Asettuminen Tampereelle
Paikallistietoa
Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.
Tällä sivulla on tietoa maahanmuuttajien palveluista Tampereella. Lisää tietoa löydät sivulta Asettuminen Suomeen.
Monikielinen neuvonta Mainio
Monikielinen neuvonta Mainiosta saat opastusta arjen eri asioihin. Asiakkaita palvellaan 14 eri kielellä. Yleisimmät neuvontakielet ovat somali, venäjä, kiina, englanti, dari, kurdi ja arabia. Kaikki neuvojat puhuvat myös suomea. Palvelu on avoin ja ilmainen kaikille taustasta tai maahantulosyystä riippumatta. Neuvonta toimii ilman ajanvarausta.
Yleisimmät kysymykset koskevat suomalaista sosiaaliturvaa (Kela), asumista, suomen kielen opiskelua ja maahanmuuttoprosessia yleisesti. Saat apua lomakkeiden täyttämisessä ja viranomaispostin ymmärtämisessä. Neuvonnasta saat myös tietoa suomen kielen kursseista ja vinkkejä työnhakuun tai harjoittelupaikan löytämiseen.
Monikielinen neuvonta Mainio
Rautatienkatu 10 (1. krs)
33100 Tampere
Sähköpostiosoite: mainio(at)tampere.fi
Työikäisten sosiaalipalvelujen neuvonta saat tietoa kaupungin tarjoamista sosiaalipalveluista ja tarvittaessa asiakas ohjataan erityisen tuen piiriin. Palvelua saa myös somalin, darin, persian ja arabian kielellä.
Työikäisten sosiaalipalvelujen neuvonta
Sosiaaliasema Sarvis
Hatanpäänkatu 3 F (3. krs)
33900 Tampere
Puh. 03 384 5700, ma, ke–pe klo 9–15, ti klo 9–17.30
Monikielinen neuvonta Mainio
Neuvontaa maahanmuuttajilleLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleMaahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut
Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut Sarviksen sosiaaliasemalla tukevat maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja Tampereelle. Asiakkaalle tehdään kotoutumissuunnitelma, jonka avulla tuetaan yksilön tai perheen kotoutumista ja elämänhallintaa uudessa ympäristössä. Palvelua saa myös somalin, darin, persian ja arabian kielellä.
Alkuvaiheen sosiaalipalvelujen asiakkaita ovat Tampereelle muuttavat kiintiöpakolaiset ja oleskeluluvan saaneet aikuiset ja lapsiperheet sekä muut erityistä tukea tarvitsevat maahanmuuttajat.
Sosiaalipalvelujen neuvonta / Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut
Sarviksen sosiaaliasema
Itsenäisyydenkatu 17 (5. krs)
33500 Tampere
Puh. 040 806 2771, neuvonta ja ajanvaraus
Itsenäisesti Tampereelle muuttavat henkilöt
Itsenäisesti Tampereelle muuttavien henkilöiden (oleskeluluvan saaneiden) sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään alueellisissa palveluissa. Opiskelijat saavat terveyspalvelut Tampereen opiskeluterveydenhuollon tai YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) kautta.
Alkukartoitukset uusille maahanmuuttajille
Alkukartoitus auttaa uutta tamperelaista löytämään sopivia palveluja ja selviämään arkielämästä uudessa maassa. Alkukartoitus sisältää alkuhaastattelun ja tarvittaessa kielitestin ja osaamiskartoituksen. Haastattelussa keskustellaan ja selvitetään asiakkaan koulutustausta, työkokemus, kielitaito ja muut asiat, jotka liittyvät elämään Suomessa.
Alkukartoituksessa annetaan tietoa suomen kielen opiskelusta, työllistymisestä, kouluttautumisesta ja eri palveluista Tampereella. Haastattelu tehdään joko asiakkaan äidinkielellä tai muulla hänen ymmärtämällään kielellä.
Miten pääsee alkukartoitukseen?
Alkukartoituksista ja kotoutumissuunnitelman tekemisestä saat lisätietoa Monikielinen neuvonta Mainiosta, sosiaalipalvelujen neuvonnasta ja Tampereen kaupungin työllisyyspalveluista.
