Siirry sisältöön

Koulutus Vantaalla

Julkaistu14.08.2023
Vantaalla on tarjolla koulutusta kaikenikäisille. Lapsille on monipuolista varhaiskasvatusta ja esiopetusta. Kouluikäisille löytyy peruskouluja ja lukioita eri puolilla kaupunkia. Nuorille ja aikuisille on Vantaalla monta ammattiopistoa ja ammattikorkeakoulua, jossa voi opiskella eri ammatteja.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Varhaiskasvatus

Vantaalla on kaupungin päiväkoteja ja yksityisiä päiväkoteja. Vantaalla on tarjolla suomenkielistä, ruotsinkielistä, venäjänkielistä ja englanninkielistä varhaiskasvatusta. Päiväkodeissa annetaan myös suomi toisena kielenä -opetusta. Varhaiskasvatusta tarjotaan myös perhepäivähoidossa ja ryhmäperhepäivähoidossa, jota kaupunki valvoo.

Lapselle täytyy hakea varhaiskasvatuspaikkaa yleensä vähintään 4 kuukautta ennen hoidon alkua. Jos tarvitset paikan varhaiskasvatuksesta kiireellisesti, esimerkiksi työllistymisen tai opiskelujen alkamisen takia, sinun pitää jättää hakemus viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.

Voit hakea kaupungin hoitopaikkaa verkossa tai paperilomakkeella. Sähköistä hakemusta varten tarvitset omat pankkitunnukset tai sähköisen henkilökortin. Paperilomakkeita saa esimerkiksi Vantaa-infoista ja päiväkodeista. Yksityisiin päiväkoteihin, ryhmäperhepäiväkoteihin ja perhepäivähoitajille voit hakea ottamalla suoraan yhteyttä päiväkotiin tai perhepäivähoitajaan.

Varhaiskasvatukseen hakemiseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä keskitettyyn varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen:

puh. (09) 839 50226

ma klo 9.00 – 12.00

ti-pe klo 9.00 – 15.00

sähköposti: varhaiskasvatuksen.palveluohjaus(at)vantaa.fi

Lue lisää: Varhaiskasvatus

Esiopetus

Esiopetusta järjestetään kaupungin päiväkodeissa ja yksityisissä päiväkodeissa sekä koulujen tiloissa toimivissa esiopetuspisteissä. Vantaalla esiopetusta on mahdollista saada suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Esiopetukseen pitää hakea. Hakemuksen voi tehdä sähköisesti kaupungin verkkosivujen kautta tai paperilomakkeella. Hakuaika on tammikuussa, mutta myös muuna aikana voi hakea, jos perhe esimerkiksi muuttaa Vantaalle kesken vuotta.

Maahanmuuttajalapsille, joiden suomen kielen taito ei ole esiopetukseen riittävän hyvä, on tarjolla valmistavaa opetusta. Valmistava opetus on tarkoitettu maahanmuuttajataustaisille 6-vuotiaille lapsille. Sitä järjestetään päiväkotien esiopetusryhmissä. Valmistavaan opetukseen ohjataan päiväkodissa esiopetukseen hakemisen yhteydessä.

Lisätietoa esiopetuksesta, esiopetukseen hakemisesta ja valmistavasta opetuksesta löydät Vantaan kaupungin sivuilta. Voit kysyä lisätietoja myös päiväkodeista.

Lue lisää: Esiopetus

Perusopetus

Vantaalla on suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä peruskouluja. Vantaalla toimii myös kansainvälinen koulu, jossa voi suorittaa peruskoulun englanniksi. Lisätietoa Vantaan kouluista saat Vantaan kaupungin sivuilta.

Kouluun täytyy ilmoittautua etukäteen. Ilmoittautumisaika on yleensä tammikuussa. Kaupungin verkkosivuilta löydät koulujen yhteystiedot ja lisätietoa ilmoittautumisesta.

Lue lisää: Perusopetus

Peruskouluun valmistava opetus

Jos lapsen suomen kielen taito ei ole tarpeeksi hyvä suomenkielisessä peruskoulussa opiskeluun, hän voi saada valmistavaa opetusta. Valmistavassa opetuksessa opiskellaan suomen kieltä ja peruskoulun oppiaineita. Opetus kestää yleensä vuoden.

Jos olet saapunut Suomeen vähän aikaa sitten ja sinulla on kouluikäisiä lapsia, ota yhteys oman asuinalueesi aluekoordinaattoriin. Aluekoordinaattori neuvoo opetuksen järjestelyissä ja auttaa asioissa, jotka liittyvät lapsen koulunkäyntiin.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

Aluekoordinaattorit

Nuorten maahanmuuttajien perusopetus

Vantaan aikuisopistossa vantaalaiset 17–24-vuotiaat maahanmuuttajat voivat suorittaa peruskoulun päättötodistuksen. Jos peruskoulu on jäänyt kesken, sen voi suorittaa loppuun myös Eiran aikuislukiossa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleEiran aikuislukio

Perusopetusta aikuisille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan aikuisopisto

Perusopetusta aikuisille

Maahanmuuttajat ja peruskoulu

Vantaan peruskouluissa on oman äidinkielen opetusta useissa eri kielissä. Peruskouluissa annetaan myös suomi toisena kielenä -opetusta oppilaille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi, ruotsi tai saame ja joiden suomen kielen taito ei ole äidinkielisen tasoinen.

