Siirry sisältöön

Hammashoito

Julkaistu05.02.2024
Suomessa aikuiset ja lapset saavat edullista hammashoitoa sosiaali- ja terveyskeskuksissa tai hammashoitoloissa. Voit myös varata ajan yksityiseltä hammaslääkäriltä.

Vaikka sinulla ei olisi kipuja tai muita oireita, kannattaa käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa. Hammassairauksia voidaan hoitaa parhaiten, kun ne löydetään jo ennen oireiden ilmenemistä. Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa koko kehosi terveyteen.

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, voit käyttää julkisia suun terveydenhuollon palveluita. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

Hätätilanteissa saat hoitoa, vaikka sinulla ei olisi kotikuntaa Suomessa tai oleskelulupaa. Hoitokuluja voidaan periä sinulta jälkikäteen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Suun terveys

Julkinen hammashoito

Kun haluat varata ajan hammaslääkärille tai suuhygienistille, soita paikkakuntasi suun terveydenhuollon ajanvaraukseen. Jos et tarvitse kiireellistä hoitoa, voit joutua odottamaan monta kuukautta. Viimeistään kuuden kuukauden päästä sinun täytyy päästä hoitoon.

Eri hyvinvointialueilla löydät julkiset hammashoidon palvelut esimerkiksi nimellä suun terveydenhuolto, hammashoito tai suun terveys.

Kun haluat varata ajan kiireelliseen hoitoon, soita paikkakuntasi suun terveydenhuollon päivystykseen. Jos sinulla on kovaa särkyä tai turvotusta tai satutat pahasti suusi tai kasvosi, varaa aika kiireelliseen hoitoon. Silloin pääset nopeasti hoitoon.

Iltaisin ja viikonloppuisin päivystys on keskitetty suurempiin yksiköihin. Jos asut pienellä paikkakunnalla, voit joutua matkustamaan päivystykseen läheiseen kaupunkiin.

Jos hammaslääkäri arvioi, että tarvitset vaativampaa hoitoa, hän tekee sinulle lähetteen jatkohoitoon.

Terveyspalveluiden kielet ovat Suomessa suomi ja ruotsi. Usein myös englannilla pärjää. Kun varaat ajan suun terveydenhuoltoon, kysy, onko mahdollista käyttää tulkkia, jos et osaa näitä kieliä. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Tarvitsetko tulkkia.

Kun olet varannut ajan, on tärkeää, että menet ajoissa paikalle. Jos olet varannut ajan, mutta et pääsekään paikalle, on hyvin tärkeää perua käynti ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Jos et ilmesty paikalle etkä ole perunut varattua aikaa, joudut maksamaan korvausta.

Yksityinen hammashoito

Yksityinen suun terveydenhuolto on kalliimpaa kuin julkinen. Jos kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin, Kela korvaa osan maksusta. Kela ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi sellaista hoitoa, joka vaikuttaa ainoastaan ulkonäköön. Lisää tietoa saat Kelan verkkosivuilta.

InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva saat lisää tietoa Suomen sairausvakuutuksen piiriin kuulumisesta.

Lapset

Lapset käyvät hammastarkastuksissa säännöllisesti. Alle kouluikäisille lapsille tehdään hammastarkastus parin vuoden välein. Joillakin paikkakunnilla lapsi saa kutsun hammastarkastukseen kirjeellä kotiin. Jos aika ei sovi, soita ajanvaraukseen ja vaihda aika. Joillakin paikkakunnilla täytyy itse varata aika tarkastukseen.

Kouluikäiset lapset käyvät hammastarkastuksessa koulupäivän aikana alueen hammashoitolassa. Tarkastukset tehdään 1., 5. ja 8. luokalla. Vanhempien kannattaa olla mukana hammastarkastuksissa ainakin 1. luokalla.

Julkinen suun terveydenhuolto on maksutonta alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille.