Siirry sisältöön

Tilapäinen suojelu Suomessa

Julkaistu09.12.2024
Ukrainan sotaa pakenevat henkilöt voivat hakea oleskelulupaa Suomesta tilapäisen suojelun perusteella. Tällä sivulla kerrotaan, miten lupaa haetaan ja mitä oikeuksia siihen sisältyy.

Jos olet paennut sotaa Ukrainasta tai et voi palata sinne sodan takia, voit hakea tilapäistä suojelua Suomesta. Tilapäisen suojelun perusteella voit saada oleskeluluvan nopeasti.

Voit saada oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, jos olet:

  • Ukrainan kansalainen etkä voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
  • Muun kuin EU-maan kansalainen ja saanut Ukrainasta kansainvälistä suojelua tai asunut Ukrainassa pysyvällä oleskeluluvalla etkä voi palata kotimaahasi.
  • Edellä mainittujen perheenjäsen, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.2022.

Muissa tapauksissa tarkista Maahanmuuttoviraston sivulta, onko sinulla oikeus saada tilapäistä suojelua Suomesta.

Voit hakea tilapäistä suojelua Suomessa poliisilta tai rajaviranomaisilta. Kerro poliisille tai rajaviranomaiselle, että haluat hakea tilapäistä suojelua. Hakemus on ilmainen. Katso palvelupisteiden yhteystiedot Poliisin ja Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta. 

Kun olet hakenut tilapäistä suojelua, voit asua vastaanottokeskuksessa ja saada vastaanottokeskuksen palveluita. Sinulla on oikeus saada vastaanottopalveluita myös sen jälkeen, kun sinulle on myönnetty oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella.

Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle oleskelulupapäätöksen postitse vastaanottokeskukseen tai siihen osoitteeseen, jonka olet hakemuksessasi ilmoittanut. Jos saat oleskeluluvan, saat samalla myös oleskelulupakortin. Saat päätöksen hakemukseesi noin kahden viikon kuluttua siitä, kun teit hakemuksen.

Maahanmuuttoviraston sivuilta löydät lisätietoa tilapäisen suojelun hakemisesta.

Oleskeluluvan voimassaolo

Euroopan unionin neuvosto on päättänyt, että tilapäisen suojelun perusteella annettu oleskelulupa on voimassa 4.3.2026 asti.

Jos olet saanut Suomesta tilapäisen suojelun perusteella oleskeluluvan, joka päättyy ennen 4.3.2026, Maahanmuuttovirasto päättää sen jatkamisesta.

Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle kirjeen, jossa kerrotaan päätöksestä tilapäisen suojelun oleskelulupasi jatkamisesta. Jos Maahanmuuttovirasto ei jatka tilapäisen suojelun lupaasi, saat myös siitä kirjeen ja ohjeet, miten sinun pitää toimia.

Huolehdi, että vastaanottokeskuksella on oikea osoitteesi, puhelinnumerosi sekä sähköpostiosoitteesi.

Jos muutat asumaan toiseen EU-maahan, Suomessa myönnetty oleskelulupasi ja siihen liittyvät oikeutesi päättyvät.

Työnteko ja opiskelu Suomessa

Sinulla on oikeus tehdä työtä ja opiskella Suomessa heti sen jälkeen, kun olet tehnyt tilapäisen suojelun hakemuksen. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia, eli millä tahansa alalla. Kun olet saanut oleskeluluvan, sinulla on myös oikeus saada TE-toimistosta työttömille työnhakijoille tarkoitettuja palveluja.

Suomessa on mahdollista jatkaa myös opiskelua, jos opintosi tai akateeminen työ Ukrainassa keskeytyi sodan takia. Korkeakoulujen opiskelumahdollisuuksista löydät tiedon Opetushallituksen Study in Finland -verkkosivuilta.

Tietoa työmahdollisuuksista löydät InfoFinlandin sivuilta: Töitä Suomesta ja Työmahdollisuudet Suomessa.

Lue lisää opiskelusta Suomessa InfoFinlandin sivulta Ulkomaalainen opiskelija Suomessa.

Suomalainen henkilötunnus

Saat suomalaisen henkilötunnuksen samalla kun saat tilapäisen suojelun oleskeluluvan. Jos sinulla on oleskelulupa, mutta ei henkilötunnusta, voit hakea henkilötunnusta oman vastaanottokeskuksesi kautta tai voit käydä Digi- ja väestötietoviraston (DVV) palvelupaikassa. Jos sinulla on työpaikka, voit saada henkilötunnuksen myös joistakin verotoimistoista samalla kun haet verokortin.

Oikeus Suomen sosiaaliturvaan

Voit saada oikeuden Kelan etuuksiin, jos työskentelet Suomessa tai olet asunut Suomessa vähintään yhden vuoden. Sitä ennen sinulla on oikeus vastaanottokeskuksen palveluihin. Voit saada vastaanottorahaa, jos sinun tai perheenjäsentesi tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin, kuten ruokaan ja vaatteisiin.

Lisätietoa Suomen sosiaaliturvasta löydät InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva

Kotikunta Suomesta

Voit hakea kotikuntaa, kun sinulla on ollut oleskelulupa Suomeen vuoden ajan. Voit saada kotikunnan jo aikaisemmin, jos esimerkiksi työskentelet tai opiskelet Suomessa ja työsopimuksesi tai opiskelusi kestää vähintään kaksi vuotta. Voit saada kotikunnan aikaisemmin myös silloin, jos sinulla on perheenjäsen, jolla on kotikunta Suomessa ja voit todistaa perhesiteen esimerkiksi alkuperäisellä avioliittotodistuksella tai syntymätodistuksella.

Voit hakea kotikuntaa sähköisesti Digi- ja väestötietoviraston verkkosivujen kautta. Jos et voi tai osaa täyttää hakemusta verkossa, tee hakemus paperilomakkeella. Silloin sinun pitää käydä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa ja ottaa mukaan rekisteröintiin tarvittavat asiakirjat. Varaa aika palveluun Digi- ja väestötietoviraston sähköisessä ajanvarauspalvelussa.

Kun olet saanut kotikunnan, sinulla on samat oikeudet, palvelut ja velvollisuudet kuin Suomessa vakituisesti asuvilla. Siitä on hyötyä, jos aiot toistaiseksi jäädä Suomeen. Lue lisää siitä mitä tarkoittaa kotikunta InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.