Siirry sisältöön

Lääkkeet

Julkaistu28.06.2024
Suomessa lääkkeitä voi ostaa vain apteekeista. Itsehoitolääkkeitä kuten särkylääkkeitä voit ostaa ilman lääkärin reseptiä. Monia lääkkeitä varten tarvitset kuitenkin reseptin, ennen kuin voit ostaa niitä. Esimerkiksi antibiootit ovat reseptilääkkeitä.

Reseptin kirjoittaa lääkäri. Myös osalla sairaanhoitajista on oikeus määrätä tiettyjä lääkkeitä.

Jos sairastat pitkäaikaista sairautta, ota vanhat reseptit mukaan lääkärin vastaanotolle, niin lääkäri osaa ottaa ne huomioon, kun hän kirjoittaa reseptin.  

Resepti on yleensä voimassa kahden vuoden ajan päivästä, jolloin se on kirjoitettu. Jos sinulla on resepti, jonka olet hankkinut ulkomailla, se ei ole voimassa Suomessa. Poikkeuksena ovat sellaiset reseptit, jotka on kirjoitettu toisessa Pohjoismaassa, ja eurooppalaiset lääkemääräykset. Ne ovat Suomessa voimassa. Eurooppalaista lääkemääräystä pitää pyytää lääkäriltä erikseen. Eurooppalaisia lääkemääräyksiä voivat kirjoittaa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset, jolla on lupa määrätä lääkkeitä.

Lääkepakkaukseen on merkitty lääkkeen viimeinen käyttöpäivä. Jos lääke on vanhentunut, sitä ei voi käyttää. Älä heitä vanhentuneita lääkkeitä pois, vaan vie ne aina apteekkiin, koska ne ovat ongelmajätettä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTerveyskirjasto.fi

Tietoa lääkevalmisteista

Mistä lääkkeitä saa?

Lääkkeitä voi ostaa apteekista. Myös sivuapteekit ja apteekkien palvelupisteet sekä apteekin oma verkkopalvelu kuuluvat apteekin palveluihin. Suomessa lääkkeitä ei saa myydä muualla. Vitamiineja ja luontaistuotteita myydään myös kaupoissa.

Apteekit ovat yleensä auki aamusta iltaan. Suurissa kaupungeissa saattaa olla apteekkeja, jotka ovat auki myöhemmin illalla. Apteekkariliiton sivuilta voit etsiä tietoa oman paikkakuntasi apteekeista ja niiden aukioloajoista.

Apteekissa on mahdollista vaihtaa reseptillä määrätty lääke toiseen, halvempaan lääkkeeseen, jos molemmissa lääkkeissä vaikuttava aine on sama. Apteekin työntekijä kertoo asiakkaalle, onko halvempaa vaihtoehtoa olemassa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Apteekit

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleApteekkariliitto

Apteekkien yhteystiedot

Kela-korvausta lääkkeistä

Jos kuulut Suomen sairausvakuutuksen piiriin, Kela korvaa osan monien lääkkeiden hinnasta. Korvausta ei saa niistä lääkkeistä, joita ostat ilman reseptiä. Korvausta voi saada vasta alkuomavastuun täyttymisen jälkeen, eli sen jälkeen kun olet ostanut korvattavia lääkkeitä 50 eurolla kalenterivuodessa. Alkuomavastuu ei koske lapsia. Se tulee käyttöön sen vuoden alusta, jona täytät 19 vuotta.

Voit saada korvauksen jo apteekissa. Korvaus vähennetään kassalla lääkkeen hinnasta. Korvausta voi myös hakea jälkeenpäin lomakkeella. Liitä mukaan laskelma lääkeostosta, jonka saat apteekista, sekä kassakuitti.

Lisää tietoa siitä, kuka kuuluu Suomen sairausvakuutuksen piiriin, saat InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva.

Lääkkeitä ulkomailta

Joitakin lääkkeitä saat tuoda Suomeen mukanasi ulkomailta henkilökohtaiseen käyttöösi. Tuontiin liittyy kuitenkin rajoituksia. Niihin vaikuttaa se, millaisesta lääkkeestä on kysymys, sekä mistä maasta tuot lääkkeen Suomeen. Sinun täytyy myös pystyä osoittamaan esimerkiksi reseptillä tai lääkärintodistuksella, että lääke on tarkoitettu omaan käyttöösi.

Ota selvää rajoituksista, ennen kuin tuot lääkkeitä Suomeen. Ota selvää rajoituksista myös, jos haluat tilata lääkkeitä Suomeen postitse.

ETA-maasta tai Pohjois-Irlannista saat tuoda mukanasi lääkkeitä henkilökohtaiseen käyttöön määrän, joka vastaa yhden vuoden käyttöä. Postitse voit tilata näistä maista lääkkeitä määrän, joka vastaa korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä.

ETA-alueen ulkopuolelta saat tuoda mukanasi Suomeen lääkkeitä henkilökohtaiseen käyttöön määrän, joka vastaa korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä. Lain mukaan lääkkeitä ei saa tilata postitse ETA-alueen ulkopuolelta.

Jos lääke on luokiteltu huumausaineeksi, sitä koskevat tiukemmat rajoitukset.

Jos olet epävarma, saako tiettyä lääkettä tuoda Suomeen, kysy lisää Tullista. Lisää tietoa saat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ja Tullin sivuilta.

Jos tilaat lääkkeitä ulkomailta, et voi saada niistä korvausta Kelasta.

EU-maissa toimii joitakin verkkoapteekkeja, joista voi laillisesti ostaa itsehoitolääkkeitä. Suurin osa internetin lääkekaupoista on kuitenkin laittomia. Voi myös olla terveysriski ostaa lääkkeitä laittomasta internetin lääkekaupasta.