Siirry sisältöön

Miten Suomen kansalaisuutta voi hakea?

Julkaistu05.07.2024
Kun olet asunut Suomessa 4–7 vuotta ja opetellut paikallisen kielen, voit hakea Suomen kansalaisuutta. Mitä kaikkea sinun kannattaa ottaa huomioon, kun aiot hakea kansalaisuutta?

Suomen kansalaisuuden saaminen hakemuksella edellyttää, että

  • voit luotettavasti selvittää henkilöllisyytesi
  • olet vähintään 18-vuotias tai olet avioliitossa
  • olet asunut Suomessa riittävän pitkään, vaadittu asumisaika riippuu tilanteestasi, tavallisesti se on vähintään 4–7 vuotta.
  • et ole tehnyt rikoksia
  • et ole jättänyt maksamatta esimerkiksi veroja, sakkoja, elatusmaksuja tai sairaalamaksuja
  • pystyt selvittämään, miten elätät itsesi Suomessa
  • osaat suomea tai ruotsia tai suomalaista tai suomenruotsalaista viittomakieltä ainakin tyydyttävästi. Lue lisää kielitaidon todistamisesta InfoFinlandin sivulta Virallinen todistus kielitaidosta. Suomen ja ruotsin kielen opiskelusta löydät lisää tietoa InfoFinlandin sivulta Suomen ja ruotsin kieli.

Voit hakea kansalaisuutta sähköisesti Enter Finland -palvelussa. Täytä hakemus palvelussa ja lisää liitteet. Hakemusta varten tarvitset ainakin seuraavat asiakirjat:

  • voimassa oleva henkilöllisyystodistus
  • selvitys kielitaidostasi
  • selvitys toimeentulostasi.

Maksa samalla myös hakemuksen käsittelymaksu.

Kun olet täyttänyt hakemuksen palvelussa, sinulla on kolme kuukautta aikaa käydä tunnistautumassa. Varaa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta. Kun käyt tunnistautumassa, ota mukaasi henkilöllisyystodistus ja hakemuksen liitteet alkuperäisinä kappaleina.

Jos haet kansalaisuutta myös lapsellesi, myös hänen täytyy tulla mukaan tunnistautumaan.

Kun olet täyttänyt hakemuksen, muista seurata tiliäsi Enter Finland -palvelussa. Jos Maahanmuuttovirasto tarvitsee sinulta lisäselvityksiä, saat siitä ilmoituksen Enter Finland -palvelussa. Hakemus voidaan hylätä, jos et toimita lisäselvityksiä ajoissa. Kun päätös on tehty, saat siitä ilmoituksen.

Jos et voi tai osaa hakea kansalaisuutta sähköisesti, voit hakea kansalaisuutta myös paperilomakkeella. Tulosta lomake Maahanmuuttoviraston sivuilta ja täytä se valmiiksi. Vie täytetty hakemus ja sen liitteet henkilökohtaisesti Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen.

Lisää tietoa kansalaisuuden hakemisesta ja muista kansalaisuuteen liittyvistä asioista saat Maahanmuuttoviraston sivulta.

Suomen kansalaisuus on eri asia kuin oleskelulupa. Jos vasta suunnittelet muuttoa Suomeen, lue lisää InfoFinlandin sivulta Muutto Suomeen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Lapsen kansalaisuus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Kansalaisuushakemus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Sähköinen asiointi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Sähköinen ajanvaraus