Siirry sisältöön

Vapaa-aika Iisalmessa

Julkaistu24.05.2024

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Kirjasto

Iisalmen kaupunginkirjasto sijaitsee kaupungin keskustassa Iisalmen Kulttuurikeskuksessa. Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Kirjastossa voi myös viettää aikaa opiskellen, lukien, musiikkia kuunnellen tai pelaten. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti. Kirjastoauto Pokkari palvelee asiakkaita taajamissa ja maaseudulla. Iisalmen kaupunginkirjasto järjestää tapahtumia, tekee yhteistyötä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa sekä palvelee erityisasiakkaita. Lapsilla ja aikuisilla on mahdollisuus osallistua kirjaston monipuolisiin tapahtumiin esim. kirjailijavierailuihin ja satutuokioille.

Kirkkopuistonkatu 9

74100 IISALMI

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Kirjasto

Lue lisää: Kirjastot

Liikunta

Iisalmessa liikunnallisen elämäntavan ja terveyden edistämiseen panostetaan vahvasti. Hyvin hoidetut, monipuoliset ja helposti saavutettavat liikuntapaikat innostavat harrastamaan ja mahdollistavat eri liikuntalajien monipuolisen harrastamisen. Korkeatasoiset ja hyvin hoidetut kentät, hallit, reitit ja radat ovat kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä, kun avoimia vuoroja riittää myös seurojen ulkopuolisille käyttäjille.

Iisalmessa järjestettävän ohjatun liikunnan tarjonta on laajaa ja monipuolista. Vuosittain syksyllä koottavasta ja kotitalouksiin jaettavasta liikuntakalenterista löydät suurimman osan Iisalmessa järjestettävästä ohjatuista liikuntaryhmistä lapsille, aikuisille ja erityisryhmille (pl. urheiluseurojen oma valmennus- ja harjoitustoiminta).

Iisalmen Uimahalli on alueen suosituin virkistys- ja terveysliikuntapaikka. Uimahallissa on allas- ja saunaosastojen lisäsi kuntosali. Uimahallilla tarjonnassa on noin 50 viikoittaista ryhmää aikuisväestölle ja erityisryhmille sekä altaalla että voimistelutiloissa. Uimahallilta voi lainata maksutta liikuntavälineitä ja erilaisia mittauslaitteita käyttöönsä tai avuksi tapahtumien järjestämiseen.

Lisätietoja ja varaukset:

arkisin klo 8-15.30 liikuntasuunnittelija p. 040 830 2703
tai uimahallin aukioloaikoina uimahallin asiakaspalvelu uimahalli(at)iisalmi.fi puh. 040 350 2534.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Liikunta

Lue lisää: Liikunta

Luonnossa liikkuminen

Iisalmessa lähin liikuntapaikka alkaa jo kotioveltasi. Iisalmen alueella on ulkoilijoiden käytössä mm. Cityreitit, Koljonvirran ja Soidinvuoren vaellusreitit, Sikokallion alue sekä Paloisvuoren ulkoilualueen polut ja merkityt reitit. Kävelyreiteillä on myös mahdollista kuntoilla ulkokuntoiluvälineillä.

Suunnistajalle löytyy kiintorastiverkostot Paloisvuorelta ja Sourunsalosta.

Iisalmen kaupungin retkeilyreitit, retkisatamat ja laavupaikat löytyvät metsähallituksen ylläpitämästä ilmaisesta karttapalvelusta retkikartta.fi

Hiihtoreitit ja kunnossapidon tilanteen voi tarkistaa myös omasta latupalvelun verkkosovelluksesta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Luonnossa liikkuminen

Lue lisää: Luonnossa liikkuminen

Teatteri ja elokuva

Iisalmen kulttuurielämä tuottaa asukkaille ja vierailijoille elämyksiä ja elinvoimaa. Kulttuurikeskus on konsertti-, teatteri-, näyttely- ja kokoustiloineen Iisalmen tapahtumien sydän. Keskus toimii myös monen palvelun talona, josta löydät myös kaupunginkirjaston.

Monipuolinen teatteri- ja näytelmätarjonta takaavat, että Iisalmessa ja sen lähialueilla on runsaasti mielenkiintoista katseltavaa ympäri vuoden.

Lisätietoa Iisalmen teatteri ja elokuvatoiminnasta sekä yhteystiedot eri toimijoille löytyvät kaupungin nettisivuilta:

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Teatteri ja elokuva

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Teatteri ja elokuva

Lue lisää: Teatteri ja elokuva

Museot

Iisalmen museoissa pääset tutustumaan monipuolisesti Iisalmen ja Ylä-Savon historiaan ja merkkihenkilöihin.

Esimerkiksi Juhani Ahon museossa voit kurkistaa Iisalmelaislähtöisen kansalliskirjailijamme entiseen kotiin ja menneisyyteen.

