Siirry sisältöön

Asuminen Helsingissä

Julkaistu14.12.2023
Helsingissä kaikki kaupunginosat ovat turvallisia, ja joukkoliikenne toimii hyvin. Tälle sivulle olemme koonneet tietoa, mistä voit löytää asunnon ja mitä asuminen maksaa Helsingissä. Löydät myös ohjeita siitä, miten lajittelet roskat oikein.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Asumisen kustannukset Helsingissä

Vuoden 2020 alussa Helsingissä vuokra per neliömetri oli keskimäärin 22,7 euroa vapailla markkinoilla ja 13 euroa valtion tukien jälkeen (Tilastokeskus). Lisäksi täytyy maksaa myös sähkö, internet, vesi ja kotivakuutus, joka on usein vuokranantajan vaatimus.

Jos omistat asunnon, maksat yhtiövastikkeen ja mahdollisesti asuntolainan. Jos ostat Helsingistä asunnon ja haet siihen lainaa, pankit suosittelevat, että asumisen kustannukset kuukaudessa ovat korkeintaan 40 % kaikista tuloista.

Jos perheesi tulot ovat pienet, sinulla voi olla oikeus saada asumistukea. Voit myös hakea edullista Helsingin kaupungin asuntoa (Heka).

Jos haluat vuokrata tai ostaa asunnon Helsingistä ja sinulla on kysymyksiä asumisesta, soita ja kysy neuvoa englanniksi numerosta +358 9 310 5015  (paikallispuhelumaksu).

Lue Kelan asumistuista InfoFinlandin sivulta Asumistuki. Lue lisää joukkoliikenteestä InfoFinlandin sivulta Tietoa Helsingistä.

Tarkista asuntojen myyntihinnat ja vuokrat ympäristöministeriön Asuntojen.hintatiedot.fi-sivulta (valitse Helsinki).

Vuokra-asunto

Lähes puolet helsinkiläisistä asuu vuokra-asunnossa. Asuntoja vuokraavat monet yritykset, Helsingin kaupunki, yksityiset ihmiset ja muut tahot. Voit kysyä työnantajaltasi myös työsuhdeasunnosta.

Vuokra-asunnon hintaan Helsingissä vaikuttavat asunnon koko, sijainti ja kunto. Keskusta-alueen ulkopuolella vuokrat ovat edullisempia. Useimmat kahden huoneen ja keittiön asunnot Helsingissä maksavat noin 800-1100 euroa kuukaudessa ja useimmat kolmen huoneen ja keittiön asunnot noin 1000-1500 euroa kuukaudessa. Kalustetuttujen asuntojen vuokrat ovat hieman korkeampia.

Vuokran lisäksi asukkaan pitää maksaa myös sähkölasku, vesimaksu, kotivakuutus ja mahdollinen internetyhteys. Lisäksi pitää maksaa vuokravakuus, joka on 1-3 kuukauden vuokra. Se palautetaan, kun asunnosta muutetaan pois.

Lue lisää siitä, miten kannattaa etsiä vuokra-asuntoa, vuokrasopimuksesta ja muista asiakirjoista InfoFinlandin sivulta Vuokra-asunto ja Vuokrasopimus..

Yksityiset vuokra-asunnot Helsingissä

Helsingissä pienet asunnot ovat kysytyimpiä. Asuntoa kannattaa hakea laajalta alueelta. Siten sinulla on paremmat mahdollisuudet löytää asunto. Yhtiöiden Sato ja VVO&amp,Lumo kautta asuntoja saa keskimäärin nopeammalla aikataululla. Asuntoa kannattaa hakea samanaikaisesti monesta paikasta. Tietoa vuokra-asunnoista Helsingissä voit etsiä erilaisista verkkopalveluista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOikotie.fi

Vuokra-asuntohaku

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVuokraovi.com

Vuokra-asuntohaku

Helsingin kaupungin vuokra-asunnot

Helsingin kaupungin vuokra-asunnot (ARA-asunnot) ovat yksityisiä edullisempia. Lisäksi sinun ei tarvitse maksaa vuokravakuuksia. Kaupungin vuokra-asuntoja välittää vuokra-asunnon haku -palvelu. Voit hakea Helsingin kaupungin vuokra-asuntoa joko sähköisesti tai käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa:

  1. Täytä sähköinen asuntohakemus vuokra-asunnon haku -palvelussa. Sähköistä hakemusta varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
  2. Jos et pysty tunnistautumaan sähköisesti, voit tehdä asuntohakemuksen myös käymällä vuokra-asunnon haun neuvonnassa. Ota mukaan voimassa oleva henkilökortti tai passi. Tarvitset myös henkilökohtaisen sähköpostin tunnistautumista ja rekisteröitymistä varten.

Vuokra-asunnon haku

Työpajankatu 8

Puh. (09) 310 13030

Hakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan. Jos Ara-vuokra-asuntohakemuksesi vanhenee, tulee sinun tehdä uusi hakemus.

Jotta voisit hakea kaupungin vuokra-asuntoa, sinulla pitää olla oleskelulupa vähintään vuodeksi. Kaupungin asuntoihin on paljon hakijoita. Voit kysyä Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista sähköpostilla asunnonhaku(at)hel.fi tai Asumisneuvonnan Chatissa.

Opiskelijan ja nuoren asuminen

Jos opiskelet päätoimisesti, voit hakea vuokra-asuntoa HOAS:n kautta. Voit myös kysyä vuokra-asunnosta omasta oppilaitoksesta tai Helsingin kaupungin vuokra-asunnon haku -palvelusta.

