Siirry sisältöön

Vapaa-aika Tampereella

Julkaistu01.12.2023

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tällä sivulla on tietoa vapaa-ajan palveluista Tampereella. Muuta tärkeää tietoa aiheesta löydät sivulta Vapaa-aika.

Tampereella on monia mahdollisuuksia harrastaa erilaisia asioita. Kaupungissa on paljon kulttuuritapahtumia sekä liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia. Kirjastoja on eri puolilla kaupunkia.

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut järjestää kulttuuri- ja taidetilaisuuksia sekä tarjoaa tiloja tapahtumien ja näyttelyiden järjestämiseen sekä omaehtoiselle harrastustoiminnalle. Toiminnassa otetaan huomioon eri-ikäiset, eri kulttuurin lajeista kiinnostuneet ja eri puolilla kaupunkia asuvat tamperelaiset.

Kulttuuripalvelujen järjestämistä tilaisuuksista ja toiminnasta saa tietoa Kulttuuripalvelujen asiakaspalvelusta ja verkkosivuilta.

Kulttuuripalvelujen asiakaspalvelu

Kulttuuritalo Laikku

Keskustori 4

PL 487

33101 Tampere

Puhelin 040 806 2330, avoinna ma - pe 9 - 15

Tampereen seudulla järjestettävistä tapahtumista, näyttelyistä, elokuva- ja teatteriesityksistä sekä urheilu- ja liikuntatapahtumista löytyy tietoa Aamulehden Menoinfo.fi-palvelusta.

Liikuntaan ja ulkoiluun liittyvistä palveluista ja toiminnasta löytyy lisätietoa liikuntapalveluiden verkkosivuilta.

Visit Tampere on Tampereen seudun matkailuneuvonta. Sieltä voi tiedustella koko Pirkanmaan alueen tapahtumista ja aktiviteeteistä.

Visit Tampere

Puhelin 03 5656 6800

Sähköpostiosoite: visittampere(at)visittampere.fi

Lue lisää: Vapaa-aika

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Tapahtumia Tampereella

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Liikunta ja vapaa-aika

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVisit Tampere

Matkailuneuvonta

Kirjasto

Tampereen kaupunginkirjastosta voit lainata kirjoja, lehtiä, musiikkia, elokuvia ja pelejä. Kirjastossa on aineistoa myös suomen kielen opiskeluun. Kirjastossa voit lukea, käyttää tietokonetta, viettää aikaa tai osallistua erilaisiin tapahtumiin. Kaupunginkirjastolla on pääkirjaston lisäksi 14 lähikirjastoa eri puolilla kaupunkia sekä kaksi kirjastoautoa. Kirjastojen palvelut ovat maksuttomia.

Kirjastossa voit lukea erikielisiä lehtiä. Pääkirjaston lehtilukusaliin on tilattu sanoma- ja aikakauslehtiä eri puolilta maailmaa. Voit lukea lehtiä omalla kielelläsi myös internetissä.

Tarvitset kirjastokortin, kun lainaat kirjoja tai käytät tietokonetta kirjastossa. Saat kirjastokortin, kun näytät valokuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotias tarvitsee vanhemman tai huoltajan allekirjoituksen lomakkeeseen.

Lue lisää: Kirjastot

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunginkirjasto

Kirjastot ja aukioloajat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunginkirjasto

Maahanmuuttajan kirjasto

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunginkirjasto

Kirjaston verkkopalvelu

Liikunta

Tampereen liikuntapaikoista, uimahalleista, uimarannoista, urheilukentistä, luistelukentistä, ohjatusta liikunnasta ja muista liikuntamahdollisuuksista löydät tietoa internetistä. Liikuntapaikat ja -palvelut ovat kaikkien tamperelaisten käytettävissä. Verkkosivuilta löydät vinkkejä sekä kesä- että talviliikuntaan.

Eri lajien urheiluseuroista löydät tietoa internetistä, voit hakea tietoa lajin mukaan.

