Siirry sisältöön

Muutto Turkuun

Julkaistu19.12.2022
Kun muutat Turkuun, voit hoitaa lupa-asiat Maahanmuuttoviraston Enter Finland – verkkopalvelussa tai palvelupisteessä. Turun asukkaaksi voit rekisteröityä Digi- ja väestötietovirastossa. Olemme koonneet tänne tietoja muuttajalle tärkeistä palveluista.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Lue myös Muutto Suomeen.

International House Turku

International House Turku palvelee maahan muuttaneita ja maahanmuuttoa suunnittelevia vieraskielisiä henkilöitä. International House Turku auttaa ja neuvoo sinua muuttoon liittyvissä asioissa sekä löytämään sinulle asettautumiseen ja viihtymiseen liittyvät palvelut.

International House Turusta saat ohjaus- ja neuvontapalvelua suomen lisäksi 14 eri kielellä (arabia, dari, englanti, kurdi, persia, puola, romania, ruotsi, somali, suomi, thai, venäjä, vietnam ja viro). Kaikilla kielillä neuvontaa ei ole joka päivä. Tarkista etukäteen haluamasi kielen aikataulu International House Turun verkkosivulta.

International House Turku, Kauppatorin Monitori

Aurakatu 8 | KOP-kolmio

20100 Turku

Monikielisiä neuvonta- ja ohjauspalveluja saa myös Skanssin Monitorin toimipisteessä.

Skanssin Monitori

Kauppakeskus Skanssi, 2. kerros,

Skanssinkatu 10, 20730 Turku.

Puhelin: 040 175 9584

Sähköposti: infotori(at)turku.fi

Lupa-asiat

Maahanmuuttovirasto hoitaa kaikki oleskelulupa-asiat, Euroopan unionin kansalaisen rekisteröinnin ja kansalaisuushakemukset. Maahanmuuttovirasto sijaitsee Helsingissä, mutta sillä on palvelupisteitä eri puolilla Suomea. Turkulaisten lähin ulkomaalaisviraston palvelupiste sijaitsee Raisiossa.

Maahanmuuttoviraston palvelupiste:

Nallinkatu 8

21200 Raisio

Puhelin 029 5419600

Sinun tulee varata aika etukäteen, jos haluat asioida palvelupisteessä. Ajanvarauksen voi tehdä sähköisesti Maahanmuuttoviraston ajanvarauspalvelussa.

Jos et saa aikaa varattua ja lupasi on menossa vanhaksi etkä pysty tekemään sähköistä hakemusta, voit asioida palvelupisteessä jonottamalla vuoronumerolla. Varaudu kuitenkin siihen, että saatat todennäköisesti joutua jonottamaan hyvinkin pitkään etkä silti välttämättä pääse hoitamaan asiaasi saman päivän aikana.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Maahanmuuttoviraston ajanvarauspalvelu

Voit hakea monia oleskelulupia ja EU-rekisteröintiä myös verkossa Enter Finland -palvelussa. Jos tietokoneen käyttö ei ole sinulle tuttua, tee hakemus paperilla ja toimita se Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Enter Finland

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttovirasto

Maahanmuuttovirasto

Rekisteröityminen asukkaaksi

Kun muutat vakinaisesti asumaan Turkuun, sinun tulee rekisteröityä kunnan asukkaaksi Digi- ja väestötietovirastossa (entinen maistraatti).

Lounais-Suomen Digi- ja väestötietorekisteri, Turun yksikkö:

Itsenäisyydenaukio 2

PL 372

20101 TURKU

Kun menet Digi- ja väestötietovirastoon, ota mukaasi:

  • henkilöllisyystodistus (esimerkiksi passi)
  • oleskelulupa ja oleskelukortti (jos tarvitset oleskeluluvan Suomeen)
  • oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus (jos olet EU-maan kansalainen)
  • avioliittotodistus
  • lastesi syntymätodistukset.

Huomaa, että ulkomaalaisten asiakirjojen täytyy olla käännetty suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi ja laillistettuja.

Saat lisätietoa ulkomaalaisten rekisteröinnistä väestötietojärjestelmään ja kotikunnan merkitsemisestä Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleDigi- ja väestötietovirasto

Ulkomaalaisten rekisteröinti

Lue lisää: Asukkaaksi rekisteröityminen

Muuttoilmoitus

Kun muutat Turkuun muualta Suomesta tai Turun sisällä pysyvästi toiseen asuntoon, sinun tulee tehdä muuttoilmoitus. Muuttoilmoituksen voi tehdä helpoiten internetissä Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa.

Lue lisää:

Oleskelulupaongelmat

Jos sinulla on ongelmia tai epäselvyyksiä oleskeluluvan kanssa, voit ottaa yhteyttä Maahanmuuttovirastoon.

Jos sinulla on kysyttävää kansainväliseen suojeluun, oleskelulupiin, perheenyhdistämiseen tai muihin ulkomaalaisasioihin liittyen, voit ottaa yhteyttä Pakolaisneuvonnan maksuttomaan oikeudelliseen neuvontaan puhelimitse arkisin klo 10–12, puh. 09 2313 9325 tai sähköpostitse neuvonta(at)pakolaisneuvonta.fi. Neuvontakielinä pääsääntöisesti suomi ja englanti.

Jos oleskelet Turussa paperittomana, voit olla myös yhteydessä Kaikkien naisten talon paperittomien palveluohjaukseen. Sieltä saat neuvoja liittyen terveyteen, oleskeluoikeuteen, ja itselle kuuluvien palveluiden selvittämistä ja niihin ohjaamista. Talolla toimii viikoittainen terveyspiste yhteistyössä SPR:n ja Global Clinicin kanssa sekä päivittäinen terveysneuvonta hoidon tarpeen arvioimiseksi. Lisäksi keskuksessa on naisille ja lapsille suunnattua ryhmätoimintaa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKaikkien naisten talo

Kaikkien naisten talo

Lue lisää: Oleskelulupaongelmat