Terveys Oulussa
Paikallistietoa
Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.
Tällä sivulla on tietoa terveyspalveluista Oulussa.
Terveyspalvelut Oulussa
Terveyskeskukset
Oulussa on terveysasemia eri puolilla kaupunkia, ja ne tarjoavat terveyspalveluita. Jokaisella terveysasemalla on oma ajanvarauspuhelinnumeronsa, josta voi varata ajan kiireettömään hoitoon sairaanhoitajalle tai lääkärille. Kiireellisissä tilanteissa voit mennä terveyskeskukseen maanantaista perjantaihin ilman ajanvarausta. Oulussa kiireelliseen hoitoon ei voi varata aikaa, vaan pääset hoitoon jonottamalla.
Aika terveyskeskukseen varataan puhelimitse. Jos linjoilla on ruuhkaa, voit jättää soittopyynnön. Soittopyyntöihin vastataan niin pian kuin mahdollista.
Maahanmuuttajien terveyspalvelut tarjoavat terveydenhoitoon liittyviä palveluja pakolaistaustaisille maahanmuuttajille maahanmuutosta kahden vuoden ajan.
Laboratoriokokeet
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen laboratoriopalvelut järjestää NordLab. Aika laboratorioon varataan itse NordLabin verkkosivuilta.
Ajan voi varata myös puhelimitse numerosta 0206198019.
Ohjeita ja neuvoja laboratoriotutkimuksiin tai niihin valmistautumiseen saa numerosta 08 558 44355.
Tarvitset laboratoriokäynnille lääkärin tai hoitajan lähetteen. Yksityislääkärin lähetteellä voi asioida myös NordLabilla, mutta silloin maksat itse näytteenoton laboratoriossa.
Rokotukset
Saat tietoa rokotuksista terveyskeskuksista.
Lääkkeet
Suomessa lääkkeitä voi ostaa vain apteekeista. Itsehoitolääkkeitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä.
Reseptien uusiminen
Voit uusia aiemmin saamasi lääkereseptin terveysasemilla. Reseptien uusinta hoidetaan pääasiassa eReseptillä, joka on lääkärin sähköisesti laatima ja allekirjoittama lääkemääräys. eResepti tallennetaan keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi. Potilas voi hakea Kela-kortilla lääkkeensä mistä tahansa apteekista.
Päivystys
Päivystyksessä hoidetaan sairauksia ja vammoja, joiden hoitaminen ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Päivystyksessä hoidetaan myös mielenterveyden oireita.
Terveyskeskusten aukioloaikoina saat kiireellistä hoitoa omasta terveyskeskuksestasi.
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa illalla tai viikonloppuna, saat apua mistä tahansa lähimmästä ympärivuorokautisesta päivystyksestä. Oulussa sellainen on Oulun seudun yhteispäivystys.
Ennen kuin lähdet päivystykseen, soita Päivystysapuun numeroon 116 117.
Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita 112. Henkeä uhkaavia tilanteita ovat esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet tai äkillinen kouristelu.
Lue lisää: Terveyspalvelut Suomessa
Raskaus ja synnytys
Kun huomaat olevasi raskaana, ota yhteyttä äitiysneuvolaan. Äitiysneuvolassa tuetaan äidin, vauvan ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia raskauden aikana. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.
Synnytyssairaala on Oulun yliopistollinen sairaala.
Lue lisää: Raskaus ja synnytys
Lue lisää: Kun lapsi syntyy Suomessa
Yksityiset terveyspalvelut
Oulussa on erillisiä, yksityisiä terveyspalveluita.
Lue lisää: Terveyspalvelut Suomessa
Lapsen terveys
Neuvolat tarjoavat palveluja alle kouluikäisille lapsille ja perheille. Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kasvua ja kehitystä sekä tuetaan vanhempia kasvatustyössä.
Neuvolasta saat myös puhelimitse terveysneuvontaa.
Lue lisää: Lapsen terveys
Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto
Peruskoulun oppilaat ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijat saavat maksuttoman terveystarkastuksen. Koulujen ja oppilaitosten terveydenhoitajat, koulukuraattorit ja koulupsykologit auttavat sinua terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä.