Monikielinen neuvonta Mainio
Rautatienkatu 10 (1. krs)
33100 Tampere
Sähköpostiosoite: mainio(at)tampere.fi
Sosiaalipalvelujen neuvonta / Maahanmuuttajien alkuvaiheen palvelut
Sarviksen sosiaaliasema
Itsenäisyydenkatu 17 (5. krs)
33500 Tampere
Puh. 040 806 2771, neuvonta ja ajanvaraus
Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut
Palvelujen neuvonta
puhelin 040 801 6581
sähköposti: tyollisyyspalvelut@tampere.fi (Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
Lue lisää: Kotoutuminen Suomeen
Monikielinen neuvonta Mainio
Neuvontaa maahanmuuttajilleLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleInternational House Tampere
Palvelua kansainvälisille asiakkaille asettautumiseen, työhön, opiskeluun ja työnantajien kohtaamiseen.
International House Tampere kokoaa yhteen Tampereen koulutus- ja työperäisen maahanmuuton, monikielisen neuvonnan sekä osaamisen kehittämisen ja rekrytoinnin kansainväliset palvelut. Saat kauttamme tietoa ja neuvontaa Tampereelle muuttamiseen, asettautumiseen, työnhakuun, opiskeluun ja yrittäjyyteen.
International House Tampereen toimijat ovat Tampereen kaupungin Työllisyys- ja kasvupalvelut, Monikielinen neuvonta Mainio, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Tampereen korkeakouluyhteisö ja Pirkanmaan TE-palvelut.
Ota yhteyttä:
Sähköposti international@tampere.fi (Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
Puhelin 041 730 2769
www.tampere.fi/internationalhouse(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
www.internationaltampere.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Monikulttuurinen toiminta
Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden verkkosivuilta löytyy tietoa kulttuurien välisestä toiminnasta. MOMU-monikulttuuriset museopalvelut tarjoavat maahanmuuttajille erinomaisen tilaisuuden tutustua uuden kotikaupungin kulttuuriin, luontoon ja historiaan.
Suomen Punaisen Ristin Tampereen osastolla on monikulttuurisuustoimintaa, kuten esimerkiksi ystävätoimintaa ja kaikille avoin kohtaamispaikka Tampurissa.
Monikulttuurinen naisten tapaamispaikka Naistari tarjoaa maahanmuuttajanaisille ja -lapsille tilan, missä he voivat turvallisesti osallistua erilaiseen toimintaan. Naistarilla maahanmuuttajanaiset voivat esimerkiksi opiskella suomen kieltä, harjoitella kielen käyttöä keskustelun avulla sekä jakaa kokemuksiaan Suomessa elämisestä.
Tampereen Tyttöjen Talon® toiminta on suunnattu 12—28-vuotiaille pirkanmaalaisille tytöille ja nuorille naisille. Voit tulla talolle viettämään aikaa, harrastamaan, tapaamaan uusia ystäviä, osallistumaan ryhmiin tai saamaan keskusteluapua.
Mattila on kaikille miehille avoin kansalaistalo, jossa vallitsee rento meininki. Toiminta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta. Toimintaa ideoidaan ja luodaan yhdessä.
Kölvi-toiminta on maahanmuuttajapojille ja nuorille miehille tarkoitettua monikulttuurista nuorisotyötä. Toiminnan parissa voi tutustua toisiin nuoriin ja osallistua erilaisiin harrastuksiin ja tapahtumiin.
Tampereen Tyttöjen Talo
Monikulttuurista toimintaa tytöilleLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleTulkki- ja käännöspalvelut
Jos et osaa suomea tai ruotsia, voit käyttää tulkkia, kun hoidat asioita viranomaisten kanssa. Esimerkiksi Kela, TE-toimisto ja Maahanmuuttovirasto tilaavat asiakkaalle tulkin joissakin tapauksissa. Silloin sinun ei tarvitse maksaa. Kysy tulkkauksesta aina etukäteen asianomaiselta viranomaiselta tai pyydä neuvoa Monikielinen neuvonta Mainiosta.
Jos tilaat tulkin itse ja maksat kustannukset, voit käyttää tulkkia milloin haluat. Tulkkauspalveluja Tampereella tarjoavat monet yritykset. Voit etsiä näitä yrityksiä esimerkiksi internetistä. Voit etsiä tulkkia tai kääntäjää Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton sivuilla olevan hakukoneen avulla