Siirry sisältöön

Vapaa-aika Turussa

Julkaistu19.12.2022

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tällä sivulla on tietoa vapaa-ajanviettotavoista Turussa. Muuta tärkeää tietoa aiheesta löydät sivulta Vapaa-aika.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Vapaa-aika

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Tapahtumakalenteri

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun Sanomat

Menovinkit

Kulttuurielämyksiä Turussa

Turun elinvoimainen, vauhdikas ja tasokas kulttuurielämä tarjoaa vaihtoehtoja moneen makuun.

Turussa on vahvat perinteet teatterissa ja musiikissa. Turun Kaupunginteatteri oli Suomen ensimmäinen täyskunnallinen teatteri, joka perustettiin vuonna 1946. Turun filharmoninen orkesteri on Suomen vanhin orkesteri. Sen juuret ulottuvat vuoteen 1790.

Turku on tunnettu Euroopan toiseksi vanhimmasta rockfestivaalista, Ruisrockista. Kaupunki on täynnä tapahtumaa vuoden ympäri, monet muutkin festivaalit ovat vakiinnuttaneet paikkansa Aurajoen varrella.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Kulttuuri

Musiikkia ja konsertteja

Klassista musiikkia tarjoaa Turun filharmoninen orkesteri. Orkesterin pääkonserttipaikka on Turun konserttitalo (Aninkaistenkatu 9). Kevät- ja syyskaudella konserttitalolla järjestetään sinfonia-, kamarimusiikki- ja viihdekonsertteja lähes viikoittain. Joitain konsertteja voi katsoa internetistä ilmaiseksi tallenteina tai suorina esityksinä.

Lippuja Turun filharmonisen orkesterin konsertteihin voi ostaa Konserttitalon lipunmyynnistä, Lippupisteen toimipaikoista ja verkkokaupasta sekä Kauppatorin Monitorista. Lisäksi lippuja voi ostaa ovelta tuntia ennen konserttia.

Kevyemmän musiikin tarjonnasta vastaavat lukuisat klubit ja muut tapahtumanjärjestäjät.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun filharmoninen orkesteri

Turun filharmoninen orkesteri

Teatteri, tanssiteatteri ja elokuva

Teatteria voi käydä katsomassa muun muassa Kaupunginteatterissa, Åbo Svenska Teaterissa, Linnateatterissa ja TEHDAS Teatterissa sekä kesäisin kesäteattereissa. Tanssiteatteria tarjoavat muun muassa Aurinkobaletti ja Tanssiteatteri Eri. Lisäksi Turussa on aktiivista nukke- ja harrastajateatteritoimintaa.

Turussa on myös Finnkinon elokuvateatteri ja erilaisia elokuvakerhoja.

Logomo on entinen VR:n konepaja ja nykyinen kulttuurikeskus. Siellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja, elokuvanäytöksiä ja muita kulttuuritapahtumia.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLogomo Oy

Logomo

Museot ja näyttelyt

Turussa on mielenkiintoisia museoita, joiden avulla voi tutustua Suomen historiaan, perinteeseen ja kuva- ja musiikkitaiteisiin sekä Suomen luontoon. Näyttelyiden lisäksi museoissa on runsaasti erilaisia opastuksia, työpajoja ja tapahtumia kaikenikäisille.

Turun ja koko Suomen historiasta kertovia museoita ovat muun muassa Turun linna, Apteekkimuseo, Luostarinmäki, Sibeliusmuseo, Forum Marinum sekä Aboa Vetus. Kuvataidetta voi ihailla Wäinö Aaltosen museossa, Turun Taidemuseossa, Ars Novassa ja gallerioissa. Turun biologinen museo tutustuttaa kävijän Suomen luontoon, keskeisiin maisematyyppeihin ja eri eläinlajeihin.

Kuralan Kylämäki on koko perheen kulttuurivirkistysalue. Kuralan alueella voi liikkua ympäri vuoden ja viettää aikaa eväsretkellä tai tutustua maatilan eläimiin. Kesäisin ja tapahtumien aikaan Kuralassa voi tutustua 1950-luvun maatilan arkeen emännän opastuksella, seurata työnäytöksiä ja kokeilla omia kädentaitoja. Kuralan kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja ympäri vuoden.

Museoiden osoitteet, aukioloajat ja lippujen hinnat löydät museoiden omilta sivuilta.

