Siirry sisältöön

Ikäihmiset

Julkaistu02.01.2023

Kunnat järjestävät Suomessa palveluita ikäihmisille, jotta arki olisi helpompaa ja he pystyisivät asumaan kotona mahdollisimman pitkään. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, sinulla on oikeus palveluihin, joita kunta tarjoaa.

Asuminen

Voit asua kotona heikkokuntoisenakin, jos tilat kotona ovat toimivat. Kotiin voi tehdä muutostöitä, jotka helpottavat asumista.

Kuntien tehtävänä on järjestää palveluasumista ja tuettua asumista niille, jotka sitä tarvitsevat. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Tuki- ja palveluasuminen.

Toimeentulo

Maahanmuuttajat, jotka ovat asuneet Suomessa riittävän kauan, saavat eläkettä vanhuuden tai työkyvyttömyyden takia samoilla perusteilla kuin muutkin Suomessa asuvat. Eläkkeen määrään vaikuttaa, kuinka kauan henkilö on asunut tai työskennellyt Suomessa. Takuueläke kuitenkin turvaa vähimmäistoimeentulon kolmen vuoden asumisen jälkeen. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Eläke.

Liikkuminen

Liikkumista varten on mahdollista saada lainaksi erilaisia apuvälineitä, esimerkiksi kävelykeppi tai rollaattori. Jos tarvitset apuvälineitä, ota ensin yhteyttä omaan terveysasemaasi. Terveysasemalta saat lisää tietoa apuvälineistä.

Talvella ulkona on usein liukasta. Suutarit ja jotkut suuret valintamyymälät myyvät liukuesteitä, jotka voi kiinnittää tavallisten kenkien alle. Voit myös ostaa kenkäkaupasta nastakengät, joilla on helpompi kävellä liukkaalla kadulla.

Kotihoito

Kunnat järjestävät iäkkäille kotihoitoa, johon kuuluu arjessa avustamista ja sairaanhoitoa kotona. Kotihoitoon kuuluvat kotipalvelut, kotisairaanhoito ja tukipalvelut

Kotipalvelut ovat apua arkiaskareissa esimerkiksi peseytymisessä, pukeutumisessa ja ruokailussa. Kotisairaanhoito on kotona tapahtuvaa sairaanhoitoa ja kuntoutusta. Lääkäri kirjoittaa lähetteen kotisairaanhoitoa varten. Näiden lisäksi on olemassa tukipalveluita, joita ovat esimerkiksi ateria-, siivous-, kauppa-, turvapalvelu- ja kuljetusapu.

Kun tarvitset kotihoitoa, ota yhteyttä kuntasi kotihoitoyksikköön. Kunnan kotihoito on maksullista. Kun kotihoito on säännöllistä, sinun ja puolisosi tulot vaikuttavat siihen, kuinka paljon kotihoito maksaa. Tilapäinen kotihoito on samanhintaista kaikille. Kunta voi myös antaa sinulle palvelusetelin, jolla voit ostaa palvelun kunnan hyväksymältä palveluntuottajalta.

Terveys

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, voit käyttää julkisia terveyspalveluita. Kun sairastut, ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Terveyspalvelut Suomessa.

Kun hoidat omaista kotona

Kun perheenjäsenesi tarvitsee apua jatkuvasti ja hoito on sitovaa ja vaativaa, hoitamiseen voi olla mahdollista saada omaishoidon tukea. Tuki on tarkoitettu niille, joilla on kotikunta Suomessa. Tuen määrä ja ehdot sen saamiseksi voivat olla erilaisia eri paikkakunnilla. Tukea voi hakea oman kunnan sosiaalitoimistosta. Jotta voit saada tukea, sinun täytyy tehdä kuntasi kanssa omaishoitosopimus. Lisää tietoa omaishoidon tuesta saat oman paikkakuntasi sosiaalitoimistosta.

Palkkion lisäksi kunta voi järjestää myös erilaisia palveluita, joiden avulla tuetaan kotihoitoa. Kunnat järjestävät vanhuksille myös päivätoimintaa. Päivätoiminta sisältää kuljetuksen, aterian, liikuntaa tai muuta toimintaa. Kysy lisää oman paikkakuntasi sosiaalitoimistosta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOmaishoitajaliitto

Palveluopas omaishoitajille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOmaishoitajaliitto

Omaishoidon tuki

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Omaishoidon tuki