Siirry sisältöön

Yritysmuodot

Julkaistu17.04.2023
Kun perustat yritystä, sinun täytyy valita yritysmuoto ja yrityksen nimi sekä määritellä toimiala. Yritysmuodon valitsemiseen vaikuttavat muun muassa yrityksen perustajien lukumäärä, pääoman tarve, vastuun ja päätösvallan jakautuminen, rahoitus ja verotus.

Eri yritysmuotoja Suomessa ovat toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta.

Kun mietit yritysmuodon valintaa, sinun kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä yritysneuvontaan.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleUusyrityskeskus

Yritysneuvontaa

Toiminimi

Yksinkertaisin ja suosituin tapa aloittaa yritystoiminta on toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana toiminimellä. Päätöksenteko ja vastuu toiminimen asioissa kuuluvat sinulle itsellesi, ja yritys voi palkata työntekijöitä kuten muutkin yritykset. Usein sivutoiminen yrittäminen kannattaa aloittaa toiminimellä. Yritystoiminnan aloittaminen on nopeaa ja yksinkertaista.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiö on yleisin Suomessa käytetty yritysmuoto. Osakeyhtiö sopii kaikenlaiseen liiketoimintaan. Voit perustaa osakeyhtiön joko yksin tai yhdessä muiden osakkaiden kanssa. Osakkaan äänivalta, voitot ja vastuu yhtiössä riippuvat siitä, miten paljon yhtiön osakkeita hän omistaa.

Avoin yhtiö

Avoin yhtiö syntyy kun kaksi henkilöä tai useampi henkilö sopivat sen perustamisesta kirjoittamalla yhtiösopimuksen. Yhtiömiehet eli yritykseen osalliset henkilöt ovat tasavertaisia kaikissa yhtiön toimissa ja vastaavat yhdessä henkilökohtaisesti yhtiön päätöksistä, sitoumuksista ja veloista.

Kommandiittiyhtiö

Kommandiittiyhtiö on henkilöyhtiö, joka eroaa avoimesta yhtiöstä siten, että siinä on yhden tai useamman vastuullisen yhtiömiehen lisäksi ainakin yksi äänetön yhtiömies eli yritykseen osallinen henkilö, joka yleensä toimii sijoittajana.

Osuuskunta

Osuuskunta on jäsentensä omistama yritys. Osuuskunnassa voi olla yksi tai useampia jäseniä. Osuuskunnan kokouksessa jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Jäsenet vastaavat osuuskunnan sitoumuksista (esimerkiksi veloista) vain osuuskuntaan sijoittamallaan rahasummalla.