Siirry sisältöön

Ikäihmiset

Julkaistu25.03.2024

Suomessa voit saada erilaisia palveluita, niin että arkielämä on helpompaa ja pystyt asumaan kotona. Jos sinulla on kotikunta Suomessa, sinulla on oikeus ikäihmisten palveluihin, joita hyvinvointialueesi tarjoaa.

Asuminen

Voit asua kotona heikkokuntoisenakin, jos tilat kotona ovat toimivat. Kotiin voi tehdä muutostöitä, jotka helpottavat asumista.

Voit saada palveluasumista ja tuettua asumista omalta hyvinvointialueeltasi. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Tuki- ja palveluasuminen.

Toimeentulo

Maahanmuuttajat, jotka ovat asuneet Suomessa riittävän kauan, saavat eläkettä vanhuuden tai työkyvyttömyyden takia samoilla perusteilla kuin muutkin Suomessa asuvat. Eläkkeen määrään vaikuttaa, kuinka kauan henkilö on asunut tai työskennellyt Suomessa. Takuueläke kuitenkin turvaa vähimmäistoimeentulon kolmen vuoden asumisen jälkeen. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Eläke.

Liikkuminen

Liikkumista varten on mahdollista saada lainaksi erilaisia apuvälineitä, esimerkiksi kävelykeppi tai rollaattori. Jos tarvitset apuvälineitä, ota ensin yhteyttä oman alueesi sosiaali- ja terveyskeskukseen. Sieltä saat lisää tietoa apuvälineistä.

Talvella ulkona on usein liukasta. Suutarit ja suuret kaupat myyvät liukuesteitä, jotka voi kiinnittää tavallisten kenkien alle. Voit myös ostaa kenkäkaupasta nastakengät, joilla on helpompi kävellä liukkaalla kadulla.

Kotihoito

Jos terveydentilasi on heikko ja tarvitset apua arjessa selviytymiseen, voit hakea kotihoitoa oman alueesi sosiaalipalveluista. Kotihoitoon kuuluvat kotipalvelut, kotisairaanhoito ja tukipalvelut

Kotipalvelut ovat apua arkiaskareissa esimerkiksi peseytymisessä, pukeutumisessa ja ruokailussa. Kotisairaanhoito on kotona tapahtuvaa sairaanhoitoa ja kuntoutusta. Lääkäri kirjoittaa lähetteen kotisairaanhoitoa varten. Näiden lisäksi on olemassa tukipalveluita, joita ovat esimerkiksi:

  • ateriapalvelu
  • siivouspalvelu
  • kauppapalvelu
  • turvapalvelu
  • kuljetusapu.

Jos tarvitset tukea kotona asumisessa, ota yhteyttä oman alueesi sosiaalipalveluihin. Sieltä saat neuvontaa ja tietoa kotihoitopalveluista. Kotihoito on yleensä maksullista. Kun kotihoito on säännöllistä, sinun ja puolisosi tulot vaikuttavat siihen, kuinka paljon kotihoito maksaa. Tilapäinen kotihoito on samanhintaista kaikille. 

Terveys

Jos sinulla on kotikunta Suomessa, voit käyttää julkisia terveyspalveluita. Kun sairastut, ota yhteyttä oman alueesi Sosiaali- ja terveyskeskukseen. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Terveyspalvelut Suomessa.

Kun hoidat omaista kotona

Kun perheenjäsenesi tarvitsee apua jatkuvasti ja hoito on sitovaa ja vaativaa, hoitamiseen voi olla mahdollista saada omaishoidon tukea. Tuki on tarkoitettu niille, joilla on kotikunta Suomessa. Tuen määrä ja ehdot sen saamiseksi voivat olla erilaisia eri paikkakunnilla. Tukea voit hakea oman alueesi sosiaalipalveluista. Jotta voit saada tukea, sinun täytyy tehdä sosiaalipalveluiden kanssa omaishoitosopimus. Lisää tietoa omaishoidon tuesta saat oman alueesi sosiaalipalveluista.

Palkkion lisäksi alueesi sosiaalipalvelut voivat järjestää myös erilaisia palveluita, joiden avulla tuetaan kotihoitoa. Sosiaalipalvelut järjestävät vanhuksille myös päivätoimintaa. Päivätoiminta sisältää kuljetuksen, aterian, liikuntaa tai muuta toimintaa. Kysy lisää oman alueesi sosiaalipalveluista.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOmaishoitajaliitto

Palveluopas omaishoitajille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOmaishoitajaliitto

Omaishoidon tuki

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Omaishoidon tuki