Siirry sisältöön

Asettuminen Ouluun

Julkaistu31.08.2023
Oulun kaupunki tarjoaa monenlaisia palveluita, jotka antavat apua eri elämäntilanteissa ja helpottavat asumaan asettumista uudelle paikkakunnalle. Tällaisia palveluita ovat mm. monikielinen neuvonta ja alkukartoitukset.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tällä sivulla on tietoa maahanmuuttajien palveluista Oulussa. Muuta tärkeää tietoa löydät sivulta Asettuminen Suomeen.

Maahanmuuttajien neuvonta ja kotoutuminen

Monikulttuurikeskus Villa Victor

Monikulttuurikeskus Villa Victor on Oulun kaupungin maahanmuuton ja monikulttuuristen palveluiden asiantuntijaorganisaatio.

Monikulttuurisuustyön koordinointi ja kehittäminen ovat Villa Victorin ydinosaamista. Työntekijät toimivat asiantuntijoina tärkeimmissä maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen liittyvissä työ- ja ohjausryhmissä. Myös rasisminvastainen työ sekä kaksisuuntaisen kotoutumisen edistäminen ovat keskeisiä tavoitteita. Toimintaa järjestetään ja kehitetään tiiviissä yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa.

Monikulttuurikeskus Villa Victorista saat maksutonta suomen kielen opetusta. Suomen kielen opetus tapahtuu nonstop-periaatteella, joten kursseille voi tulla milloin tahansa. Eritasoisia kursseja järjestetään alkeis- ja jatkotasolta edistyneelle tasolle YKI-harjoituskurssiin saakka. Opetus tapahtuu osoitteessa Torikatu 10 tai etänä Teams-sovelluksessa. 

Yksi Villa Victorin keskeisistä tehtävistä on järjestää ja mahdollistaa erilaisia monikulttuurisuuteen liittyviä tapahtumia. Lisäksi Villa Victor järjestää kuukausittain infotilaisuuksia erilaisista ajankohtaisista aiheista.

Mentorointi

Aina alkusyksystä Villa Victorissa alkaa uusi mentorointiohjelma.

Mentoroinnin kohderyhmänä ovat koulutetut maahanmuuttajat, jotka osaavat jo jonkin verran suomea. Kielen avulla on helpompaa päästä osalliseksi yhteiskuntaan sekä oman kotipaikkakunnan toimintoihin. Tästä syystä mentoroinnin pääkieli on suomi.

Mentoroinnin tavoitteena on lisätä maahanmuuttajien ammatillisia verkostoja sekä syventää heidän tietojaan suomalaisesta työelämästä ja tavoista. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa ja rohkaista mentoroitavaa suomen kielen käytössä, mikä parantaa yleisesti myös oman elämän hallintaa myös työelämän ulkopuolella.

Villa Victoriin ovat kaikki tervetulleita!

Oulu10-palvelut

Jos sinulla on kysyttävää Oulun kaupungin palveluista, voit ottaa yhteyttä kaupungin keskitettyyn asiakaspalveluun Oulu10:n.

Oulu10-palveluista voit ostaa liput kulttuuritapahtumiin (mm. Oulun kaupunginteatteri, Oulun Sinfonia), sekä joukkoliikennelipuja ja liikuntalippuja. Saatavilla on myös Oulun kaupungin esitteitä, lomakkeita, opaskarttoja ja esimerkiksi joukkoliikenteen aikataulut. Autamme asiakkaitamme sähköisessä asioinnissa ja eri lomakkeiden täytössä.

Oulu10-palvelut
Torikatu 10
90100 Oulu
Puhelin: 08 558 558 00
Sähköposti: oulu10@ouka.fi

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Oulu10

Byströmin Ohjaamo

Byströmin Ohjaamo palvelee alle 30-vuotiaita nuoria kaikissa nuorten elämään liittyvissä kysymyksissä. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Voit käyttää tietokoneita, tulostaa, kopioida ja skannata maksutta. Voit lukea esitteitä ja lehtiä, ja lainata  kirjastosta nuorten elämää käsittelevää aineistoa. Voit asioida Ohjaamossa paikan päällä, puhelimitse, sähköpostitse,Instagramin ja Facebookin sekä suomenkielisen verkkopalvelun Nuortenoulu.fi:n kautta.

Voit kysyä Byströmin Ohjaamon tietopalveluohjaajilta myös englanniksi paikan päällä tai verkkopalvelun kautta.

Byströmin Ohjaamossa toimii myös maahan muuttaneiden nuorten ohjaaja, p. 044 703 8294.

Byströmin Ohjaamo
Hallituskatu 5 A
90100 Oulu
Puhelin: 050 599 2293

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Byströmin ohjaamo

Tarvitsetko tulkkia?

 Jos et osaa suomea tai ruotsia, voit käyttää tulkkia, kun hoidat asioita viranomaisten kanssa. Esimerkiksi Kela, Maahanmuuttovirasto, hyvinvointikeskukset sekä sairaalat tilaavat asiakkaalle tulkin joissakin tapauksissa. Silloin sinun ei tarvitse maksaa. Kysy tulkkauksesta aina etukäteen viranomaiselta.

Jos tilaat tulkin itse ja maksat kustannukset, voit käyttää tulkkia milloin haluat. Voit etsiä näitä yrityksiä esimerkiksi internetistä. 

Voit etsiä tulkkia tai kääntäjää Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton sivuilla olevan hakukoneen avulla.

Lue lisää: Tarvitsetko tulkkia ?

 

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen kääntäjien ja tulkkien liitto

Etsi tulkki tai kääntäjä

Taloudelliset ongelmat

Taloudellisissa ongelmissa voit kysyä neuvoa sosiaalityöntekijältä. Joissakin tilanteissa sinulla on oikeus hakea toimeentulotukea.

Sosiaalipäivystys
044 703 6235
joka päivä klo 8-24

Velkaneuvonnasta saat tietoa ja neuvoja velkaongelmissa.

Velkaneuvontapalvelu
Puhelin: 044 703 6824
ma - pe klo 9-10

Lue lisää: Taloudelliset ongelmat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Kaupunki

Sosiaalipäivystys

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Kaupunki

Talous ja velkaneuvonta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Kaupunki

Toimeentuloturva