Siirry sisältöön

Tietoa Espoosta

Julkaistu12.04.2024
Miten julkinen liikenne toimii Espoossa? Kuka päättää kaupungin asioista? Milloin Espoo on perustettu? Tutustu Espooseen sivullamme!

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Liikenne

Joukkoliikenne

Espoossa ja koko pääkaupunkiseudulla on hyvät joukkoliikenneyhteydet. Espoossa on useita juna- ja metroasemia. Kaupungissa kulkevat monien linja-autojen reitit. Pikaratikka kulkee Keilaniemestä Helsingin Itäkeskukseen.

Espoo kuuluu Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään (HSL), joka järjestää joukkoliikenteen pääkaupunkiseudulla.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin seudun liikenne (HSL)

Tietoa ja neuvoja matkustajille

Reittiopas-palvelusta voit hakea tietoa reiteistä pääkaupunkiseudulla. Palvelu neuvoo, miten voit päästä julkisilla liikennevälineillä paikasta toiseen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin seudun liikenne HSL

Reittiopas

Julkisissa liikennevälineissä voit maksaa matkan puhelimen HSL-sovelluksella tai matkakortilla. Monet kaupat ja kioskit myyvät myös matkalippuja. Voit ostaa lipun myös automaatista. Lippua ei voi ostaa kuljettajalta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin seudun liikenne

Liput ja hinnat

Kävely ja pyöräily

Espoossa on paljon kävely- ja pyöräilyreittejä, jotka pidetään avoinna myös talvisin.

Espoossa ja Helsingissä on käytössä kaupunkipyöriä, jotka voit ottaa käyttöösi lyhyitä matkoja varten. Rekisteröidy palveluun HSL:n sivuilla.

Auto ja lentoliikenne

Monilla rautatieasemilla on mahdollista pysäköidä auto ja jatkaa matkaa julkisilla liikennevälineillä.

Helsinki-Vantaan lentoasema sijaitsee Espoon naapurikunnassa Vantaalla.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleEspoon kaupunki

Liikenne

Lue lisää: Liikenne

Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Espoon asioista päättää kaupunginvaltuusto. Siinä on 75 jäsentä, jotka edustavat eri poliittisia ryhmiä. Valtuusto valitaan joka neljäs vuosi kunnallisvaaleissa.

Espoon asukkaat voivat vaikuttaa monella tavalla päätöksentekoon ja asioiden valmisteluun. Voit antaa palautetta päättäjille ja virkamiehille esimerkiksi sähköisen palautejärjestelmän kautta. Voit olla mukana asukastoiminnassa tai tehdä kuntalaisaloitteen. Katso lisätietoa vaikuttamisesta Espoon sivuilta.

Espoossa toimii Kotoutumisen edistämisen neuvottelukunta.

Espoossa on monia poliittisia yhdistyksiä, maahanmuuttaneiden yhdistyksiä ja muita yhdistyksiä, joiden kautta voit myös vaikuttaa päätöksentekoon.

Uskonto

Espoossa ja Helsingissä on monia uskonnollisia yhteisöitä. Uskonnot Suomessa -palvelusta voit hakea tietoa uskonnollisen yhteisön ja paikkakunnan mukaan.

Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleEspoon seurakuntayhtymä

Evankelisluterilaiset seurakunnat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin ortodoksinen seurakunta

Ortodoksinen seurakunta

Perustietoa

Espoo on yksi pääkaupunkiseudun neljästä kunnasta. Se sijaitsee Helsingin vieressä, sen länsipuolella. Espoossa on viisi kaupunkikeskusta: Leppävaara, Tapiola, Matinkylä-Olari, Espoonlahti ja Espoon keskus. Niiden lisäksi Espoossa on pienempiä taajamia, maaseutua ja metsäluontoa.

Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki. Espoossa on noin 300 000 asukasta. Suurin osa asukkaista on suomenkielisiä. Ruotsinkielisiä on noin 7 % ja muunkielisiä noin 20 %. Espoon pinta-ala on noin 528 km2, josta 216 km2 on vettä.

Historia

Espoon alueella on ollut asukkaita jo noin 8000 vuotta sitten. Etelä-Espoo oli silloin vielä merta. 1200-luvulla Espooseen muutti paljon siirtolaisia Ruotsista. 1400-luvulla Espoosta tuli itsenäinen pitäjä, johon kuului useita kyliä. Espooseen rakennettiin isoja kartanoita, joilla oli tärkeä merkitys Espoon kehittymiselle. Kun Suomesta tuli osa Venäjää, Helsingistä tuli pääkaupunki vuonna 1812. Vaikka Helsinki kasvoi nopeasti, Espoo oli vielä pitkän aikaa rauhallinen maalaispitäjä. Muutto Espooseen vilkastui 1940-luvulla ja siitä eteenpäin. Vuonna 1950 Espoossa oli 25 000 asukasta, 15 vuotta myöhemmin asukkaita oli jo 65 000. Espoosta tuli kaupunki vuonna 1972.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleEspoon kaupunki

Tietoa Espoosta