Siirry sisältöön

Hammashoito

Julkaistu22.12.2022
Suomessa aikuiset ja lapset saavat edullista hammashoitoa terveysasemilla tai hammashoitoloissa. Voit myös varata ajan yksityiseltä hammaslääkäriltä.

Vaikka sinulla ei olisi kipuja tai muita oireita, kannattaa käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa. Hammassairauksia voidaan hoitaa parhaiten, kun ne löydetään jo ennen oireiden ilmenemistä. Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa koko kehosi terveyteen.

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, voit käyttää julkisia hammashoitopalveluita. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

Hätätilanteissa saat hoitoa, vaikka sinulla ei olisi kotikuntaa Suomessa tai oleskelulupaa. Hoitokuluja voidaan periä sinulta jälkikäteen.

Terveyspalveluiden kielet ovat Suomessa suomi ja ruotsi. Usein myös englannilla pärjää. Kun varaat ajan hammashoitoon, kysy, onko mahdollista käyttää tulkkia, jos et osaa näitä kieliä. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Tarvitsetko tulkkia.

Kun olet varannut ajan hammashoitoon, on tärkeää mennä ajoissa paikalle. Jos olet varannut ajan, mutta et pääsekään paikalle, on hyvin tärkeää perua käynti ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Jos et ilmesty paikalle etkä ole perunut varattua aikaa, joudut maksamaan korvausta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Suun terveys

Julkinen hammashoito

Kunnat tarjoavat hammashoitoa terveysasemilla tai hammashoitoloissa.

Kun haluat varata ajan hammashoitoon, soita paikkakuntasi hammashoidon ajanvaraukseen. Hoidon tarve ja kiireellisyys arvioidaan yleensä puhelimessa. Jos hoidolla ei ole kiire, sitä voi joutua jonottamaan useita kuukausia. Hoitoon täytyy päästä kuuden kuukauden sisällä.

Kun haluat varata ajan kiireelliseen hoitoon, soita paikkakuntasi päivystysajanvaraukseen. Kova särky, turvotus tai tapaturma on syy päästä kiireelliseen hoitoon. Kiireelliset tapaukset hoidetaan nopeasti.

Iltaisin ja viikonloppuisin päivystys on keskitetty suurempiin yksiköihin. Jos asut pienellä paikkakunnalla, voit joutua matkustamaan päivystykseen läheiseen kaupunkiin.

Jos tarvitset vaativampia toimenpiteitä, esimerkiksi hammaskirurgiaa, varaa aika ensin hammaslääkärille. Hammaslääkäri kirjoittaa lähetteen erikoishammashoitoon, jos se on tarpeen.

Yksityinen hammashoito

Yksityinen hammashoito on kalliimpaa kuin julkinen hammashoito. Jos kuulut Suomen sosiaaliturvanpiiriin, Kela korvaa osan maksusta. Kela ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi sellaista hoitoa, joka vaikuttaa ainoastaan ulkonäköön. Lisää tietoa saat Kelan verkkosivuilta.

InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva saat lisää tietoa Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuulumisesta.

Lapset

Kunta järjestää lapsille hammastarkastuksia säännöllisesti. Alle kouluikäisille lapsille tehdään hammastarkastus parin vuoden välein. Joissakin kaupungeissa lapsi saa kutsun hammastarkastukseen kirjeellä kotiin. Jos aika ei sovi, soita ajanvaraukseen ja vaihda aika. Joissakin kaupungeissa täytyy itse varata aika tarkastukseen.

Kouluikäiset lapset käyvät hammastarkastuksessa koulupäivän aikana alueen hammashoitolassa. Tarkastukset tehdään 1., 5. ja 8. luokalla. Vanhempien kannattaa olla mukana hammastarkastuksissa ainakin 1. luokalla.

Terveyskeskuksen hammashoito on maksutonta alle 18-vuotiaille lapsille.