Siirry sisältöön

Asettuminen Ouluun

Julkaistu29.02.2024
Oulun kaupunki tarjoaa monenlaisia palveluita, jotka antavat apua eri elämäntilanteissa ja helpottavat asumaan asettumista uudelle paikkakunnalle. Tällaisia palveluita ovat mm. monikielinen neuvonta ja alkukartoitukset.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tällä sivulla on tietoa maahanmuuttajien palveluista Oulussa. Muuta tärkeää tietoa löydät sivulta Asettuminen Suomeen.

Maahanmuuttajien neuvonta ja kotoutuminen

International House Oulu

International House Oulu eli IH Oulu on palvelu BusinessAsemalla, josta oululaiset maahanmuuttajat ja ulkomailta Ouluun muuttoa suunnittelevat voivat saada maksutonta neuvontaa ja ohjausta. Lisäksi IH Oulu järjestää tapahtumia ja infotilaisuuksia työllistymiseen ja verkostoitumiseen liittyen ja tukee yrityksiä kansainvälisessä rekrytoinnissa.

Ollessasi Oulussa voit saada IH Oulusta

 • neuvontaa ja tietoa arkipäiväisistä tilanteista, esim. harrastamisesta, suomen kielen oppimisesta sekä kaupungin palveluista
 • opastusta työnhakuun kaupungin työllisyyspalveluista
 • neuvoa työllisyys- ja koulutusasioissa Oulun osaamiskeskus OSKEn neuvojalta
 • tietoa BusinessAseman ja IH Oulun pop up -palveluista, joita on muun muassa Kela ja OSAO Ovi, yrittäjyyttä suunnittelevien neuvonta, yrittäjille tarkoitetut palvelut sekä asumisneuvonta ja talousneuvola.

  Pakolaistaustaiset ja turvapaikan saaneet maahanmuuttajat voivat saada tukea ja neuvontaa kaupungin kotoutumispalveluista(Link leads to external service)

  Ukrainan kansalaiset ja tilapäistä suojelua saavat henkilöt voivat saada neuvontaa ukrainaksi.

  Ouluun muuttoa suunnitellessasi voit saada IH Oulun henkilökohtaista neuvontaa muutosta ja kotoutumisesta Ouluun. Saat lisätietoa ja pääset varaamaan ajan(Link leads to external service)täältä(Link leads to external service) (englanniksi). 

  IH Oulun kaikki palvelut ovat maksuttomia. IH Oulun henkilökunta osaa useita kieliä ja pystyy palvelemaan sinua valitsemallasi kielellä tulkkaussovelluksen kautta.

  Seuraa International House Oulun Instagramin, Facebookin ja LinkedInin sivuja saadaksesi tietoa asumisesta, työskentelemisestä sekä opiskelemisesta Oulussa. Sieltä saat tietoa myös tulevista tapahtumista ja kaupungin aktiviteeteista.

  Osoite:

  BusinessAsema, Hallituskatu 36 B,

  90100 Oulu, Finland

  Sähköposti:

  ihoulu@ouka.fi (Link opens default mail program)

Monikulttuurikeskus Villa Victor

Monikulttuurikeskus Villa Victor on Oulun kaupungin maahanmuuton ja monikulttuuristen palveluiden asiantuntijaorganisaatio.

Monikulttuurisuustyön koordinointi ja kehittäminen ovat Villa Victorin ydinosaamista. Työntekijät toimivat asiantuntijoina tärkeimmissä maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen liittyvissä työ- ja ohjausryhmissä. Myös rasisminvastainen työ sekä kaksisuuntaisen kotoutumisen edistäminen ovat keskeisiä tavoitteita. Toimintaa järjestetään ja kehitetään tiiviissä yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa.

Monikulttuurikeskus Villa Victorista saat maksutonta suomen kielen opetusta. Suomen kielen opetus tapahtuu nonstop-periaatteella, joten kursseille voi tulla milloin tahansa. Eritasoisia kursseja järjestetään alkeis- ja jatkotasolta edistyneelle tasolle YKI-harjoituskurssiin saakka. Opetus tapahtuu osoitteessa Torikatu 10 tai etänä Teams-sovelluksessa. 

