Kotoutuminen Suomeen
Perustietoa Suomesta
Kun muutat Suomeen, sinulla on oikeus saada perustietoa Suomesta. Kun saat oleskeluluvan tai oleskelukortin tai rekisteröit oleskeluoikeutesi, saat samalla tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja työelämästä, oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi sekä palveluista, jotka auttavat sinua kotoutumaan.
Neuvontaa ja ohjausta
Jos haluat kysyä neuvoa tai tarvitset ohjausta, saat apua oman kuntasi kotoutumispalveluista tai neuvontapalveluista. Voit kysyä neuvoa esimerkiksi
- työelämästä
- koulutuksesta ja opiskelusta
- kotoutumisesta sekä palveluista ja toimenpiteistä, jotka tukevat kotoutumista
Monet kunnat tarjoavat neuvontaa monella eri kielellä. Jos sinulla ja neuvojalla ei ole yhteistä kieltä, voitte käyttää tulkkia.
Palveluita kotoutumisen tueksi
Suomessa on tarjolla myös muita palveluita kotoutumisen tueksi. Nämä palvelut on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat asuneet Suomessa alle kolme vuotta. Tällaisia palveluita ovat kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arviointi ja kotoutumissuunnitelma. Sinulla voi olla niihin oikeus tietyissä tilanteissa, joita voivat olla esimerkiksi nämä:
- olet työtön ja haet työtä
- saat toimeentulotukea muuten kuin tilapäisesti
- hoidat lastasi kotona ja saat kotihoidon tukea
- olet tullut Suomeen alle 18-vuotiaana ilman huoltajaa
- olet tullut Suomeen pakolaisena
- olet ihmiskaupan uhri
Voit myös itse pyytää tällaista arviointia.
Kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arviointi
Kotoutumisen palvelutarpeen ja osaamisen arviointi tarkoittaa, että kartoitat tilanteesi oman kotikuntasi tai oman alueesi työllisyyspalveluiden työntekijän kanssa. Puhutte yhdessä siitä, millaisia tavoitteita ja toiveita sinulla on, mitä olet opiskellut aikaisemmin, mitä töitä olet tehnyt, mitä kieliä osaat ja millainen työkyky sinulla on. Keskustelun pohjalta työntekijä arvioi, millaiset palvelut voivat auttaa sinua kotoutumaan.
Arviointi täytyy tehdä kolmen vuoden sisällä siitä, kun ensimmäinen oleskelulupasi on tullut voimaan.
Kotoutumissuunnitelma
Kotoutumissuunnitelma on yksilöllinen suunnitelma siitä, miten voit kotoutua Suomeen ja esimerkiksi päästä työelämään. Kunnan tai työllisyyspalvelun työntekijä tekee suunnitelman yhdessä kanssasi. Suunnitelmaan kirjataan tavoitteita sekä niitä palveluita, joihin osallistut. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi suomen tai ruotsin kielen opiskelua, ammatillista valmennusta, uraohjausta tai työnhakua. Sovitte myös siitä, miten suunnitelman toteutumista seurataan.
Ensimmäinen suunnitelma tehdään korkeintaan yhden vuoden ajaksi. Suunnitelman toteutusta seurataan ja suunnitelmaa päivitetään, jos tilanteesi ja tarpeesi muuttuvat. Suunnitelmaa voidaan myös jatkaa tietyissä tilanteissa. Yleensä suunnitelma voi kestää yhteensä enintään kaksi vuotta.
Kun sinulle on tehty kotoutumissuunnitelma, on tärkeää, että noudatat sitä. Jos et osallistu niihin toimenpiteisiin, jotka on kirjattu suunnitelmaan, se voi vaikuttaa esimerkiksi Kelan etuuksiin.
Kotoutumiskoulutus ja monikielinen yhteiskuntaorientaatio
Kun kotoutumissuunnitelma on tehty, voit saada kotoutumiskoulutusta. Kotoutumiskoulutusta järjestävät erilaiset oppilaitokset. Kotoutumiskoulutukseen kuuluu suomen tai ruotsin kielen opiskelua sekä opiskelua, joka liittyy suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.
Lisäksi tarjolla on monikielinen yhteiskuntaorientaatio. Tarkoitus on, että voit osallistua orientaatioon omalla äidinkielelläsi tai kielellä, jota osaat hyvin. Siellä tutustut suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja työelämään. Kysy lisää omasta kotikunnastasi.
Suomen ja ruotsin kielen opiskelu
Voit opiskella suomea ja ruotsia, vaikka sinulle ei olisi tehty kotoutumissuunnitelmaa. Kursseja järjestävät esimerkiksi kansalaisopistot, työväenopistot, kansanopistot, yliopistot ja kesäyliopistot. Jos olet työtön työnhakija, sovi kuitenkin opiskelusta työllisyyspalvelun työntekijän kanssa, ennen kuin aloitat kurssin.
Lue lisää InfoFinlandin sivulta Suomen ja ruotsin kieli.