Siirry sisältöön

Työ ja yrittäjyys Tampereella

Julkaistu01.12.2023

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tällä sivulla on tietoa palveluista Tampereella. Muuta tärkeää tietoa aiheesta löydät sivulta Työ ja yrittäjyys

Mistä työtä?

Voit etsiä työpaikkoja internetistä ja sanomalehdistä. Löydät internetistä erilaisia työpaikkasivustoja, kun kirjoitat hakukoneen tekstikenttään ”avoimet työpaikat”. Monella työpaikka- ja yrityssivulla on mahdollista jättää työhakemus ja ansioluettelo (CV) työnantajan luettavaksi. Voit myös oma-aloitteisesti lähettää kiinnostavalle työnantajalle avoimen hakemuksen.

Työpaikkoja kannattaa etsiä myös sosiaalisen median kautta (esim. Facebook, LinkedIn).

TE-toimistot

Työ- ja elinkeinotoimiston sivuilta löytyy tietoa työpaikan löytämisestä, ammatinvalinnasta, koulutuksista ja työttömyysturvasta.

Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) palvelevat sekä työnhakijoita että työnantajia. TE-toimisto auttaa työnhaussa ja sen työpaikkasivuilta (mol.fi) löytyy tuhansia työpaikkoja eri puolilla Suomea. TE-info-verkkosivuilla on maahanmuuttaja-asiakkaille tarkoitettuja esitteitä ja videoita useilla eri kielillä.

Pirkanmaan TE-toimisto auttaa työnhaussa Tampereen ja Pirkanmaan alueella. Sieltä saat tietoa ammateista, koulutuksista ja oppilaitoksiin hakemisesta. Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen ammatillisen osaamisesi sekä koulutustarpeesi selvittämiseksi.

Pirkanmaan TE-toimisto

Pellavatehtaankatu 25

33100 Tampere

Puh. 0295 025 500 Työnhakija

Puh. 0295 040 019 Työlupa-asiat

Lue lisää: Mistä työtä, Jos jäät työttömäksi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePirkanmaan TE-toimisto

Työnhaku

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePirkanmaan TE-toimisto

Työluvat

International Tampere

International Tampere tuo kansainväliset osaajat ja yritykset yhteen. www.internationaltampere.fi(Link leads to external service) -verkkosivuille kootaan englannin kielellä Tampereen seudun kaikki palvelut ja tapahtumat kansainvälisten osaajien ja yritysten kohtaamiseksi. Sivustolta löydät tietoa työskentelystä ja ammatillisesta verkostoitumisesta alueella. Liity myös International Tampere - Linking Bright Business with Internationals -ryhmään LinkedIn:ssä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleInternational Tampere:

International Tampere

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleInternational Tampere:

International Tampere - LinkedIn -ryhmä

Tuni

Tuni on Tampereen ammattikorkeakoulun, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston verkkosivusto, josta löytyy tietoa työnhakemisesta ja linkkejä työnhakusivustoille.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen yliopisto:

Linkkejä työnhakuun

Tampereen kaupungin työpaikat

Tampereen kaupungilla työskentelee noin 15 000 työntekijää. Tietoa kaupungista työnantajana ja avoimista työpaikoista löytyy internetistä. Verkkosivujen kautta voi myös hakea avoinna olevia työpaikkoja tai jättää avoimen hakemuksen.

Työllisyydenhoidon palveluyksikkö välittää maahanmuuttajia työkokeiluun esimerkiksi Tampereen kaupungin yksiköihin, yrityksiin tai yhdistyksiin.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Tampereen kaupungin työpaikat

Yrityksen perustaminen

Neuvoja ja ohjeita yrityksen perustamiseen saat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) Yritys-Suomi –verkkopalvelusta ja –puhelinneuvonnasta. Valtakunnallinen Yritys-Suomi -puhelinpalvelu antaa tietoa ja neuvontaa yleisissä yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa 0295 020 500.

Uusyrityskeskus Ensimetristä saat tietoa ja apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa. Varaa aika maksuttomaan neuvontaan. Ensimetri järjestää myös koulutusta alkaville yrittäjille.

