Siirry sisältöön

Hintataso Suomessa

Julkaistu24.06.2024
Suomessa palkat, elinkustannukset ja verot ovat jonkin verran suurempia kuin EU:ssa keskimäärin. Monia palveluita rahoitetaan kuitenkin verovaroilla, ja siksi ne ovat asukkaille halvempia kuin monissa muissa maissa.

Edullisia ja maksuttomia julkisia palveluita

Koulutus

Esiopetus, perusopetus ja toisen asteen koulutus ovat Suomessa maksuttomia. Myös opiskelu suomalaisissa korkeakouluissa on yleensä maksutonta. Jos kuitenkin muutat Suomeen opiskelemaan EU:n ulkopuolelta ja opiskelet englanniksi, sinun täytyy maksaa lukukausimaksu.

Varhaiskasvatuksen maksut riippuvat perheen tuloista. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa maksut ovat korkeintaan noin 300 € kuukaudessa ensimmäisestä lapsesta. Jos sinulla on varhaiskasvatuksessa useampi lapsi, maksat vähemmän nuoremmista sisaruksista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOpetus- ja kulttuuriministeriö

Varhaiskasvatuksen maksut

Julkiset terveyspalvelut

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, voit käyttää julkisia terveyspalveluita. Hinnat vaihtelevat paikkakunnan mukaan. Esimerkiksi lääkärin vastaanottokäynnin hinta on yleensä noin 20 € sosiaali- ja terveyskeskuksessa ja noin 50 € poliklinikalla. Sairaalahoito maksaa noin 50 € vuorokaudessa. Korkeintaan maksut voivat olla noin 760 € vuodessa yhteensä. Äitiysneuvolan ja lastenneuvolan palvelut eivät maksa asiakkaalle mitään.

Lääkkeet täytyy maksaa pääosin itse, mutta monista lääkkeistä voi saada korvausta. Korvaus maksetaan verovaroista. Kun olet yhden kalenterivuoden aikana maksanut lääkkeistä noin 600 €, maksat niistä saman vuoden aikana enää hyvin alhaisen hinnan. Tämä koskee kuitenkin vain niitä lääkkeitä, joista voi saada korvausta.

Lue lisää oikeudesta käyttää julkisia terveyspalveluita sivulta Terveyspalvelut Suomessa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Terveydenhuollon maksut

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Lääkehoidon kustannukset

Kirjastot

Kirjastojen palvelut eivät maksa asiakkaille mitään. Monikielisessä kirjastossa on aineistoa yli 80 kielellä. Monikielisen kirjaston kirjoja voi lainata mistä tahansa päin Suomea.

Lue lisää sivulta Kirjastot.

Etuudet lapsiperheille

Jos asut vakinaisesti Suomessa, voit hakea Kelasta monia etuuksia lapsiperheille.

Lue lisää sivulta Taloudellista tukea perheille.

Kuluttajahinnat Suomessa

Mitä ruoka maksaa Suomessa?

Yksityisen kulutuksen hintataso on Suomessa noin 26 % korkeampi kuin EU:ssa keskimäärin. Hintataso vaihtelee myös Suomen sisällä.

Alkoholijuomat maksavat noin 120 % enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

Joitakin esimerkkejä ruokatarvikkeiden keskimääräisistä hinnoista Suomessa (tilanne joulukuussa 2023):

 • 400 g naudan jauhelihaa: 4 €
 • 300 g kanan fileesuikaleita: 3 €
 • 1 kg kermajuustoa: 7,50 €
 • 1 l rasvatonta maitoa: 0,90 €
 • 1 l appelsiinimehua: 1,80 €
 • 1 kg makaronia: 0,40 €
 • 500 g suodatinkahvia: 5,70 €
 • 1 kg suomalaisia perunoita: 0,90 €
 • 1 kg porkkanoita: 1,10 €
 • 1 kg banaaneja: 1,60 €
 • 1 kg omenoita: 1,20 €
 • 1 kg appelsiineja: 1,90 €
 • 500 g viinirypäleitä: 3,20 €

(Lähde: Helsingin Sanomat)

Vaatteet, tavarat ja palvelut

Vaatteet ovat Suomessa jonkin verran kalliimpia kuin EU:ssa keskimäärin. Monilla halpavaateketjuilla ei ole toimipisteitä Suomessa. Ota myös huomioon, että tarvitset erilaiset vaatteet ja kengät kesällä, talvella ja välikausina.

Monia tavaroita voi Suomessa ostaa myös käytettyinä. Silloin ne ovat edullisempia. Esimerkiksi huonekaluja ja vaatteita voi ostaa monista käytettyjen tavaroiden liikkeistä ja kirpputoreilta. Myös verkossa on useita sivustoja, joilla myydään käytettyjä tavaroita. Tarjolla on paljon hyväkuntoisia käytettyjä tavaroita.

Asumiskustannukset Suomessa

Asumisen hinta vaihtelee Suomessa paljon. Keskimäärin suomalaiset maksavat asumisesta noin viidenneksen nettotuloistaan. Asuntojen vuokrat vaihtelevat välillä 10-30 euroa/m². Omistusasunnot maksavat Suomessa keskimäärin 2 300 euroa/m², mutta suurissa kaupungeissa asunnot ovat paljon kalliimpia. Omakotitaloissa lämmitys on usein suurin yksittäinen kuluerä.

Sinun kannattaa ottaa myös kotivakuutus. Monet vuokranantajat myös vaativat tätä. Kysy hintoja eri vakuutusyhtiöistä.

Lue lisää asumisen hinnasta sivulta Asuminen Suomessa.

Liikenne

Suuremmissa kaupungeissa joukkoliikenne toimii yleensä hyvin. Pienemmillä paikkakunnilla saatat tarvita oman auton. Jos sinulla on auto, sinun täytyy ottaa liikennevakuutus. Talvella täytyy käyttää talvirenkaita. Lisäksi maksat autosta veroa.

Lue lisää sivulta Liikenne Suomessa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Tietoa ajoneuvon verotuksesta