Siirry sisältöön

Omaisuus avioerossa

Julkaistu04.05.2023
Kun avioliitto päättyy, voitte sopia yhdessä, miten omaisuus jaetaan. Voitte sopia yhdessä myös, kumpi teistä saa toistaiseksi jäädä asumaan yhteiseen kotiin.

Apua omaisuuden jakamiseen

Jos ette pysty sopimaan, miten omaisuus jaetaan, kumpi tahansa puoliso voi vaatia omaisuuden jakoa eli ositusta. Ositus voidaan tehdä heti, kun avioeroa on ensimmäisen kerran haettu. Ei siis tarvitse odottaa, että kuuden kuukauden harkinta-aika on kulunut.

Kun olette vaatineet ositusta, käräjäoikeus määrää pesänjakajan, joka jakaa omaisuuden. Pesänjakajalle täytyy maksaa tästä työstä.

Osituksen aluksi täytyy hankkia selvitys siitä, kuinka paljon omaisuutta ja velkaa kummallakin puolisolla on. Suomen lakioppaan sivuilta saat tietoa niistä asiakirjoista, jotka tarvitset ositusta varten.

Osituksesta saat lisää tietoa Oikeusministeriön sivuilta.

Jaetaanko omaisuus tasan vai ei?

Yleensä omaisuus jaetaan avioerossa tasan. Poikkeustapauksessa omaisuutta ei jaeta tasan. Silloin ositusta voidaan sovitella. Tämä tarkoittaa, että tilanteessa voidaan ottaa huomioon, mikä on kohtuullista. Esimerkiksi jos avioliitto on kestänyt alle viisi vuotta, omaisuutta ei välttämättä jaeta tasan.

Osituksen sovittelu voidaan tehdä vain, jos jompikumpi puoliso sitä erikseen vaatii.

Jos olette tehneet avioehtosopimuksen, tämä sopimus vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan.