Siirry sisältöön

Suomessa ilman oleskelulupaa

Julkaistu11.04.2024
Jos tarvitset Suomessa oleskelua varten viisumin tai oleskeluluvan, mutta sinulla ei ole sitä, olet Suomessa laittomasti. Turvapaikanhakijoilla on oikeus oleskella Suomessa vaikka heillä ei olisi viisumia tai oleskelulupaa, niin kauan kun turvapaikkahakemuksen käsittely kestää.

Vaikka olisit tullut Suomeen laillisesti, oleskelusi Suomessa voi muuttua laittomaksi esimerkiksi silloin, jos jäät maahan vaikka et ole saanut oleskelulupaa tai viisumisi tai oleskelulupasi voimassaolo on päättynyt.

Tietoa siitä, miten voit saada oleskeluluvan Suomeen löydät InfoFinlandin sivuilta Muutto Suomeen.

Apua ja neuvontaa

Ruoka-apu ja majoitus

Sinulla on oikeus hätämajoitukseen ja ruoka-apuun, jos sinulla ei ole rahaa ruokaan eikä paikkaa yöksi. Hätämajoitusta järjestävät kunnat, seurakunnat ja jotkut järjestöt.

Oikeudellinen neuvonta

Pakolaisneuvonta ry. antaa ilmaista oikeudellista neuvontaa paperittomille maahanmuuttajille. Neuvontaa saa puhelimitse numerosta 045-237 7104 (maanantaisin klo 14 -16). Neuvontaa antaa lakimies. Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla: paperittomat(at)pakolaisneuvonta.fi. Lisää yhteystietoja löydät Pakolaisneuvonnan verkkosivuilta.

Sairaanhoito

Jos sairastut tai loukkaannut, sinulla on oikeus kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon julkisessa terveydenhuollossa, esimerkiksi terveysasemalla tai sairaalassa.

Julkisia terveyspalveluita järjestävät hyvinvointialueet eri puolilla Suomea. Jos tarvitset terveydenhuollon palveluja, ole yhteydessä lähimpään sosiaali- ja terveyskeskukseen asuinalueellasi.

Global Clinic on klinikka, josta voit saada terveyteen liittyvää neuvontaa, hoitoon ohjausta sekä moniammatillista apua, jos olet Suomessa ilman oleskelulupaa. Löydät yhteystiedot Global Clinicin sivuilta.

Lue lisää paperittomien terveydenhoidosta InfoFinlandin sivulta Terveyspalvelut Suomessa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePakolaisneuvonta ry

Oikeudellista neuvontaa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVapaa Liikkuvuus

Neuvonta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Paperittomien sosiaali- ja terveydenhuolto

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleGlobal Clinic

Terveyspalveluja paperittomille