Lue lisää: Museot

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Museo

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun taidemuseo

Taidemuseo

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMerikeskus Forum marinum

Forum marinum

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Sibeliusmuseo

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleAboa Vetus ja Ars Nova

Historian ja nykytaiteen museo

Kirjastot

Kirjastot ovat kirjojen, kulttuurin ja ihmisten tapaamispaikkoja. Lue lisää: Kirjastot

Turun kaupunginkirjastoon kuuluu useita lähikirjastoja eri puolilla kaupunkia ja pääkirjasto kaupungin keskustassa. Lisäksi kirjastoautot kiertävät koko kaupungin alueella.

Kirjastossa voit:

  • Lukea suomenkielisiä ja vieraskielisiä lehtiä ja kirjoja
  • Käyttää tietokonetta ja internetiä
  • Lukea PressDisplay-ohjelman kautta maailman lehtiä
  • Osallistua tapahtumiin ja muuhun toimintaan
  • Opiskella ja viettää aikaa

Kirjastossa käyminen, lainaaminen ja tietokoneiden käyttö on ilmaista. Jokainen jolla on kirjastokortti, voi lainata kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muuta materiaalia kotiin maksuttomasti. Turussa kirjastokorttiin saa myös Kulttuurikortti-palvelun, jonka avulla saa sähköpostiinsa ajankohtaista tietoa Turun kaupungin runsaasta kulttuuritarjonnasta sekä vaihtuvista eduista.

Kirjastossa on myös vuokrattavana eri kokoisia kokous-, tapahtuma- ja näyttelytiloja.

Turun pääkirjaston yhteystiedot:

Linnankatu 2, 20100 Turku

Liikuntaa Turussa

Turku tarjoaa mahtavat liikuntamahdollisuudet kaikkina vuodenaikoina. Ympäri kaupunkia on pelikenttiä, kuntosaleja, uimapaikkoja, kuntoratoja, luontopolkuja, pyöräteitä ja talvella luistinratoja ja hiihtolatuja. Lue lisää: Liikunta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Liikunta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Turku liikkeelle

Uiminen

Turun kaupungin uimahallit ja maauimalat tarjoavat monipuoliset ja edulliset mahdollisuudet vesiliikunnan harrastamiseen. Impivaaran uimahallissa järjestetään paljon myös ohjattua toimintaa, vesijumppia, uimakouluja ja vauva- ja perheuinteja. Petreliuksen uimahallissa on tarjolla mm. vesijumppaa ja myös omat uintivuorot naisille ja miehille. Kaupungin maauimalat ja uimarannat tarjoavat kesäisin loistavat uintimahdollisuudet.

Liikuntapaikat

Turussa on useita lentopallo-, koripallo-, tennis- ja muita palloilukenttiä. Joidenkin kenttien käyttö on kaikille avointa, kun taas toisille kentille myönnetään maksullisia ja maksuttomia vuoroja.

Turussa on lukuisia kuntosaleja eri puolilla kaupunkia. Kuntosaleilla järjestetään myös ohjattua toimintaa ja kuntosaliharjoittelun ABC-kursseja, joilla oppii harjoittelun perusteet.

Urheilupuisto kaupungin keskustassa tarjoaa jokaiselle hienot puitteet yleisurheiluun, kuntoiluun ja frisbeegolfiin. Talvisin jokainen voi luistella luonnonjääkentillä, tekojääradoilla tai Impivaaran ja Varissuon jäähallin yleisövuorolla.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Sisäliikunta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurkun kaupunki

Ulkoliikunta

Ulkoilureitit

Aurajoen varren kulttuurikuntoilureitit yhdistelevät kulttuuria ja liikuntaa. Reittien avulla kaupunkiin voi tutustua romantiikan, patsaiden, arkkitehtuurin ja kaupunkitarinoiden kautta. Karttoja saa kirjastosta sekä internetistä.

Kaupungin alueella sijaitsee myös useita luonnonsuojelualueita, joissa voi liikkua vapaasti. Paavonpolut ovat maastoon merkittyjä reittejä, jotka tutustuttavat lähiluontoon ja kaupunkiympäristöön eri puolilla Turkua. Reitit on osoitettu maastossa puihin ja kiviin maalatuilla sinisillä juoksijamerkinnöillä ja pyöreillä merkeillä.

Lue lisää: Luonnossa liikkuminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Kulttuurikuntoilu

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Luonnossa

Liikuntavälineiden lainaus ja vuokraus

Lausteen, Varissuon, Pansion ja Runosmäen nuorisotiloista voi lainata liikunta- ja pelivälineitä nuorisokortilla. Luistimia voi vuokrata Parkin kentältä, luistimia ja rullaluistimia Kupittaan luisteluradalta, suksia Impivaaran hiihtomaasta sekä liikunta- ja pelivälineitä Liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelusta.

Liikuntapalvelut

Turun kaupungilla on maksuttomia ja edullisia liikuntapalveluja kaikenikäisille harrastajille. Eri-ikäisten omat liikuntapalvelut on tarkoitettu erityisesti vähän tai satunnaisesti liikkuville.

Omia ryhmiä ja palveluja löytyy naisille, miehille, senioreille ja erityisryhmille. Niiden kautta voi helposti kokeilla eri lajeja ja löytää mieleisen harrastuksen. Omia liikuntapalveluja löytyy myös soveltavaa liikuntaa tarvitseville.

Apua oman liikuntaharrastuksen löytämiseksi voi kysyä myös ilmaisesta liikunnan palveluohjauksesta.

Liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalvelu

Blomberginaukio 4, 20720 Turku

p. (02) 262 3232

Seniorirannekkeella ja Kimmoke-rannekkeella voi harrastaa edullisesti omatoimista liikuntaa kaupungin kuntosaleilla ja uimahalleissa sekä nauttia kulttuurista kaupungin kulttuurilaitoksissa. Seniorirannekkeen voivat ostaa 65 vuotta täyttäneet. Kimmoke-ranneke on tarkoitettu niille, jotka saavat perustoimeentulotukea ja tiettyjä Kelan tukia.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Harrastamaan

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Liikunnan palveluohjaus

Liikuntaseurat

Turussa toimii myös yli 300 liikuntaa järjestävää seuraa ja yhdistystä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Seurat ja yhdistykset

Monikulttuuriset liikuntapalvelut

Lapsille ja nuorille on tarjolla erilaisia monikulttuurisia liikuntakerhoja, joihin on helppo lähteä mukaan. Kerhot on tarkoitettu kaikille turkulaisille. Aikuisille on tarjolla kuntosali- ja uintivuoroja erikseen naisille ja miehille.

Yleisten liikuntapalveluiden lisäksi maahanmuuttajille on tarjolla kausiluontoisesti erilaisia liikuntaryhmiä mm. kuntosalitoimintaa, palloiluryhmiä, hiihdon, luistelun ja tanssin opetusta sekä erilaisia lajikokeilukursseja ja retkiä.

Lasten ja nuorten harrastukset

Kaupunki järjestää lapsille ja nuorille monenlaista kurssi-, kerho- ja ryhmätoimintaa. Tarjolla on muun muassa säännöllisesti kokoontuvia teatterin, musiikin, kädentaitojen ja liikunnan harrasteryhmiä sekä avointa toimintaa, johon voi osallistua kuka tahansa.

Taideharrastusmahdollisuuksia ja taideopetusta tarjoavat myös useat yksityiset taidekoulut ja -yhdistykset. Lisäksi Turun museot, kirjastot ja taidelaitokset tarjoavat runsaasti lapsille ja lapsiperheille suunnattuja tapahtumia ja kulttuuritoimintaa.

Lue lisää: Lasten ja nuorten harrastukset

Lasten kulttuurikeskus Seikkailupuisto on lasten ja perheiden toimintakeskus, joka sijaitsee Kupittaanpuistossa (Kupittaankatu 2). Se on avoinna ympäri vuoden.

Kesäisin puiston leikkivälineet, keinut, kiipeilytelineet ja liikennepuisto tarjoavat monipuolisia ulkoleikkimahdollisuuksia. Talvella Seikkailupuiston sisätiloissa järjestetään mm. erilaista kerho- ja teatteritoimintaa. Seikkailupuiston toiminta on suunnattu ensisijaisesti 0–13-vuotiaille lapsille ja lapsiperheille.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Seikkailupuisto

Liikuntaa lapsille ja nuorille

Turun liikuntapalvelukeskuksen ja turkulaisten urheiluseurojen kouluikäi­sille järjestämää liikuntatarjontaa.

Lasten liikunnan ihmemaassa 1–12-vuotiaat lapset voivat leikkiä ja liikkua aikuisen seurassa. Ihmemaat järjestetään sunnuntaisin yhdeksässä eri paikassa Turussa. Palvelu on maksuton.

