Siirry sisältöön

Lasten ja nuorten harrastukset

Julkaistu14.08.2023
Suomessa lapsille ja nuorille on tarjolla monenlaisia harrastuksia. Lapset ja nuoret voivat harrastaa esimerkiksi urheilua, tanssia, musiikkia, kuvataidetta tai teatteria. Osa harrastuksista on maksullisia, mutta myös ilmaisia harrastuksia on tarjolla.

Kunnat, järjestöt, kansalaisopistot ja yksityiset organisaatiot järjestävät lapsille ja nuorille ohjattua toimintaa.

Tietoa paikallisista palveluista löydät Kaupungit-sivuiltamme.

Lapset ja liikunta

Monipuolinen liikunta on hyväksi lapsen terveydelle ja kehitykselle. Päiväkodeissa ja kouluissa järjestetään liikunnallisia tunteja, sen lisäksi lapsen on hyvä liikkua ja leikkiä joka päivä.

Liikuntaa voi harrastaa kerhoissa, joukkueissa tai itsenäisesti. Esimerkiksi kunnat järjestävät edullista perheliikuntaa, jossa lapset ja vanhemmat voivat liikkua yhdessä.

Kouluikäiset ja nuoret voivat harrastaa esimerkiksi jalkapalloa, tanssia, yleisurheilua, sählyä, voimistelua ja uintia.

Taideharrastukset

Nuorille on tarjolla monia taideharrastuksia, esimerkiksi kuvataidetta, musiikkia ja teatteria. Näitä tarjoavat esimerkiksi työväenopistot, kuvataidekoulut, musiikkiopistot ja kuntien nuorisotoimi. Harrastusmahdollisuuksista, aikatauluista ja hinnoista kannattaa kysyä lisätietoa suoraan järjestäjiltä.

Kirjasto ja lukeminen

Jokaisessa Suomen kunnassa on kirjasto, joista löytyy paljon lasten ja nuorten kirjoja. Lapset voivat saada oman kirjastokortin huoltajan suostumuksella.

Lue lisää: Kirjastot

Nuorisotyö

Kuntien nuorisotyön palvelut on tarkoitettu lapsille ja nuorille aikuisille. Nuori voi osallistua erilaisiin kerhoihin ja nuorisotalojen kaikille avoimeen toimintaan. Nuorisotalo on paikka, jossa nuoret voivat viettää aikaa ja harrastaa erilaisia asioita. Nuorisotaloissa järjestetään myös ohjattua toimintaa. Suurin osa nuorisotalojen toiminnasta on ilmaista.

Nuorisotalossa on aina paikalla aikuinen, yleensä kunnan nuorisotyöntekijä tai nuoriso-ohjaaja. Nuorisotilojen ikärajat vaihtelevat. Toimintaa järjestetään nuorten toiveiden pohjalta, ja nuoret voivat itse olla mukana vaikuttamassa sen sisältöön.

Lisätietoa kunnan järjestämästä nuorisotyöstä saat asuinkuntasi nuorisotoimelta. Myös monet järjestöt ja seurakunnat tekevät nuorisotyötä.

Nuoret ja vaikuttaminen

Nuorilla on paljon mahdollisuuksia vaikuttamiseen. Esimerkiksi osallistuminen oman koulun tai opiskelupaikan oppilastoimintaan on helppo tapa aloittaa. Jokaisessa kunnassa toimii nuorisovaltuusto, joka edustaa nuoria kunnallisessa päätöksenteossa.

Useat kansalaisjärjestöt ja yhdistykset järjestävät nuorille toimintaa. Kansalaisjärjestöjen kautta nuori voi nostaa esiin hänelle tärkeitä kysymyksiä ja edistää monia yhteiskunnallisia asioita.

Vaaleissa voivat äänestää 18 vuotta täyttäneet.

Lue lisää: Vaalit ja äänestäminen Suomessa