Siirry sisältöön

Jos sairastut

Julkaistu10.08.2023
Jos sairastut tai sinulle sattuu tapaturma, sinulla on oikeus olla poissa työstä. Työnantajalla on velvollisuus maksaa sairausajalta palkkaa. Jos sairastut, ilmoita poissaolosta heti esihenkilöllesi.

Jos sairaus tai tapaturma johtuu työstä

Jos sinulle sattuu työtapaturma, toimi näin:

  1. Ilmoita asiasta työnantajallesi tai esimiehellesi välittömästi.
  2. Pyydä työnantajaltasi samalla vakuutustodistus. Kun näytät todistuksen lääkärissä tai sairaalassa, saat tarpeellisen hoidon ilmaiseksi.
  3. Varmista, että työnantajasi lähettää vakuutusyhtiölle tapaturmailmoituksen. Anna työnantajalle kaikki ilmoitukseen tarvittavat tiedot.

Työnantajan on otettava työntekijöilleen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus. Jos työnantajasi ei kuitenkaan ole ottanut tapaturmavakuutusta, ota yhteyttä Tapaturmavakuutuskeskukseen. 

Jos koet työstäsi johtuvia sairauden oireita, ota yhteyttä työterveyshuoltoon. Työstä johtuvien oireiden tutkimukset ja hoito kuuluvat aina työterveyshuollon palveluihin.

Lisätietoa työterveyshuollosta on InfoFinlandin sivuilla Työterveyshuolto.

InfoFinlandin sivulta Työsuojelu löydät tietoa työsuojelusta.

InfoFinlandin sivulta Terveyspalvelut Suomessa löydät yleistietoa terveyspalveluista Suomessa.

Palkka sairausaikana

Jos työsuhteesi on jatkunut yli kuukauden ennen sairastumista, saat täyden palkan vähintään sairastumispäivältä ja yhdeksän päivän ajalta sairastumispäivän jälkeen. Jos et senkään jälkeen voi palata töihin, voit hakea Kelalta sairauspäivärahaa, jos kuulut Suomen sairausvakuutukseen.

Lue lisää InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva.

Voi olla, että työehtosopimuksessa on sovittu muista ehdoista, ja saat palkkaa pidemmältä ajalta.Tarkista määräykset oman alasi työehtosopimuksesta.

Työnantajalla on oikeus vaatia lääkärintodistus siitä, että olet sairas. Jos sairastut, etkä pääse töihin, ilmoita siitä heti esimiehellesi. Esimiehesi kertoo sinulle, tarvitsetko lääkärintodistuksen sairaudestasi heti vai vasta neljänneltä sairauspäivältä.

Sairauspoissaolo ei ole lomaa, se myönnetään sairaudesta parantumista varten, joten et saa sen aikana omalla toiminnallasi vaarantaa parantumistasi.

Kun lapsi sairastuu

Kun alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti, lapsen äiti tai isä voi jäädä kotiin hoitamaan lasta. Hoitovapaa voi kestää korkeintaan neljä päivää. Työehtosopimuksessa on sovittu, saako tältä ajalta palkkaa vai ei.

Lue lisää: Lapsen terveys.

Ammatillinen kuntoutus

Ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua valitsemaan ammatin, löytämään työtä, pysymään työelämässä tai palaamaan työhön sairaudestasi huolimatta.

Voit hakea ammatillista kuntoutusta Kelasta, jos sinulla on oikeus Suomen sosiaaliturvaan ja sinua koskee jokin seuraavista:

  • olet työtön
  • olet opiskelija
  • olet ollut työelämässä vasta vähän aikaa.

Kelan ammatillinen kuntoutus voi olla esimerkiksi tukea tulevaisuuden suunnitteluun tai elämänhallintaan, apuvälineitä, koulutuskokeilua tai tukea yrityksen perustamiseen. Lue lisää Kelan sivuilta.

Jos olet ollut työelämässä 5 vuotta tai kauemmin, voit hakea ammatillista kuntoutusta omasta työeläkelaitoksestasi. Kysy lisää työeläkelaitoksesta.

Kun haet kuntoutusta, tarvitset aluksi lääkärinlausunnon. Ota yhteyttä omaan terveysasemaasi.

16–29-vuotias nuori voi hakeutua nuoren ammatilliseen kuntoutukseen, esimerkiksi NUOTTI-valmennukseen, myös ilman lääkärinlausuntoa. 

Kuntoutusta eri sairauksiin

Kela järjestää kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseja moniin eri sairauksiin ja vammoihin lapsille ja aikuisille. Kurssit ovat ryhmäkuntoutusta, ja ne auttavat sopeutumaan elämään sairauden kanssa. Kun haet kuntoutusta, tarvitset aluksi lääkärinlausunnon.