Vuokrasopimus
Vuokrasopimus voi olla
- toistaiseksi voimassa oleva, tai
- määräaikainen.
Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus jatkuu, kunnes vuokralainen tai vuokranantaja irtisanoo sen. Jos et tiedä etukäteen, kuinka kauan aiot asua asunnossa, tällainen sopimus on hyvä vaihtoehto.
Määräaikainen vuokrasopimus tarkoittaa, että vuokranantaja ja vuokralainen sopivat heti aluksi, milloin sopimus päättyy. Määräaikainen vuokrasopimus päättyy automaattisesti ilman irtisanomista sinä päivänä, joka on kirjattu sopimukseen. Jos haluat asua asunnossa edelleen tämän jälkeen, tarvitset uuden vuokrasopimuksen.
Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa sinä aikana, kun sopimus on voimassa. Tämä koskee sekä vuokralaista että vuokranantajaa. Jos tiedät etukäteen, että tarvitset asuntoa vain tietyn ajan, määräaikainen vuokrasopimus on silloin hyvä vaihtoehto.
Vuokran maksu
Vuokra maksetaan yleensä kerran kuukaudessa. Vuokra täytyy maksaa viimeistään eräpäivänä. Eräpäivä lukee vuokrasopimuksessa. Maksa vuokra tilisiirtona vuokranantajan tilille.
Vuokratakuu
Kun teet Suomessa vuokrasopimuksen, sinun täytyy melkein aina maksaa vuokratakuu. Tämä tarkoittaa sitä, että maksat vuokranantajalle etukäteen rahasumman, joka vastaa muutaman kuukauden vuokraa. Yleensä takuu on yhtä suuri kuin 2 kuukauden vuokra. Korkeintaan se voi olla yhtä suuri kuin 3 kuukauden vuokra.
Maksa vuokratakuu vuokranantajalle siihen päivään mennessä, joka on sovittu vuokrasopimuksessa. Yleensä saat asunnon avaimet, kun olet maksanut vuokratakuun.
Kun vuokrasopimus päättyy, asunnossa pidetään lopputarkastus. Saat vuokratakuun kokonaan takaisin, jos
- olet hoitanut asuntoa huolellisesti ja
- olet maksanut kaikki maksut, joista olet sopinut vuokranantajan kanssa.
Jos olet rikkonut asuntoa tai jos et ole maksanut tarpeeksi vuokraa, et saa vuokratakuuta takaisin kokonaan.
Vuokratakuuta ei voi käyttää viimeisten kuukausien vuokran maksuun.
Muut maksut
Varaa rahaa vuokran lisäksi muihin kuluihin.
Vesi
Asunnossa on usein vesimaksu. Maksa vesimaksu vuokranantajan tai taloyhtiön tilille samalla kun maksat vuokran. Vesimaksun määrä riippuu usein siitä, kuinka monta ihmistä asunnossa asuu. Jos asunnossa on vesimittari, vesimaksu riippuu siitä, kuinka paljon vettä käytät.
Sähkö
Sähkösopimus täytyy usein tehdä itse. Saat sähkösopimuksen, kun soitat sähköyhtiöön ja ilmoitat nimesi sekä uuden osoitteesi. Voit vertailla eri sähköyhtiöiden hintoja, jos haluat löytää edullisimman.
Lämmitys
Jos asunnossa on keskuslämmitys, se sisältyy yleensä vuokraan. Jos asunnossa on öljylämmitys tai sähkölämmitys, se täytyy joskus maksaa erikseen.
Sauna, pesutupa ja autopaikka
Jos haluat käyttää taloyhtiön saunaa, pesutupaa tai autopaikkaa, tämä yleensä maksaa. Yleensä nämä maksut maksetaan suoraan taloyhtiölle.
Maksut omakotitalossa
Jos asut vuokralla omakotitalossa, sinun täytyy usein maksaa lämmityksestä ja jätehuollosta.
Vuokrasopimuksen irtisanominen
Irtisanomisaika tarkoittaa sitä, kuinka kauan sopimus on vielä voimassa sen jälkeen, kun se on irtisanottu. Irtisanomisaika koskee vuokrasopimusta, joka on toistaiseksi voimassa.
Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Ota huomioon, miten irtisanomisaika lasketaan. Irtisanomisaika alkaa yleensä vasta sen kuukauden lopusta, jolloin sopimus irtisanotaan. Jos esimerkiksi haluat muuttaa asunnosta 30.11., sinun täytyy irtisanoa asunto viimeistään 31.10. Muuten sinun täytyy maksaa myös joulukuun vuokra.
Tee aina irtisanomisilmoitus kirjallisesti. Sinun täytyy pystyä todistamaan, että olet tehnyt ilmoituksen vuokranantajalle.
Vuokranantajan irtisanomisaika riippuu siitä, kuinka kauan vuokrasopimus on ollut voimassa. Jos sopimus on ollut voimassa alle vuoden, irtisanomisaika on kolme kuukautta. Jos sopimus on ollut voimassa yli vuoden, irtisanomisaika on kuusi kuukautta.
Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden.
Lisää tietoa asunnon vuokraamisesta
- Sivulla Asukkaan oikeudet ja velvollisuudet on tietoa siitä, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on vuokralaisena Suomessa.
- Sivulta Vuokra-asunto löydät tietoa muun muassa vuokra-asunnon löytämisestä.
- Sivulla Asuminen Suomessa on tietoa vuokra-asuntojen hinnoista Suomessa.