Siirry sisältöön

Töitä Suomesta

Julkaistu10.08.2023
Jos etsit töitä Suomesta, tutustu avoimiin työpaikkoihin, luo itsellesi verkostoja, ylläpidä osaamistasi ja ole suoraan yhteydessä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Myös suomen tai ruotsin kieltä kannattaa opiskella.

Etsi avoimia työpaikkoja

Hae avoimia työpaikkoja internetin työpaikkasivuilta, sanomalehdistä tai sosiaalisen median palveluista (esimerkiksi Facebook ja LinkedIn). Löydät työpaikkasivustoja, kun kirjoitat hakukoneen tekstikenttään ”avoimet työpaikat”.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö

Avoimia työpaikkoja

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö

Vinkkejä työnhakuun

Luo itsellesi verkostoja ja ylläpidä osaamistasi

Verkostoista on hyötyä työnhaussa. Tunnista ja hyödynnä oma verkostosi. Opettajat, opiskelukaverit, tuttavat, entiset työkaverit ja esimiehet voivat myös olla osa verkostoasi.

Pyydä muilta vinkkejä työnhakuun tai apua työhakemuksen tekemiseen. Mieti myös, löytyykö omasta verkostostasi henkilöä, joka voisi kertoa työmahdollisuuksista tai suositella sinua.

Ole aktiivinen. Ylläpidä taitojasi, seuraa oman alasi tapahtumia ja uutisia, osallistu täydennyskoulutuksiin sekä kehitä aiempaa osaamistasi.

Ylläpidä ja laajenna verkostoasi. Lyhyetkin työsuhteet tai työharjoittelu voivat auttaa sinua kasvattamaan verkostoasi. Käy oman alasi ammattitapahtumissa, tee vapaaehtoistyötä tai hae mukaan mentorointitoimintaan. Ota huomioon, että vapaaehtoistyön tekeminen voi vaikuttaa työttömyysturvaasi.

Voit tehdä vapaaehtoistyötä esimerkiksi järjestöissä. Yrityksissä ei tavallisesti voi tehdä vapaaehtoistyötä, vaan sinun kuuluu saada palkkaa, jos teet työtä yrityksessä.

Lue lisää vapaaehtoistyöstä InfoFinlandin sivulta Vapaaehtoistyö.

Opiskele suomea

Kun osaat suomea, sinun on helpompi saada töitä ja hoitaa asioitasi suomalaisessa yhteiskunnassa. Joillakin paikkakunnilla ruotsin kielen taito on tärkeää. Voit opiskella suomea ja ruotsia erilaisilla kursseilla tai itsenäisesti internetissä.

Lue lisää kielen opiskelusta InfoFinlandin osiosta Suomen ja ruotsin kieli.

Hyödynnä sosiaalista mediaa työnhaussa

Internetin yhteisöpalvelut, kuten Facebook ja LinkedIn ovat hyviä välineitä työnhakuun. Moni työnantaja käyttää myös Twitteriä viestintäkanavana. Voit etsiä näissä palveluissa tietoa avoimista työpaikoista ja rakentaa ammatillisia verkostoja. Voit saada tärkeää tietoa eri organisaatioiden toiminnasta ja eri alojen ajankohtaisista asioista tai osallistua keskusteluihin.

Ota yhteyttä työnantajiin

Voit olla suoraan yhteydessä kiinnostaviin organisaatioihin ja kysyä, onko heillä avoimia työpaikkoja. Suuri osa työpaikoista on piilotyöpaikkoja. Nämä työpaikat eivät tule avoimeen hakuun, vaan työnantajat etsivät työntekijöitä omien verkostojensa kautta. Voit soittaa suoraan työnantajalle tai lähettää sähköpostitse avoimen hakemuksen. Usein voit myös lähettää avoimen hakemuksen yrityksen verkkosivujen kautta.

Hae töitä työnvälityspalvelujen kautta

Voit hakea töitä myös sellaisten yritysten kautta, jotka tarjoavat työnvälityspalveluita. Työ voi olla lyhytkestoista, mutta voit saada siitä hyödyllistä kokemusta ja laajentaa verkostojasi. Teet sopimuksen yrityksen kanssa, joka lähettää sinut töihin toiselle työnantajalle. Voit työllistyä myös vakituiseen työhön tällaisen yrityksen kautta.

Suomessa työnvälitys on aina ilmaista työntekijälle. Älä koskaan maksa työnvälityksestä. Silloin voit joutua rikoksen uhriksi ja menettää tuloja.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö

Vuokratyöopas

Työllistä itsesi freelancerinä tai yrittäjänä

Freelance-työ tarkoittaa sitä, että teet työtä usealle toimeksiantajalle ilman pysyvää työsuhdetta. Freelancerin täytyy itse huolehtia veroasioista ja eläkemaksuista.

Voit laskuttaa laskutuspalvelun avulla ilman, että perustat yritystä. Sitä kutsutaan nimellä kevytyrittäminen.

Voit myös perustaa oman yrityksen. Yrityksen perustamisesta saat tietoa InfoFinlandin sivulta Yrityksen perustaminenSuomessa.

Ota huomioon, että työskentely freelancerinä tai yrittäjänä voi vaikuttaa työttömyysturvaasi.

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistossa

Jos sinulla ei ole työpaikkaa, kun muutat Suomeen tai jos jäät työttömäksi Suomessa, sinun täytyy ilmoittautua työnhakijaksi TE-toimistossa. Voit saada työttömyyskorvausta vain, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi.

TE-toimistosta sinut voidaan ohjata eteenpäin oman asuinkuntasi työllisyyspalvelujen asiakkaaksi.

TE-toimistot ja kuntien työllisyyspalvelut antavat työnhakijoille opastusta työnhakuun ja tietoa avoimista työpaikoista ja työttömille tarkoitetuista koulutuksista.

Lue lisää InfoFinlandin sivuilta Jos jäät työttömäksi ja Työttömyysturva.

Kotoutumiskoulutus

Jos olet vasta muuttanut Suomeen ja tarvitset tukea kotoutumiseen, voit päästä kotoutumiskoulutukseen TE-toimiston tai kuntasi työllisyyspalveluiden kautta. Kotoutumiskoulutukseen voi kuulua suomen kielen opiskelua, muita opintoja tai työkokeilua. Voit myös itse etsiä koulutuksen. Sinun täytyy sopia koulutuksesta TE-toimiston tai kuntasi työllisyyspalveluiden kanssa ennen kuin aloitat sen.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asettuminen Suomeen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö

Maahanmuuttajien kotoutumispalvelut

Jos olet alle 30-vuotias, voit saada apua Ohjaamosta

Jos olet alle 30-vuotias, voit saada tietoa työstä, koulutuksesta ja muista arkielämän asioista Ohjaamosta.