Siirry sisältöön

Työelämän ongelmat

Julkaistu16.01.2023
Jos sinulla on ongelmia työpaikalla, keskustele ensin esihenkilösi kanssa. Apua saat myös työpaikkasi luottamusmieheltä tai ammattiliitosta. Tältä sivulta löydät vastauksia ongelmiin, jotka voivat tulla eteen työelämässä.

Mistä saan apua työelämän ongelmiin?

Keskustele ensin esimiehesi kanssa. Jos siitä ei ole apua, ota yhteyttä työpaikan luottamusmieheen. Jos työpaikalla ei ole luottamusmiestä ja olet ammattiliiton jäsen, ota yhteyttä omaan ammattiliittoosi.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK tarjoaa ilmaista työsuhdeneuvontaa. Voit saada neuvontaa, vaikka et olisikaan ammattiliiton jäsen. Lakimiehet vastaavat kysymyksiisi suomeksi ja englanniksi. Neuvontaa saa sekä puhelimitse että sähköpostitse:

puh. 0800 414 004, ma klo 14-17, ti ja ke klo 9-11 ja 12-15
workinfinland(at)sak.fi

Voit soittaa myös työsuojeluviranomaisten valtakunnalliseen neuvontapuhelimeen:

puh. 0295 016 620
ma–pe klo 9–15

Työsuhteeni päättyy pian. Miten se vaikuttaa oleskelulupaani?

Tilanne riippuu siitä, millainen oleskelulupa sinulla on.

Jos oleskelulupasi koskee vain tiettyä työnantajaa, hae uutta työntekijän oleskelulupaa. Sinulla täytyy olla uusi työpaikka, jotta voit hakea uutta työntekijän oleskelulupaa. Voit myös hakea oleskelulupaa jollain muulla perusteella. Lue lisää oleskeluluvan perusteista InfoFinlandin osiosta Ei-EU-kansalaiset.

Jos työsuhteesi päättyy ennen oleskeluluvan päättymistä, ilmoita siitä kirjallisesti Maahanmuuttovirastolle. Myös työnantajasi voi tehdä ilmoituksen.

Jos oleskelulupasi on myönnetty tietylle ammattialalle, voit vaihtaa työpaikkaa alan sisällä.

Tietoa työntekijän ja yrittäjän oleskeluluvista löydät sivulta Töihin Suomeen ja Suomeen yrittäjäksi. Lue lisää työn hakemisesta Suomessa sivulta Töitä Suomesta. Lisätietoa työttömyyskorvauksen hakemisesta löydät sivulta Työttömyysturva.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Tietoa oleskeluluvista

Minulle on maksettu liian vähän palkkaa. Mitä teen?

Tarkista aina palkkalaskelmasta, että olet saanut oikean määrän palkkaa.

Jos olet saanut liian vähän palkkaa, pyydä työnantajalta palkanmaksun oikaisua. Jos työnantaja ei maksa oikeaa palkkaa, kysy neuvoa aluehallintoviraston työsuojelusta tai omasta ammattiliitostasi.

Jos et pysty sopimaan palkanmaksusta työnantajan kanssa, asia täytyy ratkaista tuomioistuimessa. Se on kuitenkin viimeinen vaihtoehto.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyösuojeluhallinto

Tietoa palkanmaksusta

Työnantajani haluaisi maksaa palkan vain käteisellä. Saako niin tehdä?

Työnantajan pitäisi maksaa palkka pankkitilillesi. Palkan saa maksaa käteisellä vain, jos mitään muita mahdollisuuksia ei ole. Näin tehdään esimerkiksi, jos sinulla ei ole pankkitiliä.

Jos sinulle maksetaan palkka käteisellä, sinun täytyy antaa työnantajallesi allekirjoitettu todistus palkanmaksusta. Näin voidaan todistaa, että palkka on todella maksettu sinulle.

Määräaikainen työsuhteeni päättyi, mutta minulle ei maksettu viimeistä palkkaani. Mitä minun pitäisi tehdä?

Kysy työnantajalta, mistä palkan viivästyminen johtuu. Vaadi työnantajaa maksamaan palkka. Esitä vaatimus kirjallisesti.

Jos olet ammattiliiton jäsen, voit pyytää apua liitoltasi. Jos et kuulu ammattiliittoon, ota yhteyttä esimerkiksi työsuojeluviranomaisiin.

Lopetin työt edellisessä työpaikassani, mutta en ole saanut työtodistusta. Miten saan työtodistuksen?

Työnantajan ei tarvitse antaa sinulle työtodistusta oma-aloitteisesti. Jos haluat työtodistuksen, pyydä sitä. Todistus täytyy toimittaa sinulle mahdollisimman pian.

Jos olet pyytänyt työtodistusta mutta et ole saanut sitä, ota yhteyttä työsuojeluviranomaisiin. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Työtodistus.

Koen, että minua kohdellaan epäasiallisesti työpaikallani. Mitä voin tehdä?

Kaikkia työntekijöitä täytyy kohdella tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti. Lain mukaan ketään ei saa syrjiä esimerkiksi näistä syistä:

  • työsuhteen muoto
  • ikä
  • sukupuoli
  • etninen tausta
  • terveydentila
  • uskonnollinen vakaumus
  • seksuaalinen suuntautuminen.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Syrjintä ja rasismi.

Syrjinnän lisäksi työpaikoilla voi esiintyä muunkinlaista epäasiallista kohtelua, kuten kiusaamista tai seksuaalista häirintää.

Puhu ensin asiasta esimiehellesi. Jos et saa apua häneltä, ota yhteyttä työpaikan työsuojeluvaltuutettuun tai luottamusmieheen. Jos asia ei ratkea työpaikalla, ota yhteyttä työsuojeluviranomaisiin tai omaan ammattiliittoosi.

Jos esimiehesi kohtelee sinua epäasiallisesti, ilmoita siitä työsuojeluviranomaisille. Voit tehdä ilmoituksen joko omalla nimelläsi tai nimettömänä.

Minut on pakotettu työhön, josta ei makseta palkkaa. Työnantajani myös uhkailee minua väkivallalla. Mistä saisin apua?

Sinulla on oikeus saada apua ja suojelua. Suomen lakien mukaan työntekijöitä pitää kohdella hyvin ja maksaa palkkaa. Ihmiskauppa on Suomessa rikos. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Ihmiskauppa ja pakkotyö. Tietoa työntekijöiden oikeuksista ja velvollisuuksista Suomessa löydät InfoFinlandin sivuilta Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.