Siirry sisältöön

Tietoa Oulusta

Julkaistu08.02.2024
Oulu on Pohjois-Suomen vanhin ja väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki ja neljänneksi suurin kaupunkialue. Oulussa on noin 210 000 asukasta. Kansallisuusryhmiä on Oulussa yli 100.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Perustietoa

Oulun kaupunki sijaitsee Pohjanlahden rannalla noin 600 kilometriä Helsingistä pohjoiseen. Oulu on Pohjois-Suomen keskus. Oulu on  Suomen 5. suurin kaupunki. Oulun asukasluku on yhteensä 211 848 henkilöä.(31.12.2022)

Oulu tunnetaan yhteistyökykyisistä ja osaavista ihmisistä, kehittämisaktiivisuudesta, laadukkaista palveluista ja monipuolisesta elinkeinorakenteesta. Oululla on Suomessa ja maailmalla vankka maine korkean teknologian kaupunkina.

Oululla on pitkät perinteet kansainvälisenä alueena. Vuosisatojen ajan kaupungilla on ollut kansainvälisiä yhteyksiä muun muassa merenkulun ja kaupan kautta. Ulkomaalaisten määrä Oulussa kasvaa tasaisesti. Vuonna 2022 Oulussa oli noin 7869 ulkomaan kansalaista 130 eri maasta.

Ouluun on hyvät ja nopeat liikenneyhteydet joka suunnasta ja eri kulkuvälineillä. Oulussa on kansainvälinen lentokenttä. Kaikki alueen valtatiet vievät Ouluun, ja myös rautatieasema on yksi Suomen vilkkaimmista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Oulun kaupunki

Asukastuvat

Oulun kaupunki tarjoaa asukastupatoiminnalle puitteet kuten tilat. Asukastupien toiminnasta vastaavat kolmannen sektorin toimijat, pääsääntöisesti asukasyhdistykset.

Oulussa on tällä hetkellä 11 asukastupaa / yhteisötilaa eri puolilla kaupunkia. Asukastupa / yhteisötila on kaikille avoin ”yhteinen olohuone”. Asuinpaikastasi riippumatta olet tervetullut kaikille asukastuville. Asukastuvat toimivat erilaisissa tiloissa, mm. omakotitalossa, koulun tai monitoimitalon yhteydessä. Asukastupien toiminta ja palvelut vaihtelevat alueittain. Osa asukastuvista tarjoaa mm. ompelupalvelua sekä atk-ohjausta. Koulujen tai monitoimitalojen yhteydessä toimivat asukastuvat tarjoavat mahdollisuuden liikuntaharrastuksiin kuten kuntosali, -jumppa ja lentopallo. Tarjontaan kannattaa tutustua etukäteen.

Yhteistä kaikille tuville on kahvilatoiminta sekä internet yhteydellä varustetun ilmaisen tietokoneen käyttömahdollisuus. Useimmilla asukastuvilla voi myös nauttia tuvalla valmistetusta edullisesta lounaasta jota tarjoillaan arkipäivisin.

Asukastuvalle voi tulla kahvittelemaan, ruokailemaan, käyttämään tietokonetta, lukemaan päivän lehdet, harrastamaan, osallistumaan erilaisiin yhteisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin, viettämään aikaa tapaamalla ystäviä tai tutustumaan uusiin ihmisiin. Asukastuvat tarjoavat mahdollisuuden tulla mukaan vapaaehtoistyöhön, esimerkiksi virike- ja harrasteohjaajaksi.

Asukastuvan tiloja voi myös varata mm. kokousten järjestämiseen. Varaukset tehdään ko. asukastuvalla josta saa myös tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Yhteisötilat

Yhteisötalot

Asukastupien ohella Oulussa on myös kaksi Oulun kaupungin ylläpitämää yhteisötaloa, Aleksinkulma ja Honkapirtti. Yhteisötalot  tarjoavat tiloja erilaisia juhlatilaisuuksia, kokous-, kerho- ja harrastustoimintaa varten. Lisätietoja talojen toiminnasta, tiloista sekä hinnoista saa ottamalla yhteyttä ko. yhteisötaloon.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Aleksinkulma

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun kaupunki

Honkapirtti

Internet

Internetiin pääsee ilmaiseksi kaupungin eri toimipisteissä kuten kirjastoissa, Oulu10-palvelupisteessä ja asukastuvilla. Näissä asiakkaiden/kuntalaisten käytössä on sekä asiakaspäätteitä että langaton julkinen PanOulu-verkko. Omaan kotiisi saat maksullisen nettiyhteyden ostamalla palvelun joltakin sitä tarjoavalta yritykseltä. Niitä ovat esimerkiksi DNA, Elisa ja Telia. Kysy erilaisista liittymätyypeistä ja hinnoista suoraan palveluntarjoajalta.

 

Oulun kaupungin matkailuneuvonta

Tule hakemaan vinkkejä nähtävyyksistä, menopaikoista, vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksista sekä kulttuuri- ja luontoaktiviteeteista Oulun kaupungin matkailuneuvonnasta. Meiltä saat mukaasi maksutta Oulun, Oulun seudun ja koko Suomen matkailu- ja kohde-esitteitä sekä kaupunkikarttoja.

Oulun kaupungin matkailuneuvonta

Hallituskatu 36 B

90100 Oulu

Puhelin: 08 558 41330

Sähköposti: matkailuneuvoja@ouka.fi (Link opens default mail program)

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVisit Oulu

Matkailuneuvonta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Kaupunki

Tapahtumakalenteri

Liikenne

 

Linja-autot

Paikallisbussit ovat hyvä tapa liikkua Oulun alueella. Linjoja on noin 40, ja osa niistä liikennöi lähikuntiin asti. Tavallisten bussilinjojen lisäksi on kolme City Bussi -linjaa, jotka liikkuvat vain keskustassa ja sen lähialueilla, ja niissä matkalipun hinta on halvempi.

Keskustassa melkein kaikki linjat kulkevat Torikadun kautta. Aikataulut, lippujen hinnat ja linjakartat löydät parhaiten Oulun Joukkoliikenteen verkkosivuilta suomeksi ja englanniksi.

 

Lue lisää Liikenne

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun joukkoliikenne

Oulun joukkoliikenne

Taksit

Taksin voit tilata soittamalla tai taksitolpilta, jossa tyhjät taksit odottavat matkustajia. Taksin voi maksaa käteisellä tai pankki- ja luottokorteilla.

Taksin numeron ja hintatiedot löydät verkkosivuilta: suomeksi ja englanniksi.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Aluetaksi oy

Oulun Aluetaksi Oy

Pysäköinti

Oulun keskustan alueella on maksullisia, aikarajoitettuja sekä rajoittamattomia pysäköintipaikkoja.

Aikarajoitetulla parkkipaikalla käytetään pysäköintikiekkoa, joka on kellotaulun sisältävä muovinen sininen kiekko. Saapumisaika pyöritetään seuraavan täyden puolen tunnin kohdalle ja kiekko jätetään tuulilasin alle näkyville. Kiekkoja voi ostaa huoltoasemilta ja tavarataloista.

Maksullisten parkkipaikkojen hinta vaihtelee pysäköintivyöhykkeen mukaan. Ydinkeskustassa pysäköiminen on kalliimpaa kuin reuna-alueilla. Maksullisen pysäköinnin maksut hoidetaan parkkipaikan läheisyydessä sijaitsevan parkkimaksuautomaatin kautta. Maksun voi maksaa kolikoilla tai matkapuhelimella.

Liikennemerkistä näkee, minkälaiset pysäköintisäännöt ovat kulloinkin voimassa, katso niitä kun saavut parkkipaikalle.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Kaupunki

Pysäköinti

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Seudun liikennetieto

Autoilukartta Oulussa

Pyöräily

Oulu on kaunis pyöräilykaupunki. Kaupungissa on laaja pyörätieverkko, joka ulottuu kaupunginosasta toiseen ja lähikuntiin. Pyörätiet pidetään kunnossa myös talvella, ja monet paikalliset pyöräilevät vuoden ympäri.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Seudun liikennetieto

Pyöräily ja kävely reittiopas

Liikennelinkkejä

Oulun Linja-autoasemalta liikennöivät useat seutu- ja kaukoliikenteen linja-autot.

Oulun rautatieasemalta junayhteydet kaikkialle Suomeen.

Oulun lentoasemalta on useita lentovuoroja Helsinkiin, muihin kotimaisiin kaupunkeihin ja ulkomaan kohteisiin.

Uskonto

Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa

Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Päätöksenteko

Kaupunginvaltuusto ohjaa konkreettisesti kaupungin kehittämistä taloudellista valtaa käyttäessään mm. veroprosentista, maksujen yleisistä perusteista ja asettaa hallintokunnille laadulliset ja toiminnalliset tavoitteet.

Kaupunginhallitus vastaa kaupungin hallinnosta ja taloudesta, valmistelee kaupunginvaltuuston päätettäväksi tulevat asiat, huolehtii valtuuston päätösten täytäntöönpanosta ja laillisuudesta.

Oulun kaupungissa ylimpiä virkamiehiä ovat kaupunginjohtaja ja eri palvelualueiden johtajat.

Vaikuttaminen

Kuntalainen voi vaikuttaa kaupungin asioihin äänestämällä joka neljäs vuosi järjestettävissä kunnallisvaaleissa. Tämän lisäksi kuntalaisilla on monia muita osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, kuten aloitteiden tekeminen, palautteen antaminen, yhteyden ottaminen luottamushenkilöihin ja viranhaltijoihin sekä osallistuminen yleisötilaisuuksiin, kyselyihin ja keskusteluun.

Lasten ja nuorten osallisuus ja vaikuttaminen

Oulun kaupungissa on luotu nuoriso- ja opetustoimen yhteistyönä nuorisovaikuttamisen malli, jolla edistetään lasten ja nuorten osallistumista ja lisätään heidän vaikuttamismahdollisuuksiaan.

Kuntalaisvaikuttaminen ja yhteisötoiminta

Kuntalaisvaikuttaminen ja yhteisötoiminta tukee kuntalaisten osallisuutta ja vaikuttamista. Tavoitteena on Oulu, jossa jokainen voi osallistua ja vaikuttaa asuinalueensa ja koko kaupungin yhteisten asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Yhteisötoiminnan alta löydät lisätietoja alueellisista yhteistyöryhmistä, asukastuvista sekä asukasyhteisöistä.

 

Lue lisää: Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOulun Kaupunki

Osallistu ja vaikuta

Hätätilanteet ja rikokset

Soita hätänumeroon 112, jos kyseessä on hätätilanne. Hätänumeron kautta voit saada paikalle poliisin, ambulanssin tai palokunnan. Älä soita hätänumeroon, jos kyseessä ei ole todellinen hätätilanne. Voit tehdä rikosilmoituksen poliisiasemalla. Jos kyseessä ei ole vakava rikos, voit tehdä rikosilmoituksen myös sähköisesti poliisin verkkosivujen kautta.

Oulun keskustan poliisiasema

Kirkkokatu 13

90100 OULU

Puhelin: 071 876 0211

Oulun Rikosuhripäivystys

Vanhantullinkatu 2

90100 OULU

Neuvontapuhelin 116 006 (ma–ti klo 13–21 ja ke–pe klo 17–21)

Puhelinnumerot ja lisätiedot löydät Rikosuhripäivystyksen sivuilta (useita kieliä: suomi, ruotsi, englanti, serbokroatia, venäjä, turkki, espanja, somali, arabia).