Yksi Villa Victorin keskeisistä tehtävistä on järjestää ja mahdollistaa erilaisia monikulttuurisuuteen liittyviä tapahtumia. Lisäksi Villa Victor järjestää kuukausittain infotilaisuuksia erilaisista ajankohtaisista aiheista.

Mentorointi

Aina alkusyksystä Villa Victorissa alkaa uusi mentorointiohjelma.

Mentoroinnin kohderyhmänä ovat koulutetut maahanmuuttajat, jotka osaavat jo jonkin verran suomea. Kielen avulla on helpompaa päästä osalliseksi yhteiskuntaan sekä oman kotipaikkakunnan toimintoihin. Tästä syystä mentoroinnin pääkieli on suomi.

Mentoroinnin tavoitteena on lisätä maahanmuuttajien ammatillisia verkostoja sekä syventää heidän tietojaan suomalaisesta työelämästä ja tavoista. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa ja rohkaista mentoroitavaa suomen kielen käytössä, mikä parantaa yleisesti myös oman elämän hallintaa myös työelämän ulkopuolella.

Villa Victoriin ovat kaikki tervetulleita!

Oulu10-palvelut

Jos sinulla on kysyttävää Oulun kaupungin palveluista, voit ottaa yhteyttä kaupungin keskitettyyn asiakaspalveluun Oulu10:n.

Oulu10-palveluista voit ostaa liput kulttuuritapahtumiin (mm. Oulun kaupunginteatteri, Oulun Sinfonia), sekä joukkoliikennelipuja ja liikuntalippuja. Saatavilla on myös Oulun kaupungin esitteitä, lomakkeita, opaskarttoja ja esimerkiksi joukkoliikenteen aikataulut. Autamme asiakkaitamme sähköisessä asioinnissa ja eri lomakkeiden täytössä.

Oulu10-palvelut

Torikatu 10

90100 Oulu

Puhelin: 08 558 558 00

Sähköposti: oulu10@ouka.fi (Link opens default mail program)

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Oulu10

Byströmin Ohjaamo

Byströmin Ohjaamo palvelee alle 30-vuotiaita nuoria kaikissa nuorten elämään liittyvissä kysymyksissä. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Voit käyttää tietokoneita, tulostaa, kopioida ja skannata maksutta. Voit lukea esitteitä ja lehtiä, ja lainata  kirjastosta nuorten elämää käsittelevää aineistoa. Voit asioida Ohjaamossa paikan päällä, puhelimitse, sähköpostitse,Instagramin ja Facebookin sekä suomenkielisen verkkopalvelun Nuortenoulu.fi:n kautta.

Voit kysyä Byströmin Ohjaamon tietopalveluohjaajilta myös englanniksi paikan päällä tai verkkopalvelun kautta.

Byströmin Ohjaamossa toimii myös maahan muuttaneiden nuorten ohjaaja, p. 044 703 8294.

Byströmin Ohjaamo

Hallituskatu 5 A

90100 Oulu

Puhelin: 050 599 2293

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Byströmin ohjaamo

Tarvitsetko tulkkia?

 Jos et osaa suomea tai ruotsia, voit käyttää tulkkia, kun hoidat asioita viranomaisten kanssa. Esimerkiksi Kela, Maahanmuuttovirasto, hyvinvointikeskukset sekä sairaalat tilaavat asiakkaalle tulkin joissakin tapauksissa. Silloin sinun ei tarvitse maksaa. Kysy tulkkauksesta aina etukäteen viranomaiselta.

Jos tilaat tulkin itse ja maksat kustannukset, voit käyttää tulkkia milloin haluat. Voit etsiä näitä yrityksiä esimerkiksi internetistä. 

Voit etsiä tulkkia tai kääntäjää Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton sivuilla olevan hakukoneen avulla.

Lue lisää: Tarvitsetko tulkkia ?

 

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen kääntäjien ja tulkkien liitto

Etsi tulkki tai kääntäjä

Taloudelliset ongelmat

Taloudellisissa ongelmissa voit kysyä neuvoa sosiaalityöntekijältä. Joissakin tilanteissa sinulla on oikeus hakea toimeentulotukea.

Sosiaali- ja kriisipäivystys

044 703 6235

joka päivä ympärivuorokauden

 

Lue lisää: Taloudelliset ongelmat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOikeusapu- ja edunvalvontapiirit

Talous ja velkaneuvonta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePohde

Talousneuvola