Liikuntapalvelut, asiakaspalvelu

Ratinan rantatie 1

33100 Tampere

Sähköpostiosoite: liikuntapalvelut.asiakaspalvelu(at)tampere.fi

Puhelin 03 5653 4300, ma klo 12 - 15.45, ti - pe klo 8.30 - 15.45

Lue lisää: Liikunta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Liikunta ja ulkoilu

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Liikunta ja vapaa-aika

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Liikunnan ja urheilun lajiseuroja

Luonnossa liikkuminen

Tamperelaisten käytettävissä on useita ulkoilu- ja virkistysalueita, esimerkiksi Pyynikillä, Kaupissa, Viikinsaaressa ja Hervannassa. Lisäksi kuntalaisten käytössä on ulkoilumajoja, uimarantoja sekä ulkoilu- ja latureittejä eri puolilla kaupunkia.

Ulkoilumetsät tarjoavat virkistäytymis- ja luontoharrastusmahdollisuuksia kaupunkilaisille.

Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö järjestää kesäisin opastettuja luontoretkiä, joille ovat tervetulleita kaikki luonnosta kiinnostuneet kaupunkilaiset. Retket ovat maksuttomia.

Tampereen kaupungin omistamilla vesialueilla on jokaisella kaupungissa asuvalla oikeus kalastaa. Voit onkia mato-ongella ja pilkkiä jäällä ilman erillistä lupaa. Onkiminen ja pilkkiminen on maksutonta. Tammerkoskella ja Viinikan Pahalammella on kuitenkin poikkeavat kalastussäännöt, eli Pahalammella ja Tammerkoskella kalastukseen tarvitaan aina kalastuslupa ja siellä tulee noudattaa ko. alueen kalastusmääräyksiä. Tammerkosken kalastusalueella onginta on kielletty.

Muuta kalastusta varten tarvitset maksullisen luvan. 18 – 64-vuotiailla kalastajilla pitää olla tosite kalastuksenhoitomaksun suorittamisesta. Tarkista kaupungin internetsivuilta, mitä lupia tarvitset ja mistä voit ne hankkia.

Lue lisää: Luonnossa liikkuminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Ulkoilu ja virkistyspaikat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Opastetut luontoretket ja luontopolut

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Kalastus ja ravustus

Teatteri ja elokuva

Tampereella ja ympäristökunnissa toimii useita ammatti- ja harrastajateattereita sekä lastenteattereita. Kesällä toimii lisäksi useita kesäteattereita.

Teattereiden ohjelmat löytyvät teattereiden omilta internetsivuilta ja Tampereen tapahtumakalenterista.

Tampereella on kolme elokuvateatteria: Finnkinon elokuvateatterit Plevnassa ja Cine Atlas Koskikeskuksessa sekä elokuvateatteri Niagara Kehräsaaressa.

Lue lisää: Teatteri ja elokuva

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupungin kulttuuripalvelut

Teatterit

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleElokuvateatteri Niagara

Elokuvia

Museot

Tampereella on useita museoita. Kaupungin ylläpitämiä museoita ovat mm. Museokeskus Vapriikki, Tampereen taidemuseo, Muumimuseo ja Amurin työläismuseokortteli. Lisätietoa museoiden näyttelyistä ja aukioloajoista löydät internetistä.

Lue lisää: Museot

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Museot

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePirkanmaan museokompassi

Museoita Pirkanmaalla

Lasten ja nuorten harrastukset

Tampereen kaupunki järjestää eri-ikäisille lapsille kerho- ja leikkitoimintaa. Kerhotoiminta sopii lapselle, joka ei tarvitse päivähoitoa vaan muuta säännöllistä ryhmätoimintaa. Kerhoihin haetaan päivähoitohakemuksella.

Vanhempien ja lasten yhteisiin, avoimiin perhekerhoihin ei tarvitse hakea tai ilmoittautua, vaan mukaan voi mennä, milloin itselle sopii. Toiminta on maksutonta.

Tampereen evankelisluterilainen seurakunta tarjoaa myös kerhoja, musiikkileikkikoulutoimintaa, partiotoimintaa sekä muuta harrastustoimintaa lapsille ja nuorille. Lisätietoa toiminnasta löydät internetistä.

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut järjestää monenlaista toimintaa eri-ikäisille lapsille. Tietoa löytyy internetistä Kulttuuripalveluiden Lastenkulttuuri-sivuilta.

Tampereella on hyvät mahdollisuudet opiskella ja harrastaa eri taidealoja. Tampereella saa tanssin, kuvataiteen, musiikin, teatteritaiteen, käsityön, sanataiteen ja sirkustaiteen perusopetusta. Opetus on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille ja nuorille.