Lapset liikkeelle on maksuton liikuntapalvelu 7–12-vuotiaille lapsille.

Turun seudulla asuville 13–19-vuotialle nuorille maksutonta liikuntaa tarjoaa Mihi. Lisää tietoa löydät nettisivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Mihi.fi

Kaupungin palvelut nuorille

Turun kaupunki edistää lasten ja nuorten harrastamista ja mielekästä vapaa-ajanviettoa. Kaikille halutaan taata mielekäs harrastus.

Tietoa Turussa järjestettävästä lasten ja nuorten harrastustarjonnasta, vapaa-ajanviettomahdollisuuksista, loma-aikojen avoimesta Kiva loma kulmilla -toiminnasta sekä turkulaisissa kouluissa järjestettävistä kerhoista ja harrasteista on koottu yhteen kaupungin sivuille.

Tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku on kaikille alle 29-vuotiaille avoin palvelu, josta saat neuvontaa ja ohjausta harrastuksiin ja vapaa-aikaan, työn- ja kesätyönhakuun, asunnon etsimiseen ja kansainvälisiin mahdollisuuksiin liittyvissä asioissa.

Nuorten Turku sijaitsee osoitteessa Aurakatu 16. Sinne voi mennä käymään milloin tahansa aukioloaikoina ilman ajanvarausta. Pisteestä voi myös varata oman ajan tai lähettää kysymyksen sähköpostilla tai Facebookin kautta.

Nuorisotilat sekä Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma

Nuorisotila on nuorten oma paikka, jossa 9–18-vuotiailla on mahdollisuus pelata, askarrella, kokkailla, tavata ystäviä tai vain oleskella. Nuorisotiloissa järjestetään myös kerhoja, retkiä, teemapäiviä ja diskoja. Nuorisotiloja on monessa eri lähiössä ympäri kaupunkia. Paikalla on aina aikuinen ohjaaja.

Tarvitset nuorisokortin, että voit osallistua toimintaan. Kortti on ilmainen. Kortin voit hankkia mistä tahansa nuorisotilasta.

Turun keskustassa (Aurakatu 16) sijaitsevan Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman toiminta on suunnattu pääasiassa 13–28-vuotiaille. Vimman taidepajat tarjoavat kädentaitopajoja ja kursseja keramiikasta kankaanpainoon ja taiteisiin, nuorille ja nuorille aikuisille. Kurssien ja pajojen sisällöissä kuunnellaan asiakkaiden toiveita. Vimmassa järjestetään myös konsertteja ja erilaisia tapahtumia.

Talon katutasossa toimii Kafé Vimma, jossa on mahdollista tavata kavereita ja viettää aikaa. Kahvilassa voit lukea päivän lehdet tai pelata lautapelejä. Vimman aula-aulasta löytyvät myös nettipäätteet ja mobiililatausasema, jotka ovat maksuttomasti kaikkien käytettävissä.

Ajankohtaiset tiedot ja aukioloajat nettisivuilla:

Seniorien harrastukset

Turussa senioreille järjestetään omaa toimintaa. Esimerkiksi yli 65-vuotiaat turkulaiset voivat ostaa Seniorirannekkeen, jolla pääsee liikkumaan Turun kaupungin liikuntapaikkoihin, kuten uimahalleihin, kuntosaleille ja kesällä maauimaloihin. Seniorirannekkeeseen sisältyy myös ohjattuja liikuntapalveluita sekä kulttuuripalveluita.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTurun kaupunki

Seniorit

Yhdistykset – Monikulttuurisuutta yhteistyöllä

Turussa toimii kansainvälisyys- ja monikulttuurisuustyötä tekeviä järjestöjä, ystävyysseuroja, yhdistyksiä ja muita organisaatiota. Ne järjestävät monipuolista toimintaa sekä monenlaisia palveluja maahanmuuttajille ja suomalaisille.

Monikulttuuriset yhdistykset järjestävät esimerkiksi monenlaista kulttuuri- ja liikuntatoimintaa sekä tilaisuuksia ja kerhoja oman kulttuurin ylläpitämiseksi. Näiden yhdistysten kautta on mahdollista saada yhteys kunkin kulttuurin asiantuntijoihin ja myös niiden esiintymisryhmiin.

Lue lisää: Yhdistykset