Siirry sisältöön

Kielteinen oleskelulupapäätös

Julkaistu11.04.2024
Oletko hakenut oleskelulupaa tai jatkolupaa Suomeen ja saanut kielteisen päätöksen? Tältä sivulta saat tietoa siitä, mitä voit tehdä.

Jos olet jo Suomessa ja saat Maahanmuuttovirastolta kielteisen oleskelulupapäätöksen, sinun täytyy joko poistua Suomesta tai tehdä valitus päätöksestä. Saat oleskella Suomessa niin kauan kun valituksen käsittely kestää. Valituksen voit tehdä myös silloin, jos olet hakenut oleskelulupaa ulkomailta käsin. Silloin sinun pitää odottaa valituksen käsittelyä ulkomailla.

Jos olet Suomessa turvapaikanhakijana tai olet ihmiskaupan uhri, sinulla on oikeus saada vapaaehtoisen paluun tukea, jos päätät palata kotimaahasi. 

Oleskelulupapäätöksestä valittaminen

Ohje valituksen tekemisestä on aina päätöksen liitteenä. Valituksen käsittelee hallinto-oikeus. Hallinto-oikeus voi joko hylätä valituksen tai lähettää asian Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi. Valituksen hylkääminen tarkoittaa sitä, että Maahanmuuttoviraston päätös pysyy voimassa.

Jos hallinto-oikeus hylkää valituksen, voit joissakin tapauksessa hakea valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jos korkein hallinto-oikeus antaa valitusluvan, he ottavat valituksen käsittelyyn.

Voit saada apua valituksen tekemiseen joko yksityiseltä asianajalta, valtion oikeusaputoimistosta tai Pakolaisneuvonta ry:stä (vain turvapaikanhakijat).

 

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePakolaisneuvonta ry

Oikeusapua pakolaisille

Poistuminen Suomesta

Sinun täytyy poistua Suomesta, jos saat oleskelulupahakemukseesi kielteisen päätöksen tai sinun valituksesi hallinto-oikeudessa hylätään. Sinulle annetaan mahdollisuus poistua Suomesta vapaaehtoisesti. Määräaika on yleensä 30 päivää.

Jos et poistu maasta määräaikaan mennessä, poliisi tai Rajavartiolaitos poistaa sinut maasta.

Saat maahantulokiellon Schengen-alueelle, jos

 • olet rikkonut maahantulosäännöksiä ja hakemuksesi on hylätty, esimerkiksi valeavioliiton vuoksi
 • olet tehnyt rikoksia ja katsotaan, että olet vaaraksi yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle
 • turvapaikkahakemuksesi hylätään nopeutetussa menettelyssä
 • et poistu maasta vapaaehtoisesti sinulle annettuna määräaikana

Maahantulokiellon aikana et voi vierailla Suomessa tai muissa Schengen-maissa.

Vapaaehtoisen paluun tuki

Jos haluat palata takaisin kotimaahasi, voit joissakin tapauksissa saada sitä varten vapaaehtoisen paluun tukea. Tuki on joko rahaa tai palvelua. Rahasumman suuruus riippuu siitä mihin maahan palaat. Palvelu on esimerkiksi sitä, että saat apua asunnon tai työpaikan etsimisessä siitä maasta, jonne palaat.

Voit saada tukea jos:

 • olet saanut turvapaikkahakemukseesi kielteisen päätöksen
 • peruutat turvapaikkahakemuksesi
 • olet ihmiskaupan uhri eikä sinulla ole kotikuntaa Suomessa
 • sinulla on tilapäinen oleskelulupa maasta poistamisen estymisen vuoksi
 • olet saanut tilapäistä suojelua
 • kansainvälisen suojelun asemasi Suomessa on peruutettu tai lakkautettu ja sinut on päätetty karkottaa
 • olet saanut humanitääristä suojelua, mutta oleskelulupasi on päättymässä tai päättynyt.

Jos olet vastaanottokeskuksen asiakas, voit hakea vapaaehtoisen paluun tukea omasta vastaanottokeskuksestasi. Jos et ole vastaanottokeskuksen asiakas, voit hakea tukea Maahanmuuttovirastolta.