Siirry sisältöön

Ihmiskauppa ja pakkotyö

Julkaistu11.04.2024
Ihmiskauppaa on esimerkiksi toisen henkilön pakottaminen tekemään työtä, josta ei makseta palkkaa. Usein ihmiskauppaan liittyy myös väkivalta tai uhkaaminen väkivallalla. Tällä sivulla kerrotaan, mistä ihmiskaupan uhriksi joutuneet voivat saada apua.

Ihmiskauppa on Suomessa rikos. Ihmiskauppaa on esimerkiksi:

  • pakottaminen työhön, josta maksetaan liian vähän tai ei ollenkaan palkkaa
  • pakottaminen seksin myymiseen
  • pakottaminen kerjäämiseen tai rikosten tekemiseen
  • pakottaminen avioliittoon

Olenko ihmiskaupan uhri?

Saatat olla ihmiskaupan uhri, jos

  • joku painostaa sinua tekemään asioita, joita et halua tehdä
  • joku uhkaa sinua tai perhettäsi väkivallalla
  • joku uhkaa ilmiantaa sinut viranomaisille, jos et tee niin kuin hän haluaa
  • joku estää tai valvoo liikkumistasi
  • et voi vapaasti puhua tilanteestasi muille

Ihmiskaupan uhrit voivat olla naisia, miehiä tai lapsia. Tekijät voivat olla ammattirikollisia, mutta myös uhrin tuttuja, ystäviä tai sukulaisia.

Apua ihmiskaupan uhrille

Ihmiskaupan uhrit voivat saada apua. Jos epäilet, että olet ihmiskaupan uhri, ota yhteyttä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään. Yhteystiedot löydät ihmiskauppa.fi-verkkosivulta.

Rikosuhripäivystys

Jos olet rikoksen uhri, voit saada tukea ja neuvontaa Rikosuhripäivystyksestä. Voit ottaa yhteyttä Rikosuhripäivystykseen puhelimitse, chatissa tai tulla käymään palvelupisteessä. Rikosuhripäivystys tarjoaa myös maksutonta juristin neuvontaa.

Jos sinut on pakotettu myymään seksiä, voit saada apua myös Pro-tukipisteestä. Tukipisteitä on Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Yhteystiedot löydät Pro-tukipisteen verkkosivuilta.

Oleskelulupa ihmiskaupan uhrille

Jos olet joutunut tai sinun voidaan perustellusti epäillä joutuneen ihmiskaupan uhriksi, sinulle voidaan myöntää oleskelulupa Suomeen. Sinun pitää olla Suomessa, jotta voit hakea oleskelulupaa ihmiskaupan uhrina. Jos olet erityisen haavoittuvassa asemassa, voit saada jatkuvan oleskeluluvan. Lisätietoa oleskeluluvasta ihmiskaupan uhriksi joutuneelle saat Maahanmuuttovirastosta.

Oleskelulupa tai todistus työnantajan hyväksikäytön takia

Jos sinulla on jo oleskelulupa Suomessa ja olet joutunut työnantajan hyväksikäytön uhriksi, voit hakea jatkolupaa tai todistusta laajennetusta työnteko-oikeudesta työnantajan hyväksikäytön takia. Hae jatkolupaa työnantajan hyväksikäytön takia, jos nykyinen oleskelulupasi on umpeutumassa ja sinulla ei ole tiedossa uutta työnantajaa. Hae todistusta työnantajan hyväksikäytön takia, jos sinulla on oleskelulupa voimassa ja uusi työnantaja. Todistuksen tai jatkoluvan avulla voit työskennellä miltä tahansa alalta.