Siirry sisältöön

Vinkkejä työnhakuun

Julkaistu23.02.2024
Kun haet töitä Suomessa, sinun kannattaa valmistautua hyvin. Tältä sivulta löydät vinkkejä työn hakemiseen Suomessa ja tietoa siitä, mistä voit saada tarvittaessa tukea.

Ennen kuin aloitat työn etsimisen, mieti omia vahvuuksiasi, osaamistasi, kiinnostuksen kohteitasi: sekä millaista työtä olet valmis tekemään ja millä paikkakunnalla. Etsitkö kokoaikatyötä vai osa-aikatyötä? Haluatko tehdä etätyötä?

Ole aktiivinen työnhaussa. Kannattaa hyödyntää omia verkostoja ja sosiaalista mediaa sekä osallistua rekrytointitapahtumiin, työpajoihin, jotka tukevat työllistymistä ja erilaisiin infotilaisuuksiin.

Suomessa työnhaku vaatii oma-aloitteisuutta ja suunnitelmallisuutta. Kannattaa varautua myös siihen, että joskus työnhakuprosessi voi kestää useita kuukausia.  

Tutustu organisaatioon

Kun olet löytänyt kiinnostavan työpaikan, tutustu organisaatioon ja avoimeen työtehtävään ennen kuin lähetät työhakemuksen. Vieraile organisaation verkkosivuilla ja tutustu organisaatioon: millä alalla se toimii, mitä siellä tehdään, millainen organisaatiorakenne siellä on sekä millaiset arvot ja tavoitteet toimintaa ohjaavat.

Laadi kiinnostava ansioluettelo ja hakukirje

Kun haet töitä Suomessa, tarvitset lähes aina ansioluettelon eli CV:n sekä hakukirjeen eli työhakemuksen. Hyvän ansioluettelon ja hakukirjeen perusteella erotut muista hakijoista, ja työnantaja voi kutsua sinut haastatteluun tai tarjota sinulle töitä.

Jos kiinnostavalla työnantajalla ei näytä juuri kyseisellä hetkellä olevan avoimia työpaikkoja, voit lähettää avoimen työhakemuksen, jossa ilmaiset halusi työskennellä siellä.

Lue lisää aiheesta InfoFinlandin sivulta: Työhakemus ja CV.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyömarkkinatori

Vinkkejä työnhakuun

Rakenna itsellesi verkostoja

Verkostot ovat suomalaisessa työelämässä keskeisellä sijalla. Kaikki avoimet työpaikat eivät aina tule avoimeen hakuun. Siksi ystävä- ja tuttavaverkostot ovat tärkeitä tietokanavia uusien paikkojen löytämiseksi. Erityisesti työpaikkojen verkostot ovat tärkeitä.

Verkostoista on hyötyä työnhaussa. Lyhyetkin työsuhteet tai työharjoittelu voivat auttaa sinua kasvattamaan verkostoasi. Opettajat, opiskelukaverit, tuttavat, entiset työkaverit ja esihenkilöt ovat osa verkostoasi.

Pyydä muilta vinkkejä työnhakuun. Mieti myös, löytyykö omasta verkostostasi henkilöä, joka voisi kertoa työmahdollisuuksista tai suositella sinua.

Sosiaalinen media

Voit hyödyntää sosiaalista mediaa työnhaussa. Moni työnantaja ilmoittaa avoimista työpaikoista esimerkiksi LinkedIn:issa. Kannattaa tehdä profiili LinkedIn-sivustolle, jos haet asiantuntijatöitä Suomesta. Moni työnantaja käyttää myös X:ää (ent. Twitter) viestintäkanavana. Työpaikkailmoituksia jaetaan aktiivisesti myös Facebookissa, esimerkiksi eri alojen tai eri kielisten Suomeen muuttajien ryhmissä.

Voit etsiä näissä palveluissa tietoa avoimista työpaikoista ja rakentaa ammatillisia verkostoja. Voit saada tärkeää tietoa eri organisaatioiden toiminnasta ja eri alojen ajankohtaisista asioista tai osallistua keskusteluihin.

Ylläpidä osaamistasi

Ylläpidä taitojasi, osallistu täydennyskoulutuksiin sekä kehitä aiempaa osaamistasi. Käy oman alasi ammattitapahtumissa, tee vapaaehtoistyötä tai hae mukaan mentorointitoimintaan.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vapaaehtoistyö.

Hae töitä henkilöstövuokrausyritysten kautta

Työ voi olla lyhytkestoista, mutta voit saada siitä hyödyllistä kokemusta ja uusia kontakteja. Teet sopimuksen yrityksen kanssa, joka lähettää sinut töihin toiselle työnantajalle. Voit työllistyä myös vakituiseen työhön tällaisen yrityksen kautta.

Suomessa työnvälitys on aina ilmaista työntekijälle. Älä koskaan maksa työnvälityksestä.

Osallistu rekrytointitapahtumiin

Ympäri Suomea järjestetään paljon rekrytointitapahtumia, joissa monien eri alojen organisaatiot ja työnantajat esittelevät omaa toimintaansa sekä avoimia työpaikkoja. Rekrytointitapahtumat ovat erinomainen tapa saada tietoa avoimista työpaikoista, hankkia uusia kontakteja ja tavata työnantajia kasvokkain.

Usein tapahtumissa järjestetään myös CV-pajoja, joissa voit hioa omaa ansioluetteloasi paremmaksi. Joissain tapahtumissa esitellään työpaikkoja, joissa pärjää englannilla. Löydät tietoa rekrytointitapahtumista ja -messuista oman paikkakuntasi työllisyyspalveluiden verkkosivuilta tai Internetistä hakusanalla “rekrytointitapahtuma”.

Palveluita työnhaun tueksi

Työn etsimisessä auttavat esimerkiksi neuvojat International Houseissa ympäri Suomea, TE-toimistot sekä kuntien työllisyyspalvelut.

International House Helsinki

Jos harkitset muuttoa Suomeen ja Helsinkiin, Espooseen tai Vantaalle, voit kysyä neuvoa etukäteen International House Helsingin asiantuntijoilta. Neuvojilta saat tietoa elämisestä ja työskentelystä Suomessa sekä ohjeita, mitä sinun tulee tehdä ennen muuttoa ja sen jälkeen.

Työllisyyspalvelut ja TE-toimistot

Jos asut Suomessa ja olet työtön työnhakija, voit saada työllistymistä tukevia palveluja oman kuntasi työllisyyspalveluista. Lue lisää työllistymistä tukevista palveluista InfoFinlandin sivulta Jos jäät työttömäksi.

Yleisohjausta ja neuvontaa työn hakemiseen voit saada myös silloin, jos et ole työllisyyspalveluiden tai TE-toimiston asiakas.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleInternational House Helsinki

Ennakkovaiheen neuvontapalvelut