Tampereen Seudun Uusyrityskeskus Ensimetri

Kalevantie 2

33100 Tampere

Puh. 050 565 8000 (ajanvaraus)

Lue lisää: Yrityksen perustaminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePirkanmaan ELY-keskus

Yritysneuvontaa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleUusyrityskeskus Ensimetri

Yritysneuvontaa

Osuuskuntayrittäjyys

Osuuskunta on taloudellista toimintaa harjoittava yritys, jonka omistavat osuuskunnan jäsenet. Jotkut osuuskunnat on perustettu jäsentensä työllistämiseksi. Osuuskunnan perustamiseen ei yleensä tarvita suuria pääomia, vaan perustajien itsensä määrittelemä osuusmaksu riittää.

Tampereen seudun osuustoimintakeskus on osuuskuntayrittäjien oma neuvontapiste. Sieltä saat ajankohtaista tietoa, asiantuntevaa opastusta sekä käytännönläheistä koulutusta osuuskuntayrittäjyyteen ja osuustoimintaan liittyvissä asioissa.

Pirkanmaan Yrittäjät ry. on alueen yrittäjien yhteinen yrittäjäjärjestö ja edunvalvoja. Heidän verkkosivuiltaan löytyy tietoa yritystoiminnasta ja yrittäjyydestä Pirkanmaalla.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen seudun osuustoimintakeskus

Osuuskuntayrittäjyys

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePirkanmaan Yrittäjät ry.

Tietoa yrittäjille

Verotus

Työssäkäyntiä varten tarvitset verokortin. Saat sen verotoimistosta, Tampereella Sisä-Suomen verotoimistosta. Verokortin voi tilata myös verohallinnon internet-sivulta.

Jos työskentelet Suomessa rakennustyömaalla, tarvitset veronumeron. Veronumeron avulla seurataan, että kaikki työntekijät ovat Verohallinnon rekisterissä. Veronumeron pitää näkyä kuvallisessa tunnisteessa, jonka saat työnantajaltasi. Ilman veronumeroa rakennustyömaalla ei saa työskennellä. Jotta voit saada veronumeron, tarvitset ensin suomalaisen henkilötunnuksen.

Verohallinnon sivuilta löydät tietoa ulkomailta Suomeen muuttavien verotuksesta.

Verotoimiston yhteystiedot:

Hatanpään valtatie 36

PL 705, 33101 Tampere

Puh. 029 512 000 (valtakunnallinen puhelinvaihde)

Avoinna ma - pe 9.00 - 16.15 (kesällä 9.00 - 12.00)

Lue lisää: Verotus

Jos jäät työttömäksi

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistossa, jotta voit hakea työttömyyskorvausta. Työnhakijaksi ilmoittaudutaan verkkopalveluissa (www.te-palvelut.fi(Link leads to external service) -&gt, Oma asiointi) pankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Työnhakijaksi voi ilmoittautua myös ilman pankkitunnuksia, mutta tällöin työnhaku käynnistyy vasta, kun olet ollut henkilökohtaisesti yhteydessä TE-toimistoon. Ota yhteyttä TE-toimistoon, joko puhelimitse tai Pirkanmaan TE-toimiston kotisivuilta löytyvällä sähköisellä yhteydenottopyyntölomakkeella.

Pirkanmaan TE-toimisto

Pellavatehtaankatu 25

33100 Tampere

Puh. 0295 025 500 Työnhakija

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistossa, voit hakea työttömyystukea (työttömyyspäiväraha tai työmarkkinatuki) Kelasta. Työttömälle maahanmuuttajalle työmarkkinatuki maksetaan kotoutumistukena kolmen ensimmäisen maassaolovuoden ajan. Monia Kelan tukia voit hakea myös internetissä.

Lue lisää: Työttömyysturva

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePirkanmaan TE-toimisto

Työnhaku

Eläke

Eläkettä maksavat työeläkelaitokset ja Kela. Tietoa eläkkeistä ja eläkkeen hakemisesta löydät Kelan internet-sivulta sekä InfoFinlandin sivulta Eläke.