HOAS (Helsingin seudun Opiskelija-asuntosäätiö)

Puh. (09) 549 900

Kysy opiskelijan vuokra-asunnoista sähköpostilla asumispalvelut(at)hoas.fi

Lue lisää opiskelijan asumisesta InfoFinlandin sivulta Opiskelijan asuminen.

Nuorille tarkoitetuista kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista voit kysyä Nuorisoasuntoliiton tai Nuorisosäätiön neuvonnasta. Saattaa olla, että joudut odottamaan, että saat vuokra-asunnon. Vuokra-asunnoista nuorille voit kysyä myös erilaisista yhdistyksistä ja säätiöistä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleNuorisosäätiö

Vuokra-asuntoja nuorille

Asunnon ostaminen

Helsingin asunnoista hieman yli 40% on omistusasuntoja. Omistusasunnossa asuminen on pidemmällä aikavälillä edullisempaa. Tietoa asunnon etsimisestä, asuntolainasta, asuntokaupasta, myyjän ja ostajan vastuista löydät InfoFinlandin sivulta Asunnon ostaminen.

Vuoden 2019 kesällä Helsingin kalleimmat asunnot maksoivat keskimäärin 7 300 euroa neliöltä. Edullisimmat asunnot maksoivat keskimäärin 3 000 euroa neliöltä. Asuntojen hinnat Helsingissä nousivat vuodessa keskimäärin 2,4%. Voit katsoa asuntojen keskimääräisiä hintoja alueen mukaan kartalta Helsingin kaupungin sivuilta. Kallein alue on vihreällä merkitty keskustan alue Helsinki 1.

Löydät myynnissä olevia asuntoja internetin asunnonhakusivustoilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOikotie.fi

Omistusasuntojen haku

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleEtuovi.com

Omistusasuntojen haku

Jos haluat rakentaa omakotitalon Helsingissä, sinun täytyy hankkia siihen tontti ja lupa. Löydät tarkemman tiedon omakotitalon rakentamisesta Helsingin kaupungin sivuilta.

Asumisoikeusasunto

Mikä on asumisoikeusasunto? Miten voi hakea asumisoikeusasuntoa? Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asuminen Suomessa.

Tietoa asumisoikeusasunnoista Helsingissä löydät Helsingin kaupungin sivuilta, esimerkiksi

  • miten Helsingissä haetaan asumisoikeutta
  • mikä on järjestysnumero ja miten sitä haetaan
  • mitkä yhtiöt ja yhdistykset omistavat asumisoikeusasuntoja.

Käytännön tietoa asumisesta

Löydät paljon käytännön tietoa asumiseen liittyvistä asioista InfoFinlandin sivuilta:

Lue lisää asumiseen liittyvistä säännöistä ja oikeuksista InfoFinlandin sivulla Asukkaan oikeudet ja velvollisuudet.

Jätteet ja kierrätys

Lajittele jätteet ohjeiden mukaan, silloin niitä voi kierrättää. Sekajäte kuljetetaan Helsingissä energialaitokseen. Tietoa jätteiden lajittelusta löydät InfoFinlandin sivulta Jätteet ja kierrätys. Kodin jätteet kuten huonekalut, sähkölaitteet tai remonttijätteet täytyy viedä Sortti-asemalle.

Löydät tietoa jätteiden lajittelusta ja kierrätyspisteistä Helsingissä HSY:n (Helsingin seudun ympäristöpalvelut) sivulta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin seudun ympäristöpalvelut

Jätteet ja kierrätys

Asumisen ongelmat

Voit ottaa yhteyttä asumiseen liittyvissä ongelmissa Helsingin kaupungin sosiaalipalveluun.

Jos et voi jäädä asumaan omaan kotiisi, koska perheesi jäsen käyttää väkivaltaa sinua kohtaan tai uhkaa sillä, voit ottaa yhteyttä turvakotiin.

Lue lisää Helsingissä sijaitsevista turvakodeista ja tukiasumisesta InfoFinlandin sivulta Perhe Helsingissä.

Asunnottomuus

Jos jäät asunnottomaksi, ota yhteyttä oman asuinalueesi sosiaalityön palvelupisteeseen. Sosiaalityöntekijä voi auttaa sinua löytämään asunnon.

Asunnottomien palvelukeskus Hietaniemenkadulla on avoinna ympäri vuorokauden jokaisena päivänä. Siellä voi yöpyä tarvittaessa. Palvelukeskus tarjoaa yöpaikan päihdeongelmaisille helsinkiläisille, jos heillä ei ole mitään muuta yösijaa.

Hietaniemenkadun palvelukeskus

Hietaniemenkatu 5 B

Puh. (09) 310 466 28

Vailla vakinaista asuntoa ry:llä on yökeskus Kalkkers, joka tarjoaa lämpimän yöpaikan asunnottomille syksystä kevääseen. Kalkkers on auki klo 22-6. Keskuksessa ei ole nukkumapaikkoja, eikä se ole päihteetön paikka. Siellä ei kysytä, onko sinulla oleskelulupaa. Keskus on Helsingissä osoitteessa: Ratamestarinkatu 6, Itä-Pasila ja puhelinnumero on 050 443 1068. Sähköposti on kalkkers(at)vvary.fi

Samassa osoitteessa toimivat maahanmuuttoasioiden asiantuntijat:

  • Ma-to: suomi, englanti, bulgaria. Puh. 044 260 3818
  • Pe: suomi ja venäjä. Puh. 050 407 9703

Lue lisää: Asunnottomuus.