Kun ilmoittaudut kouluun, voit ilmoittautua samalla oman äidinkielen opetukseen ja oman uskonnon opetukseen. Voit ilmoittautua opetukseen myös täyttämällä lomakkeen, jonka saat omasta koulustasi. Lomake palautetaan omaan kouluun. Oman uskonnon opetusta voidaan järjestää, jos oppilaita on ryhmässä vähintään kolme.

Saat tietoa oman äidinkielen ja oman uskonnon opetuksesta kaupungin verkkosivuilta sekä aluekoordinaattoreilta.

Ammatillinen koulutus

Ammatillista koulutusta Vantaalla järjestävät Vantaan ammattiopisto Varia, MERCURIA kauppiaitten kauppaoppilaitos sekä TTS Työtehoseura ry:n Vantaan toimipaikka.

Variassa järjestetään myös englanninkielisiä opintoja sekä erityisesti maahanmuuttajille tarkoitettuja suomenkielisiä ammattiopintoja.

Oppilaitos Careria järjestää ammatillista koulutusta aikuisille.

Vantaalla on myös Finavian Avia College, joka järjestää koulutusta ilmailualan ammatteihin.

Lue lisää: Ammatillinen koulutus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

Ammatillinen koulutus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan ammattiopisto Varia

Ammatillista koulutusta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMERCURIA kauppiaitten kauppaoppilaitos

Ammatillista koulutusta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTTS Työtehoseura ry:n Vantaan toimipaikka

Ammatillista koulutusta

Lukio

Vantaalla voit opiskella lukiossa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Englanninkielistä opetusta tarjoaa Tikkurilan lukion IB-linja. Vantaalla on myös aikuislukio.

Lue lisää: Lukio.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

Aikuislukio

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

Etälukio

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

Steinerlukio

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA

Jos haluat saada lisää tietoa ja taitoja, ennen kuin haet lukioon tai ammatilliseen koulutukseen, voit hakea tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen eli TUVA-koulutukseen. TUVA-koulutuksen aikana voit korottaa perusopetuksen arvosanoja ja myös parantaa suomen kielen taitoasi.

Vantaalla TUVA-koulutusta järjestävät ammattiopisto Varia, Lumon lukion ja Vaskivuoren lukion yhteydessä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

TUVA-koulutus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan ammattiopisto Varia

Tietoa TUVA-koulutuksesta

Tukea ja ohjausta nuorille

Ohjaamo

Jos olet alle 30-vuotias, voit saada neuvoja ja ohjausta Ohjaamo-palvelusta. Ohjaamon henkilökunta auttaa sinua, jos sinulla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa. Voit kysyä myös muista asioista, esimerkiksi asumisesta tai raha-asioista.

Kipinä

Jos olet alle 29-vuotias vantaalainen, eikä sinulla ole opiskelu- tai työpaikkaa, voit saada neuvoja ja ohjausta Kipinästä. Soita ja varaa aika etukäteen. Ilman ajanvarausta voit käydä Kipinässä tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12.00–18.00. Lisätietoja löydät verkkosivuilta.

Kipinä

Ratatie 2, Tikkurila

Puh. 050 312 4372

Korkeakoulutus

Vantaalla on kaksi ammattikorkeakoulua, Laurea ja Metropolia. Ne tarjoavat koulutusta useilla aloilla. Saat lisätietoa koulutusohjelmista ja hakemisesta oppilaitosten verkkosivuilta.

Vantaalla on myös Helsingin yliopiston avoimen yliopiston toimipisteitä, jotka antavat korkeakoulutason opetusta ja täydennyskoulutusta.

Lue lisää: Ammattikorkeakoulut, Yliopistot.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVantaan kaupunki

Korkeakoulutus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMetropolia

Ammattikorkeakoulu

Muita opiskelumahdollisuuksia

Vantaan aikuisopistossa voit opiskella esimerkiksi kieliä, käsitöitä ja ruoanlaittoa tai harrastaa ohjattua liikuntaa. Kurssit ovat maksullisia, ja niitä järjestetään sekä päivällä että illalla. Aikuisopisto järjestää kursseja myös maahanmuuttajille. Lisätietoa löydät Vantaan kaupungin sivuilta.

Lue lisää: Opiskelu harrastuksena.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKansalais- ja työväenopistot Helsinki Espoo Vantaa

Kurssien hakupalvelu