Ylä-Savon kotiseutumuseossa pääset tutustumaan talonpoikaiskulttuurin tapoihin sekä maanviljelyyn, kalastukseen ja metsästykseen liittyvään kansanomaiseen esineistöön.

Luontomuseossa pääset näkemään Ylä-Savolaisen luonnon monimuotoisuutta.

Kirkkomuseosta löydät Iisalmen seurakunnan eri vaiheet ja kehityskaaren.

Panimomuseossa museovierailija voi paneutua yli sadan vuoden takaiseen olutesineistöön, laboratorio- ja konttoritiloihin sekä mainosverstaaseen, jossa ideoitiin ja toteutettiin käsityönä mainoksia kauppoihin, autoihin ja lehtiin.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Museot

Lue lisää: Museot

Musiikki

Ylä-Savon musiikkiopiston toimialueena on Iisalmi, Kiuruvesi, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Opiston päätoimipiste on Iisalmen kulttuurikeskuksessa. Musiikkiopisto järjestää musiikin laajan oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta, mikä antaa valmiudet myös alan ammattiopintoihin.

Opetettavia aineita ovat:

  • Solistiset aineet: Piano, kantele, harmonikka, kitara, sähkökitara, sähköbasso, lyömäsoittimet, viulu, alttoviulu, sello, huilu, nokkahuilu, klarinetti, saksofoni, trumpetti, pasuuna, alttotorvi, baritonitorvi, käyrätorvi, tuuba ja laulu
  • Yleiset aineet: Musiikin perusteet 1 - 7

Iisalmessa toimii useampi kuoro ja kansalaisopisto tarjoaa erilaisia musiikillisia soiton ja laulun kursseja.

Monipuoliset tapahtumat ympäri vuoden tarjoavat jazzia, huippukonsertteja ja festareita, joissa esiintyjinä on Suomen tunnetuimpia artisteja.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Musiikki

Lasten ja nuorten harrastukset

Kunnan nuorisotyön palveluihin ovat oikeutettuja kaikki kunnassa asuvat alle 29-vuotiaat.

Nuorisotyön toimintamuotoja Iisalmessa ovat mm. tila- ja ryhmätoiminta, tapahtumat ja kurssit, nuoriso-ohjaajien jalkautuminen oppilaitoksiin ja kirjastoon. Lisäksi toimintaan kuuluvat Twist-kesätyötoiminta sekä nuorisolle suunnattujen hankkeiden toteuttaminen. Kaikki ajankohtainen toiminta on nähtävissä nuorten portaalista Po1nt.fi/iisalmi. Nuorisopalvelut ovat Instagramissa ja Facebookissa nimellä Iisalmi_nuorisopalvelut.

Iisalmessa toimii nuorten vaikuttajaryhmä Nuorisoneuvosto INN, jolla on oma rooli nuorten osallisuudessa ja kuulemisessa liittyen kaupungin päätöksentekoon. Sen tarkoituksena on ajaa nuorten etua ja edistää sekä kehittää nuorten elinoloja ja ajanviettomahdollisuuksia Iisalmessa.

Nuorten kohtaamispaikkoja Iisalmessa ovat nuorten tila Luukku linja-autoasemalla sekä Kuoppa LUMA- keskuksella. Pohjolankadulla sijaitseva Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen tieto- ja neuvontapalvelupaikka.

Lue lisää: Lasten ja nuorten harrastukset

Ikäihmisten harrastukset

Liikunnan seniorikortti on kehitetty Iisalmen ikäihmisten neuvoston aloitteesta. Kortin voi lunastaa 65 vuotta täyttänyt iisalmelainen Iisalmen uimahallilta ja kortti sisältää:

  • uimahallin ja kuntosalin sisäänpääsyn maanantaista perjantaihin ennen klo 16.00
  • ohjatun liikunnan ohjausmaksut (mm. vesivoimistelut, päiväjoutilaat, ikääntyneiden jumpat, seniorikuntosali…)
  • klo 16.00 jälkeen liikuntapalveluiden järjestämien liikuntaryhmien ohjausmaksut, jotka sisältyvät myös ohjatun liikunnan kausikorttiin kuten jooga, keppijumppa, niska-hartiajumppa, venyttelyjumppa jne.

Yhdistykset

Iisalmessa on monia aktiivisia järjestöjä ja toimijoita, jotka tuottavat kolmannen sektorin palveluita alueen väestölle, tarjoten monipuoliset puitteet harrastaa juuri itsellesi sopivaa toimintaa ja liikuntaa ikään ja kuntoon katsomatta.

Lisätietoa järjestötoiminnasta sekä yhteystietoja:

Liikuntasuunnittelija p. 040 830 2703

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Yhdistykset

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleIisalmen kaupunki

Yhdistykset

Lue lisää: Yhdistykset

Lue lisää:

Vapaa-aika