvarauspalvelussa. Palvelupisteeseen kannattaa varata aika etukäteen.
  4. Ota mukaasi täytetty rekisteröintilomake, voimassa oleva henkilökortti tai passi ja tarvittavat liitteet. Tiedot hakemukseen tarvittavista liitteistä löydät tämän sivun kappaleesta Mitä rekisteröintiin tarvitaan?

Jos Suomessa oleskelusi perusteet ja edellytykset täyttyvät, voit saada Maahanmuuttovirastolta Unionin kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröintitodistuksen. Oleskeluoikeuden rekisteröinti on voimassa toistaiseksi.

Kun olet asunut Suomessa laillisesti ja yhtäjaksoisesti viisi vuotta, sinulla on oikeus pysyvään oleskeluun Suomessa. EU-kansalaisen pysyvää oleskeluoikeutta pitää hakea erikseen Maahanmuuttovirastosta.

Suomalainen henkilötunnus

Jos Maahanmuuttovirasto rekisteröi oleskeluoikeutesi, henkilötietosi rekisteröidään automaattisesti myös väestötietojärjestelmään. Samalla saat suomalaisen henkilötunnuksen.

Suomalaisen henkilötunnuksen voit saada myös Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikasta ja joistakin verotoimistosta.

Jos muutat Suomeen vuodeksi tai sitä pidemmäksi ajaksi, sinun täytyy käydä rekisteröitymässä myös lähimmässä Digi- ja väestötietovirastossa.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.

InfoFinlandin sivulta Suomeen muuttajan muistilista löydät hyödyllistä tietoa siitä, mitä muita asioita sinun pitää hoitaa, kun muutat Suomeen.

Mitä rekisteröintiin tarvitaan?

Työntekijä tai yrittäjä

Oleskeluoikeutesi voidaan rekisteröidä, jos sinulla on työpaikka tai oma yritys Suomessa.

Tarvitset seuraavat asiakirjat:

  • EU-rekisteröintilomake
  • voimassa oleva henkilökortti tai passi
  • työsopimus (jos sinulla on työpaikka)
  • selvitys yritystoiminnasta (jos olet yrittäjä)

Opiskelija

Oleskeluoikeutesi voidaan rekisteröidä, jos opiskelet Suomessa hyväksytyssä oppilaitoksessa.

Tarvitset seuraavat asiakirjat:

  • EU-rekisteröintilomake
  • voimassa oleva henkilökortti tai passi
  • läsnäolotodistus (todistus siitä, että olet opiskelija Suomessa hyväksytyssä oppilaitoksessa)
  • sinulla on sairausvakuutusturva (esimerkiksi eurooppalainen sairaanhoitokortti)
  • selvitys toimeentulostasi Suomessa

Suomessa asuvan henkilön perheenjäsen

Oleskeluoikeutesi voidaan rekisteröidä, jos sinulla on perheenjäsen, joka asuu vakinaisesti Suomessa.

Tarvitset seuraavat asiakirjat:

  • EU-rekisteröintilomake
  • voimassa oleva henkilökortti tai passi
  • todistus avioliitosta tai rekisteröidystä parisuhteesta
  • selvitys kahden vuoden yhdessä asumisesta tai yhteisessä huollossa olevasta lapsesta, jos olet avoliitossa
  • lapsen syntymätodistus, jos sinulla on huollettava lapsi
  • selvitys perheenkokoajan Suomessa oleskelun perusteesta

EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti

Jos et itse ole EU-maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, mutta olet muuttamassa Suomeen perheenjäsenen luokse, joka on EU-kansalainen, sinun täytyy hakea EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia.

Voit hakea oleskelukorttia sähköisesti Enter Finland -palvelun kautta tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteestä. Oleskelukorttihakemuksen käsittely on maksullinen. Sinun pitää maksaa maksu silloin, kun jätät hakemuksen.

Tarvitset seuraavat asiakirjat:

  • oleskelukorttihakemus
  • passi, joka on voimassa
  • todistus avioliitosta tai rekisteröidystä parisuhteesta
  • sen EU-kansalaisen rekisteröintitodistus, jonka mukana tulet Suomeen
  • selvitys sukulaissuhteesta (EU-kansalaisen lapset tai muut huollettavina olevat sukulaiset)
  • selvitys yhdessä asumisesta (jos olet EU-kansalaisen avopuoliso eikä teillä ole yhteisessä huollossa olevia lapsia

EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti myönnetään viideksi vuodeksi tai lyhyemmäksi ajaksi, jos Suomessa asumisen kesto on alle viisi vuotta.

Riittävät varat

Jos oleskeluoikeuttasi ei voi rekisteröidä millään yllä mainituista perusteista, voit hakea rekisteröintiä, jos sinulla on riittävät varat elämiseen Suomessa. Riittävät varat on myös peruste.

Tarvitset seuraavat asiakirjat:

  • EU-rekisteröintilomake
  • voimassa oleva henkilökortti tai passi
  • selvitys siitä, että sinulla on riittävät varat elämiseen Suomessa

Voinko menettää oleskeluoikeuden?

EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti ja EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti voidaan peruuttaa tai se voi raueta, jos:

  • muutat pysyvästi pois Suomesta
  • olet oleskellut yhtäjaksoisesti kaksi vuotta ulkomailla
  • olet antanut vääriä tietoja kun hait rekisteröintiä tai EU-kansalaisen perheenjäsenen oleskelukorttia
  • olet salannut sellaisen asian, joka olisi voinut estää rekisteröinnin tekemisen tai oleskelukortin myöntämisen
  • sinut karkotetaan Suomesta
  • saat Suomen kansalaisuuden

Ota huomioon, että jos elämäntilanteesi muuttuu, se voi vaikuttaa oleskeluoikeuteesi. Jos oleskeluoikeutesi on rekisteröity työn, toimivan yrityksen, opiskelupaikan, perhesiteen tai riittävien varojen perusteella, ja tämä syy ei ole enää olemassa, rekisteröinti voidaan peruuttaa.

Oleskeluoikeuden peruuttamisesta tai raukeamisesta päättää Maahanmuuttovirasto.

Jos muutat ulkomaille

Jos et halua, että oleskeluoikeutesi tai oleskelukorttisi peruutetaan, voit tehdä siitä Maahanmuuttovirastolle hakemuksen viimeistään kahden vuoden sisällä ulkomaille muutostasi.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Oleskeluoikeuden peruminen