Siirry sisältöön

Asuminen Vaasassa

Julkaistu07.08.2023

Vaasassa on monia erilaisia mahdollisuuksia asua. Asuntoja voi vuokrata tai ostaa omaksi.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Vuokra-asunto

Vuokra-asunnon voit hankkia yksityiseltä asunnonomistajalta tai välitystoimiston kautta. Täältä löydät listan vuokra-asuntojen tarjoajista Vaasassa:

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVaasan kaupunki

Vuokra-asunnot

Opiskelija-asunnot VOAS

Jos olet opiskelija, voit hakea vuokra-asuntoja, jotka on tarkoitettu erityisesti opiskelijoille. Opiskelija-asuntoja Vaasassa vuokraa VOAS – Vaasan opiskelija-asuntosäätiö. Täytä sähköinen hakemus kotisivuilla.

Pikipruukki

Yksi suurimpia asunnon vuokraajia Vaasassa on Kiinteistö Oy Pikipruukki. Pikipruukin vapaita asuntoja voi hakea täyttämällä hakemuslomakkeen. Asuntohakemuksen voi täyttää sähköisesti yhtiön kotisivuilla tai toimistolla.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKiinteistö Oy Pikipruukki

Vuokra-asunnot

Lue lisää: Vuokra-asunto

Asumisoikeusasunto

Asumisoikeusasunto on asunto, jossa maksat aluksi asumisoikeusmaksun. Lisäksi maksat asumisesta joka kuukausi tietyn summan eli käyttövastikkeen. Asumisoikeusmaksu on noin 15 % asunnon hinnasta.

Lue lisää: Asuminen Suomessa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOy Vaasan Asumisoikeus

Asumisoikeusasunnot

Asunnon tai talon ostaminen

Tietoa myynnissä olevista asunnoista saat esimerkiksi kiinteistönvälitystoimistoista, paikallisista sanomalehdistä ja Internetin asunto-sivustoilta. Omistusasunto on kallis hankinta, mutta pitkällä aikavälillä omassa asunnossa asuminen voi olla edullisempaa kuin jos asut vuokra-asunnossa. Asuntojen hinnat vaihtelevat paljon sijainnista ja talotyypistä riippuen. Pankit ja muut rahoituslaitokset voivat myöntää lainaa yksityishenkilöille oman asunnon hankintaan.

Vaasassa voit myös ostaa tontin ja rakentaa talon. Tietoa luvista ja määräyksistä saa Vaasan Kaupungin sivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVaasan Kaupunki

Rakentaminen

Lue lisää: Asunnon ostaminen

Asumistuki

Jos olet pienituloinen ja tulosi eivät riitä asumiskustannustesi kattamiseen, sinulla voi olla oikeus asumistukeen. Voit hakea asumistukea Kelasta. Asumistukea voi hakea myös internetissä.

Kela Vaasa

Tammipiha Pitkäkatu 28-30

65100 Vaasa

Löydät tietoa asumistuesta InfoFinlandin sivulta Asumistuki

Jätehuolto ja kierrätys

Lajittele kodissa syntyvät jätteet. Oman talon jäteastiat ovat tarkoitettu vain kodin päivittäiselle jätteelle. Jäteastioihin ei saa laittaa vaarallisia jätteitä, kuten kemikaaleja tai pattereita. Sellaiset jätteet, joita ei saa laittaa oman talon roska-astioihin, voit viedä ekopisteisiin. Lajittele biojäte, lasi, metalli, kartonki ja paperi erikseen niille tarkoitettuihin jäteasioihin.

WC-pönttöön ja viemäriin ei saa heittää kiinteitä jätteitä tai roskia eikä ruoantähteitä.

Vaasan jätehuollosta vastaavan Stormossen Oy:n verkkosivuilta voit etsiä sinua lähimpänä olevan ekopisteen.

Lue lisää: Jätehuolto ja kierrätys

Asuminen kriisitilanteessa

Vaasassa toimii kriisiryhmä, johon voit olla yhteydessä jos olet kokenut jotain traumaattista. Kriisiryhmä päivystää joka päivä klo 8-16, mutta voit soittaa numeroon 040 550 1990 ympäri vuorokauden ja jättää soittopyynnön.

Lähisuhdeväkivalta

Jos perheesi jäsen käyttää väkivaltaa sinua kohtaan tai uhkaa sillä, voit saada apua turvakodista. Turvakoti on kodinomainen paikka, jonne voit soittaa ja mennä kaikkina vuorokauden aikoina.

Pohjanmaan turvakoti Vaasassa:

Varastokatu 12

65100 Vaasa

PUH 06 312 9666 (24h)

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVaasan Ensi- Ja turvakoti ry

Vaasan Ensi- ja turvakoti

Lue lisää: Asumisen ongelmat

Asunnottomuus tai tilapäinen asuminen

Jos asuntosi on vahingoittunut esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon vuoksi, kotivakuutus voi joissakin tapauksissa korvata ylimääräisiä asumiskustannuksia. Ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi heti, kun vahinko on sattunut.

Joissain tapauksissa apua voi saada sosiaalitoimistosta: Ota yhteyttä sosiaalipäivystykseen vuorokauden ympäri puh.06 218 9555.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohjanmaan hyvinvointialue

Sosiaali - ja kriisipäivystys