Siirry sisältöön

Töitä Suomesta

Julkaistu03.06.2024
Jos etsit töitä Suomesta, tutustu avoimiin työpaikkoihin, selvitä tarvitsetko oleskelulupaa ja huolehdi työnhaun asiakirjat kuntoon. Ole itse aktiivinen ja kysy tarvittaessa neuvoa työnhaun asiantuntijoilta.

Työn hakeminen Suomesta

Voit hakea töitä Suomesta ulkomailta käsin tai joissakin tilanteissa Suomeen saapumisen jälkeen. Ota huomioon, että työnteko-oikeutesi ja mahdollinen oleskeluluvan tarve riippuu kansalaisuudestasi sekä siitä, mistä maasta olet muuttamassa. Lue lisää aiheesta InfoFinlandin sivulta Työnteko-oikeus Suomessa.

Selvitä etukäteen, löytyykö Suomesta oman alasi työtä ja millaisia todistuksia tarvitset suomalaisilla työmarkkinoilla. Joihinkin ammatteihin, esimerkiksi opettajan, lähihoitajan tai lääkärin ammattiin, vaaditaan Suomessa lain perusteella tietty koulutus tai tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus. Kannattaa hakea ammattipätevyyden tai tutkinnon tunnustamista ennen kuin haet töitä.

Lisätietoa saat InfoFinlandin sivuilta Ulkomainen tutkinto Suomessa ja Kielitaito ja pätevyysvaatimukset.

Avoimia työpaikkoja Suomesta

Avoimista työpaikoista löydät tietoa työpaikkojen verkkosivustoilta, sosiaalisen median kanavista, muilta verkkosivuilta sekä työ- ja elinkeinotoimistosta eli TE-toimistosta. Löydät työpaikkasivustoja, kun kirjoitat hakukoneen tekstikenttään suomeksi ”avoimet työpaikat” tai englanniksi “vacancies”.

Tietoa Suomen työmarkkinoista ja avoimista työpaikoista on esimerkiksi Työmarkkinatori- ja Work in Finland -sivustoilla sekä EURES- ja Europassi -portaaleissa.

  • Työmarkkinatori.fi on verkkopalvelu, joka tuo yhteen työnhakijat ja työnantajat sekä julkiset työllisyyspalvelut Suomessa.
  • Work in Finland -sivusto tarjoaa avoimia työpaikkoja kansainvälisille osaajille ja yleistason neuvontaa kansainvälisen rekrytoinnin eri vaiheisiin.
  • EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella.
  • Europassi-palvelusta löytyy tietoa työmahdollisuuksista Suomessa ja koko Euroopassa. Palvelu on maksuton ja tarkoitettu kaikille. Voit luoda tilisi Europassi-palveluun myös, jos olet EU/ETA-maan ulkopuolelta.

Lisätietoa suomalaisista työmarkkinoista ja eri aloista löydät InfoFinlandin sivulta Työskentelymahdollisuudet Suomessa.

Miten haet työtä?

Suomalaiset työpaikkasivustot toimivat useimmiten suomen, ruotsin tai englannin kielellä. Yleensä Suomessa työtä haetaan työhakemuksella, johon täytyy liittää ansioluettelo eli CV. Työhakemus ja CV pitää lähettää internetsivujen kautta tai sähköpostitse suoraan työnantajalle.

Huolehdi todistuksista ja asiakirjoista, jotka tarvitset työhakemuksen liitteiksi. Saatat tarvita myös käännöksiä asiakirjoille, jos ne ovat jollain muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Lue lisää aiheesta InfoFinlandin sivuilta Työhakemus ja CV sekä Vinkkejä työnhakuun.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK

Miten haet töitä

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyöelämään.fi

Työnhaku

Muita työllistymisen vaihtoehtoja

Henkilöstövuokraus

Suomessa on henkilöstövuokrausyrityksiä, joiden kautta yritykset etsivät työntekijöitä lyhyeksi tai pitkäksi ajaksi. Tällaista työtä kutsutaan vuokratyöksi. Työnantajasi on henkilöstövuokrausyritys, joka vuokraa työtäsi asiakasyrityksille. Teet siis töitä asiakasyritysten työpaikoilla.

Henkilöstövuokrausyritys tekee kanssasi työsopimuksen, maksaa sinulle palkan, antaa palkallisen vuosiloman sekä järjestää työterveyshuollon. Asiakasyritys perehdyttää työhön ja valvoo työntekoasi sekä huolehtii työturvallisuudesta.

Vuokratyö voi olla hyvä tapa saada oman alan työkokemusta Suomesta ja rakentaa verkostoja. Suomessa on useita henkilöstövuokrausyrityksiä. Löydät ne Internetistä esimerkiksi hakusanalla “henkilöstövuokraus”.

Kausityö

Suomesta voit löytää myös kausityötä. Lyhytaikaiseen sesonkiluontoiseen työhön voit hakeutua ympäri vuoden. Suuria sesonkityöllistäjiä ovat esimerkiksi talvella Lapin matkailukeskukset ja kesällä saariston lomakohteet. Kesällä on tarjolla myös maataloustyötä, esimerkiksi marjojen poimintaa marjaviljelmillä.

Myös kaupungit ja kunnat tarjoavat yleensä paljon kesätyöpaikkoja. Löydät kausitöitä työpaikkasivustoilta sanahaulla ”kausityö” tai ”kesätyö”.

Yritystoiminta

Voit myös perustaa oman yrityksen. Yrityksen perustamisesta saat tietoa InfoFinlandin sivulta Yrityksen perustaminen Suomessa.

Jos asut jo Suomessa ja jos sinulla on voimassa oleva oleskelulupa, voit toimia freelancerina tai kevytyrittäjänä. Freelance-työ tarkoittaa sitä, että teet työtä usealle toimeksiantajalle ilman pysyvää työsuhdetta. Freelancerin täytyy itse huolehtia veroasioista ja eläkemaksuista.

Voit laskuttaa työn laskutuspalvelun avulla ilman, että perustat yritystä. Sitä kutsutaan nimellä kevytyrittäminen. Ota kuitenkin huomioon, että työskentely freelancerinä tai kevytyrittäjänä voi vaikuttaa työttömyysturvaasi.

Palveluita työnhaun tueksi

Työnhaussa tarvitaan omaa aktiivisuutta, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Erilaiset palvelut auttavat sinua työnhaussa eri elämäntilanteissa.

Työn etsimisessä auttavat esimerkiksi neuvojat International Houseissa ympäri Suomea, TE-toimistot sekä kuntien työllisyyspalvelut.

International House Helsinki

Jos harkitset muuttoa Suomeen, voit kysyä neuvoa etukäteen International House Helsingin asiantuntijoilta. Neuvojilta saat tietoa elämisestä ja työskentelystä Suomessa sekä ohjeita, mitä sinun täytyy tehdä ennen muuttoa ja sen jälkeen. Voit jo kotimaastasi käsin osallistua Työnhakuneuvonnan palveluun etäyhteyden avulla. Näin voit parantaa mahdollisuuksiasi löytää työtä ja saada lisää tietoa suomalaisista työmarkkinoista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleInternational House Helsinki

Ennakkovaiheen neuvontapalvelut

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleInternational House Helsinki

Työnhakuneuvonta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleInternational House Helsinki

Opas kansainväliselle työnhakijalle