Korkeakouluopiskelijana saat lääkäri-, hammaslääkäri- ja mielenterveyspalvelut Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön kautta.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleIkäihmisen terveys
Ikäihmisen neuvontapalvelu Aino-neuvonta on ikääntyneiden oma neuvontapalvelu. Voit kysyä Pohteen, yksityisen ja kolmannen sektorin palveluista. Neuvonta on maksutonta palvelua ikääntyneille ja heidän läheisilleen.
Hammashoito
Pohteen hammashoitolat ovat avoinna arkipäivisin.
Viikonloppuisin ja arkipyhinä hammaslääkäripäivystys on Aapistie 3 (Kontinkangas).
Lue lisää: Hammashoito
Mielenterveyspalvelut
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa mielenterveyden oireiden vuoksi, saat apua omasta terveyskeskuksestasi. Jos terveyskeskus on kiinni, saat apua ympärivuorokautisesta yhteispäivystyksestä.
Psykiatrian päivystyksessä hoidetaan vakavia mielenterveyden häiriöitä. Niitä ovat esimerkiksi psykoottisuus eli todellisuudentajun häiriintyminen, itsetuhoisuus, vaikea masennus tai ahdistus. Psykiatrian päivystykseen tarvitset lähetteen terveyskeskuksestasi tai yhteispäivystyksestä.
Soita sosiaali- ja kriisipäivystykseen, jos sinä tai läheisesi olette kohdanneet vakavan kriisin.
Kiireettömissä asioissa ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi Oulun Omahoidon kautta tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarausnumeroon. Voit ottaa yhteyttä myös digitaalisen sote-keskuksen mielenterveys-chatin kautta.
Lue lisää: Mielenterveys
Seksuaaliterveys ja ehkäisy
Nuoret ja aikuiset voivat saada perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Neuvontaa tarjotaan terveyskeskuksissa, äitiysneuvolassa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.
Jos harkitset raskauden keskeyttämistä tai epäilet, että sinulla on sukupuolitauti, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskelijaterveysasemalle tai omalle terveysasemallesi.
Lue lisää: Seksuaaliterveys
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvolaLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleTukea sairauden aikana
Jos kuulut suomalaisen sairausvakuutuksen piiriin voit hakea omavastuuajan jälkeen Kelalta sairauspäivärahaa. Voit tehdä hakemuksen verkossa tai lähettää sen postissa Kelaan. Voit myös käydä Kelan toimistolla.
KELA
Sepänkatu 18
PL 221
90101 Oulu
Lue lisää: Tukea sairauden aikana
Vammaiset ihmiset
Vammaispalvelut on tarkoitettu sinulle, jos sinulla on vamma, kehitysvamma tai jokin sairaus, jonka vuoksi sinulla on erityisiä vaikeuksia selviytyä arjessa. Vammaispalvelujen tarkoitus on parantaa vammaisten henkilöiden tasa-arvoa. Vammaispalvelujen tarkoitus on tukea sinua, jotta selviydyt mahdollisimman hyvin jokapäiväisestä elämästäsi. Tavoitteena on, että voit toimia mahdollisimman itsenäisesti.
Kehitysvammaisten palvelut edistävät kehitysvammaisen henkilön ja hänen läheistensä arkea tukemalla itsenäisyyttä ja yhteiskunnan tasa-arvoista jäsenyyttä sekä turvata tarvittava hoito ja huolenpito erilaisissa elämänvaiheissa.
Ensiarviotiimi auttaa vammaisten palveluihin liittyvissä asioissa. Ensiarviotiimi on tarkoitettu uusille asiakkaille. Neuvomme myös läheisiä ja eri alojen ammattilaisia.
Uudet asiakkaat ottavat ensin yhteyttä ensiarviotiimiin.
Lue lisää: Vammaiset
Päihdepalvelut
Saat apua, jos kärsit esimerkiksi päihde- tai peliriippuvuudesta. Tukea saat joko yksilöllisesti tai ryhmämuotoisena. Tuki voi olla esimerkiksi ohjausta, neuvontaa, kuntoutusta tai sosiaalista tukea.
Palveluihin hakeutumisesta voit kysyä neuvoa päihdepalvelujen palveluohjauksesta.
Lue lisää: Päihderiippuvuudet(Link leads to external service)