Lupa liikkua ja harrastaa löytyy kouluikäisille tarkoitettuja avoimia harrastekerhoja moneen makuun.

Taidekaari on Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma, jossa lapset ja nuoret tutustuvat eri taiteenlajeihin. Taidekaari-toimintaa toteutetaan esi- ja perusopetuksen yhteydessä.

Tampereen kaupungin nuorisopalvelut on mukana nuorten arjessa: nuorisotiloilla, tapahtumissa, kouluilla, netissä, vapaa-aikana. Eri puolilla kaupunkia toimii nuorisotiloja, joissa nuoret voivat tavata toisiaan, pelata ja viettää aikaa yhdessä. Alueilla tehdään paljon kouluyhteistyötä, järjestetään erilaisia paikallisia tapahtumia sekä retkiä ja leirejä. Keskustassa sijaitseva Monitoimitalo 13 tarjoaa nuorille monenlaisia harrastusmahdollisuuksia kädentaidoista mediaan.

Tampereen kaupungin liikuntapalvelut järjestää lapsille uimakouluja sekä halleissa että kesäisin uimarannoilla.

Lue lisää: Lasten ja nuorten harrastukset

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Kerhot ja leikkitoiminta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

HIP-kerhotoiminta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Kulttuuria lapsille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Nuorten Tampere

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Taiteen perusopetus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Taidekaari

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen evankelisluterilaiset seurakunnat

Toimintaa lapsille ja nuorille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Uimakoulut

Ikäihmisten harrastukset

Tampereen kaupunki järjestää ikäihmisille ohjattua liikuntaa sekä monipuolista kulttuuritoimintaa. Myös monet eläkeläisyhdistykset järjestävät toimintaa eläkeläisille.

Lähitorilla voi osallistua monenlaiseen ryhmätoimintaan, erilaisiin tapahtumiin tai vain tulla tapaamaan tuttuja. Lähitorit ovat kaikenikäisten kohtaamispaikkoja. Tampereella toimii neljä lähitoria.

Kansalais- ja työväenopistossa voi harrastaa esimerkiksi taidetta, käsityötä, ruoanlaittoa, tanssia ja liikuntaa. Siellä voi myös opiskella kieliä.

Tampereen kaupungin liikuntapalvelut tarjoaa ikäihmisille mahdollisuuksia harrastaa erilaisia voimisteluliikunnan muotoja, kuntosaliharjoittelua, senioritanssia ja vesivoimistelua. Liikuntapalvelujen neuvonnasta sekä Kotitorilta saa tietoa liikuntapaikoista, ohjatuista ryhmistä sekä opastusta sopivan liikuntaharrastuksen aloittamiseen.

Lisätietoja kulttuurin harrastusmahdollisuuksista saa Kotitorilta ja kaupungin kulttuuripalvelujen asiakaspalvelusta.

Kotitori

Palvelupiste Frenckell

Frenckellinaukio 2 B

33100 Tampere

Puhelin 03 5656 5700, ma - pe klo 8.00 - 16.30

Kotitorilla voit vierailla ma - pe klo 9 - 16

Kulttuuripalvelut, asiakaspalvelu

Kulttuuritalo Laikku

Keskustori 4

33100 Tampere

Puhelin 040 806 2330, ma - pe klo 9 - 15

Liikuntapalvelut, asiakaspalvelu

Ratinan rantatie 1

33100 Tampere

Puhelin 03 5653 4300, ma klo 12.00 - 15.45, ti - pe klo 8.30 - 15.45

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Ikäihmisten liikuntapalveluja

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Ikäihmisten kulttuuripalveluja

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Lähitorit

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleAhjolan kansalaisopisto

Ahjolan kansalaisopisto

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen seudun työväenopisto

Työväenopisto

Yhdistykset

Tampereella on paljon erilaisia yhdistyksiä, esimerkiksi kulttuuriyhdistyksiä ja liikuntajärjestöjä. Lisää tietoa löydät kaupungin internetsivuilta.

Lue lisää: Yhdistykset

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Liikunnan ja urheilun lajiseuroja

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTampereen kaupunki

Monikulttuurinen toiminta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen Punainen Risti

Monikulttuurinen toiminta