Siirry sisältöön

Tukea raskauden aikana

Julkaistu06.06.2024
Suomi tukee lapsiperheitä monella eri tavalla. Esimerkiksi äitiyspakkaus on suosittu avustus. Tältä sivulta löydät tiedon niistä tuista, joita voit hakea ennen kuin lapsi syntyy.

Äitiyspakkaus

Jos asut Suomessa voit olla oikeutettu äitiysavustukseen. Äitiysavustus on valintasi mukaan joko äitiyspakkaus tai kiinteä veroton rahasumma. Äitiyspakkauksessa on vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita. Suurin osa äideistä valitsee äitiyspakkauksen, koska se on rahallisesti arvokkaampi.

Sinulla on oikeus äitiysavustukseen, kun

  • raskaus on kestänyt noin viisi kuukautta
  • olet käynyt lääkärintarkastuksessa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä
  • kuulut Suomen sosiaaliturvaan.

Hae äitiysavustusta Kelasta. Tarvitset hakemuksen liitteeksi todistuksen raskauden kestosta. Saat sen neuvolasta tai lääkäriltä.

Raskausraha

Kun olet raskaana, Kela voi maksaa sinulle raskausrahaa. Vanhan lain mukaan äitiysraha. Raskaana oleva vanhempi jää raskausvapaalle yleensä 30 arkipäivää ennen laskettua synnytysaikaa. Tällöin hän saa raskausrahaa. Sitä maksetaan 40 arkipäivää eli noin 1,5 kuukautta.

Raskausrahaa saa vain raskaana oleva vanhempi, eivätkä vanhemmat voi jakaa sitä keskenään.

Jotta voit saada raskausrahaa, sinun täytyy olla poissa töistä. Muista ilmoittaa työnantajalle raskausvapaasta viimeistään 2 kuukautta ennen kuin vapaa alkaa.

Voit hakea raskausrahaa, kun raskautesi on kestänyt 154 päivää. Saat neuvolasta raskaustodistuksen, jonka tarvitset hakemuksen liitteeksi.

Jotta voit saada raskausrahaa, sinun täytyy olla vakuutettu Suomen sairausvakuutuslain mukaisesti.

Kela maksaa raskausrahaa samoilla ehdoilla myös opiskelijoille ja työttömille.

Äitiysavustuksen ja raskausrahan hakeminen

Hae Kelasta äitiysavustusta viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Hae raskausrahaa viimeistään 2 kuukauden sisällä siitä, kun raskausrahakausi alkaa.

Voit hakea äitiysavustusta ja raskausrahaa Kelan verkkosivujen kautta. Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saat ohjeita hakemuksen täyttämiseen palvelusta. Samasta osoitteesta näet myös hakemuksesi käsittelytilanteen. Kun hakemus on ratkaistu, näet sieltä myös, miten paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelun kielet ovat suomi ja ruotsi.

Voit hakea äitiysavustusta ja raskausrahaa myös siten, että täytät paperilomakkeen ja postitat sen ja tarvittavat liitteet mihin tahansa Kelan toimistoon. Saat neuvolasta apua hakemusten täyttämiseen.

Raskausrahakauden jälkeen voit jäädä vanhempainvapaalle ja saada vanhempainrahaa. Lue lisää vanhempainrahasta InfoFinlandin sivulta Tukea lapsen syntymän jälkeen.

Vanhempainpäivärahoista täytyy maksaa veroa, joten tarvitset niitä varten verokortin. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Verotus.

Erityisraskausraha

Jos joudut työssäsi alttiiksi säteilylle, kemiallisille aineille tai tarttuvalle taudille eikä sinulle voida järjestää muuta työtä, voit jäädä pois työstä heti, kun raskaus on todettu. Tällaisessa tilanteessa saat erityisraskausrahaa.

Hae erityisraskausrahaa viimeistään 2 kuukauden sisällä erityisraskausvapaan alkamisesta. Jos saat erityisraskausvapaan ajalta palkkaa, Kela maksaa erityisraskausrahan siltä ajalta työnantajallesi.

Et voi saada erityisraskausrahaa, jos olet työtön. Jos olet opiskelija, voit saada sitä vain tietyissä tapauksissa.

Kysy lisätietoja Kelasta. Kelan verkkosivuilla voit tutustua kaikkiin etuuksiin, joita Kela tarjoaa lapsiperheille.